Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy mondjam meg a szüleimnek,...

Hogy mondjam meg a szüleimnek, hogy ott szeretném hagyni az egyetemet (megint)?

Figyelt kérdés
Már ott hagytam egy szakot 2 éve is, a másikon most vagyok másodéves, de az az igazság, hogy büfészakra járok, aminek igazából semmi értelme, ezzel a végzettséggel nem fogok előrébb jutni, úgy érzem, hogy elvesztegetett idő, így semmi kedvem/energiám elvégezni a feladataim, készülni a vizsgákra, sokkal inkább dolgoznék. A szüleim eröltették rám az egész egyetem-dolgot, gyorsan kellett döntenem, hogy akkor mire szeretnék járni, pedig igazából szerettem volna pár évet kihagyni a gimnázium után, hogy magamtól alakuljon ki bennem az igény, hogy tanulni szeretnék és tudjam, hogy pontosan mi az, aminek tényleg lenne is értelme, mert ennek így nincs. Viszont nekik csak az számít, hogy legyen egy diplomám minél hamarabb. Tudom, hogy végzettség nélkül nyilván nem kapnék jelenleg jó munkákat, de ahelyett, amit most csinálok az egyetemen, bármi jobb lenne. Nem merem elmondani a szüleimnek, mert tudom, hogy nagyon ki lennének borulva (teszem hozzá jogosan), de tudom, hogy ezt így nem szeretném tovább csinálni...
2017. márc. 28. 16:12
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
96%
Én is azt mondom, hogy végezd el kettessel és kész, a többit majd meglátod. Én is ezt tettem, és nem bántam meg (annak ellenére, hogy egy napot nem dolgoztam a szakmámban). Gondolj bele, most arany életed van (legalábbis remélem), semmire nincs gondod, a suli is bírható, mindenre van időd. Te osztod be az idődet, mármint az órarend összeállítására stb. gondolok. Ha ennek véget vetsz, érettségivel valószínűleg mehetsz a szalaghoz. És akkor majd kelhetsz minden nap hajnalban, vagy éjszakázhatsz. Ki leszel merülve stb. Szerintem rossz döntés lenne feladni, pláne úgy, hogy már nem is elsőéves vagy.
2017. márc. 29. 18:49
 12/25 anonim ***** válasza:
87%

Szerintem éppen itt az ideje, hogy végre a sarkadra állj a szüleiddel szemben és felnőtt módjára elmondd nekik,hogy mi a helyzet és többet nem engeded,hogy ilyen szinten beleavatkozzanak az életedbe.

Oké,biztosan jót akartak, én elhiszem, így is a "jobb" szülők közé tartoznak, hogy legalább engedik és egyenesen sarkalltak rá,hogy tovább tanulj és gondolod támogatnak is.

Úgyhogy nem kell velük durva lenni,se tiszteletlen.Egyszerűen mondd el nekik,hogy mit érzel és hogy mik a terveid a jövőre nézve.

Sokan járnak úgy,mint te. Van aki később nem ül vissza tanulni, de van, aki igenis pár év múlva, ha megérett benne,akkor visszamegy tanulni olyanra ezúttal, ami tényleg érdekli .

Nem lesz könnyű nyílván és biztos rossz érzés lesz,amikor a korosztályod már rég végzett, te meg még akkor kezded. De ne foglalkozz vele, így is kb 40 évet dolgozni fogsz.Nem mindegy,hogy miben.

Lehet ha kicsit dolgozhatsz, esetleg utazol vagy költözöl akkor megérik majd benned,hogy mi akarsz lenni.

Sokan költöznek ilyenkor külföldre is. És nem muszáj amúgy feltételnül egyetemi szakban gondolkodnod.

Vannak 1-2 éves képzések is amik jók és van bennük lehetőség. Nem történik semmi,ha nem lesz diplomád.

De hogy ne csak lebeszéljelek a mostani szakodról,gondold át azért. Mennyi idő van még hátra? Ha jövő tavasszal végeznél(mert 3 éves képzés és nem csúsztál),akkor lehet,hogy megérné elvégezni már, hiszen már a nagyján túl vagy.1

2017. márc. 29. 20:14
 13/25 anonim ***** válasza:
95%

1 év hamar elröpül.És ha tényleg büfészak, akkor szerintem tudsz mellette dolgozni is, az is kicsit tereliu a figyelmed és nem érzed magad annyira haszontalnul.

Gondold át és te magad dönts.

(utolsó voltam,csak véletlenül elküldtem)

2017. márc. 29. 20:15
 14/25 anonim ***** válasza:
97%

Hasonló helyzetben voltam. A kamaszkort valahogy sikerült teljesen átugranom, értsd: nem jártam el, nem barátkoztam eleget, nem csajoztam, nem csináltam semmit. Végül eygszerűen nem találtam magamra, nem tudtam eldönteni, mit akarok. Az első választásomat otthagytam, innentől ugyanaz a sztori: gyorsan kellett választani, szülői nyomásra kezdtem el. Bár hazudok, ha azt mondom, hogy rámerőltették, mert végül is én választottam, csak egy percig se érdekelt, csak alibit akartam a szüleimnek. A saját szégyenérzetem és lelkiismeretem vitt rá, hogy elvégezzem, de minden percét utáltam. Kb második félevtől egyértelmű volt, hogy ez nem nekem való, egy év után ott kellett volna hagynom. Csak rák ragadt a szüleim félelme, hogy mindent félbe fogok hagyni,de ez már az én sztorim.

Mondanám, hogy ha nem szereted, hagyd ott, de ez csak akkor jó tanács, ha van olyan, amit egyértelműen szívesebben csinálnál helyette. Ha van ilyen, akkor szerintem érdemes megfontolni. Egy év is idő, és hidd el, nem jó buli szakdogát írni meg államvizsgazni olyanból, ami nem is érdekel, ahogy az se, hogy egesz életedben majd magyarázkodsz egy semmire se jó diploma miatt magadnak és másoknak. Ahhoz, hogy valamiből igazán jó legyél, LELKESEDÉS kell. Egyetemen meg aztán pláne, hisz ott óriási hangsúly van az önálló munkán. Én azt mondanám, hogyha van olyan, ami jobban érdekel, akkor járj be arra, nézd meg milyen, és ha biztos vagy benne, válts. Ha nincs, de szìvesen dolgoznál valamit, akkor meg hagyj ki egy évet. Passziváltass. Hova sietnél? Legalább tapasztalatot szerzel, és lesz rálátásod, h érdemes-elvégezni a szakot. Ha pedig egyikhez sincs kedved, csak akkor szívd össze a fogaid és csináld végig.

2017. márc. 29. 21:29
 15/25 anonim ***** válasza:
25%
hát diplomával is lehet utcát söpörni,de diploma és egyébb nélkül CSAK utcát fogsz söpörni...ezen gondolkodj el :)
2017. márc. 29. 22:41
 16/25 anonim ***** válasza:
74%
Utolsó: de ő nem is arról ír, hogy egyáltalán nem szerezne diplomát, hanem arról, hogy inkább kihagyna egy kis időt, hogynletisztuljon benne, mit akar. Ami szerijtem tök oké. Miért kellene egyből egyetemre menni? Továbba, miért az az első feltételezés ilyenkor (nálam is mindig ez volt), hogy az illető nem is akar diplomát? Én is akarok, sőt, aki ismer, az tudja, hogy szeretnékmmajd egyszerba PhD fokozatig is eljutni, mert ezt várom magamtól, mert mindigna legjobbak között voltam. Csak van olyan időszak, amikor az embernek meg kell szereznie az önismeretet, hogy tudja, mit akar igazán.
2017. márc. 30. 19:19
 17/25 anonim ***** válasza:
91%
Azért, mert az élet nem vár rá. Fiatalon kell egyetemre járni, mert akkor a leghatékonyabb. Vannak indokok, hogy mikor érdemes későn is elkezdeni, de az itt felsoroltak nem azok. Valószínűleg később se fogja megtalálni élete célját, így hát végezzen el gyorsan valamit, utána már papírral a kezében keresgélheti a helyes utat. Főleg, ha ez már csak egy évet igényel.
2017. márc. 30. 21:33
 18/25 anonim ***** válasza:
59%
25-26 évesen még nem fiatal? Én 24 évesen már öreg vagyok? Amúgy, mondom, én végigcsináltam azt, amit most neki tanácsolsz, de egyáltalán nem érzem jól magam tőle. Ez csak egy tüneti kezelés, a valódi megoldás az lett volna számomra is, ha rendberakom a SZEMÉLYISÉGEM, önmagamra találok, bepótolom azt, ami kimaradt a kamaszkorban és elszakadva a szüleimtől, saját magamba és a céljaimba vetett hittel kijelölök magamnak egy utat. Mert erre való a kamaszkor, és ha valaki átugorja, és úgy megy tovább, az olyan, mintha rossz talajon kezdene házat építeni. Úgy van értelme csinálni az egyetemet, hogy tudod, mit akarsz. Lehet máshogyan is, csak nem igazán érdemes. Nem csak az idő és a pénz a tőke az életben, hanem az energia, a lelkesedés is. Én, mire végigcsináltam a szakomat, úgy éreztem, mint aki már egy életet leélt, bejárni is utáltam. Rohadt hosszú ám három másfél órás előadást végighallgatni egy nap olyan témában, ami kicsit sem érdekel. És nem azért papolok ennyit erről, hogy kipanaszkodjam magam, csak ezeket fontos tudatosítani, mert ezeket a büdös életben senki nem mondja el nekünk. Egy orvos végigcsinálja a rohadt nehéz képzését, mert végig ott lebeg a szeme előtt a cél, az ad erőt neki. Más meg lehet, hogy nem tudja, mi a célja, de legalább élvezi, mert mondjuk jó a társaság és érdekesek az előadások. De úgy végigcsinálni, hogy nincs célod vele, és nem is élvezed, na, az kemény, és nincs sok értelme. Én mindenesetre nem érzem, hogy közelebb jutottam volna tőle magamhoz, az évek meg rohadtul mennek. Nekem az egészben a legnagyobb tanulság az, hogy gimi alatt sokkal fontosabb a tanuló érzelmi egyensúlya, lelki jóléte, és az, hogy élményeket szerezzen jó társaságban, mint a teljesítménye. Úgy általában a boldogság a legfontosabb. A kérdezőnek is addig kell keresgélnie, amíg nem érzi úgy, hogy nincs kényszerpályán, hanem szívből csinálja, amit csinál, és van egy értelmes célja, amiért küzd. Így érdemes élni. Szerintem az semmiképp nem rossz ötlet, ha átnézel más szakokra is, senkinek nem fog feltűnni, ha beülsz egy nagyelőadásra. Akkor hajtsd ezt végig, ha úgy érzed, higy már a későbbiekben sem lesz kedved egyetemet csinálni, mert akkor viszont jó, ha van egy papírod. Ha meg van más ötleted, csak félsz átjelentkezni, akkor vágj bele szerintem.
2017. márc. 30. 23:52
 19/25 anonim ***** válasza:

"akkor viszont jó, ha van egy papírod. "

Amivel majd semmit sem érsz, és majd ne csodálkozzál, ha ki sem kell töltened a felmondási idődet...

2017. márc. 31. 09:42
 20/25 anonim ***** válasza:
100%

Ugyan már. A kérdezőnek tuti nem nagy karrier kell, hanem hogy befejezzen valamit, amit elkezdett és középszintű ügyintézői állásokra tudjon jelentkezni a papírt lobogtatva. Maga mondta, hogy büfé szak, azok pont az ilyen embereknek vannak kitalálva. Egy évet ki lehet bírni egy könnyű egyetemen azért, hogy utána mindenki meg legyen elégedve vele és csinálhassa, amit akar.

Ha ez lenne az első váltás, akkor nektek lenne igazatok, de ha már 2 évet elvégzett máshol, kettőt itt és most is kifarolna a befejezés előtt, az nem védhető ilyen piti indokokkal, hogy nincs kedve.

2017. márc. 31. 10:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!