Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Adjam oda a pénzt vagy mit...

Adjam oda a pénzt vagy mit csináljak szerintetek?

Figyelt kérdés

Az elején leszögezném, hogy nem vagy irigy és nem sajnálom a pénzt, remélem megértitek a helyzetemet.

Amikor kisebb voltam mindig gyűjtögettem magamnak a pénzt (pár ezer forintokról van szó) amiből nem terveztem úgy igazán semmit venni, csak gyűlt. Többször is előfordult, hogy anyukám elkérte tőlem. Vagy amit kaptam születésnapra stb a nagyszüleimtől. Amikor érettségiztem összesen 80 000Ft-ot kaptam amit félre akartam rakni jogsira de azt is elkérte tőlem. 10 000Ft-ot vettem el belőle mert a párommal elmentünk kirándulni és nem akartam, hogy mindent ő fizessen. Azt mondták, hogy visszakapom de nem kaptam én pedig nem is kértem, és ha vissza akarták volna adni valószínűleg nem fogadtam volna el. Január óta van gyakorlati helyem ahol havonta kapok 60 ezret. Ebből egyszer oda "kellett" adnom egyhavit. Nemsokára jön a következő de anyukám panaszkodik a fizetnivalóra és nem mondja, hogy adjam oda de valószínűleg oda fogom adni. Nem hülyeségekre költi hanem számlákra, fizetnivalókra. Dolgozik ő is, apukám meg külföldön van hetekig de még így sem elég.

Viszont én szeretnék már tényleg félretenni a jogsira mert már csak pár hónap van a suliból utána meg nem tudom hogyan fogok találni munkát. Szeretnék venni pár ruhát magamnak mert nincsenek vállalható ruháim, igénytelenül nézek ki. Nem vagyok nagyravágyó de egy darab farmer 5-6 ezernél kezdődik. Szeretnék minimum 2-3 új nadrágot. A felső se sokkal olcsóbb, a cipőről nem is beszélve. Semennyit nem költök magamra.

Örülök, hogy nem raknak ki anyukámék (bár ezzel amúgysem értek egyet, szerintem egy szülő bizonyos kereteken belül ne csak 18 éves koráig foglalkozzon a gyerekével). De ha folyton odaadom a pénzemet akkor soha nem fogok tudni önállósodni. Még egyszer mondom, nem sajnálom tőlük és nem hülyeségekre akarom költeni.

2017. márc. 10. 09:12
1 2 3
 21/29 anonim válasza:
100%
Harman vagytok, mindharman dolgoztok es nem eleg a penz?? Itt valami nem stimmel, amit nem mondtal el, vagy te se tudsz rola.
2017. márc. 10. 15:00
 22/29 anonim ***** válasza:
93%

Anyádék elcseszik a pénzt, vagy valami vállalhatatlan hiteljük van a fizujukhoz képest.

Nem írtad, hogy tudsz-e arról, hogy hova megy el a pénz, de 18 évesen már szerintem nyugodtan leülhetsz anyáddal és megkérdezheted a háztartás kiadási és bevételi oldalait.

Amúgy egy húszast adnék nekik max a helyedben és két hónap alatt megvenném magamnak a fontosabb holmikat.

2017. márc. 10. 15:13
 23/29 anonim ***** válasza:
100%
Ne add oda. Pont.
2017. márc. 10. 15:15
 24/29 anonim ***** válasza:
89%

Szerintem ne add oda, max 10-15 ezret..

Nem tudom mit dolgozik apukád, de mi apum külföldi, szakmunkás fizetéséből 4en élünk!

2017. márc. 10. 15:35
 25/29 anonim ***** válasza:
100%

Ne add oda a teljes összeget.

Albérletben, szobabérléssel kijönnél kajával együtt. Tudom, mert én is kijöttem.

Kihasznál anyád.

2017. márc. 10. 15:44
 26/29 anonim ***** válasza:
100%

Már ne is haragudj, de palotában laktok, hogy ennyi pénz nem elég? 2 keresőképes felnőtt van a családban, meg még egy, aki most kezdené alapozni az életét.

Nekünk a kétemeletes kertesházban jön ki nagyon durva hónapokban, hogy 120.000 a rezsi mindennel együtt.

Valahogy nem veszem be, hogy havi 60.000 kell pluszba. Ha meg túl nagy a ház, akkor el kell adni és nem elvenni annak a pénzét aki most akar félretenni a saját külön életére.

Ha a helyedben lennék inkább elmennék albiba barátokkal vagy bérelnék egy szobát. Amíg ott laksz, addig mindig "szükség lesz" a pénzedre.

2017. márc. 10. 18:45
 27/29 anonim ***** válasza:
94%

Mi 90 000-et+rezsit fizetünk minden hónapban, meg ugye tv,net,telefonok. 2 kiskorú gyerek van. Egyikünk sem diplomás, férjemmel átlag fizunk van.

Nem mondom, hogy Hawaira járunk nyaralni, de kijövünk és néha egy kirándulás, mozi belefér. Kérdezz rá, hova tesznek ennyi pénzt?

2017. márc. 10. 20:05
 28/29 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Igazából tudom, hogy ez így nem jó de ha kéri anyukám vagy mondja, nem tudom megtenni, hogy ne adjak semmit. Apukám nem szokott tőlem kérni. Van egy hitel ami havonta fix 60 000 (anyukám nem sokkal keres többet), a fűtés havonta 50-60 000 és ott van még a többi számla. Édesapám olyan 250 000Ft körül keres, ennek ellenére sosincs itthon. Most anyukám mondta, hogy elcsúsztak egy kicsit de valóban volt váratlan kiadásunk januárban meg ősszel is. Dohányoznak mindketten. Szerintem arra nagyon sok megy el havi szinten... apukám próbálta már letenni többször is de végül csak nem sikerült, anyukám pedig sajnos nem is szeretne leszokni róla. Ezen kívül annyira nem költenek felesleges dolgokra, bár vannak dolgok amik nem lennének olyan fontosak. Például volt amikor azért adtam oda a pénzt mert a házat akarták kifesteni (4-5-6 évente festés van). Szép házban élünk, korszerű bútoraink meg berendezéseink vannak és igaz, hogy jó így de anyukám szerintem kicsit magasra teszi a lécet vagy nem tudom, hogy szokás ezt mondani. Tehát nem azt mondom, hogy lakjunk putriban de nem lenne abból se semmi ha kicsit szerényebben élnénk.
2017. márc. 12. 21:10
 29/29 anonim ***** válasza:
100%

Az szép, hogy apád 250ezret keres és soha nincs otthon, de van ám már olyasmi, hogy bankszámla! Nem létezik, hogy ne tudna havonta hazautalni annyit, amennyi titeket kihúz a szrból!

Ha mondjuk napi egy dobozzal is elszív anyud, az havi 30.000.

Azért háborít fel a dolog, mert mint írod, nem qrvára, piára, drogra, napi 2000Ft-os pizzára, taxira és egyéb, felesleges és felelőtlen fényűzésre kéne neked a pénz.

És vagy az, aki gondol arra, hogy önállósodni kéne, a magad lábára állni, nem élethosszig a család nyakán élősködni. Sok, veled egykorú here csak lógatja, magasról köp arra, hogy miből van az , amit a se.ge alá tesz apuanyu.

Talán tavasztól, nyáron kicsit könnyebb lesz a fűtésszámlát is fizetni.

Munkavállalás előtt állsz, a jogsira is szükséged lesz, valami ruhára szintén, "párod" is van. Írásod alapján úgy vélem, semmi olyan extra hóbortod nincs, ami egy 18 éves fiatal esetében a saját jövedelme elherdálását bizonyítaná. Azt viszont szüleidnek is be kell látni, hogy 60ezerből nem lehet megváltani a világot!

Skype-on eléred apádat? Értem én, hogy "kint" nem csak a bérek magasabbak, többe kerül a lakhatás is, de 250.000-ből már haza lehetne küldeni néhány eurót, ha csak nem b.ssza el a jövedelmét apád. Anyuddal üljetek le, értesd meg vele, hogy hosszú távon neki is érdeke, hogy mielőbb önálló lehess, ez viszont áldozatokat kíván. Ez van, ezt kell utálni. De ne hagyd magad, mert ha valós mindaz, amit a fentiekben írsz, akkor neked van igazad, te gondolkodsz jól !

Nagyszüleidre nem számíthatsz, átmenetileg sem?

( pl. a jogsi megszerzését nem tudnák finanszírozni? )

Ha a szüleid, vagy egyéb hozzátartozód jobb belátásra tér és elkezd a józanabbik agyával gondolkodni, az az ő érdekük is.

Ha bevállaltak téged, akkor legyen gondjuk arra is, hogy mielőbb egyenesbe kerülj. Ennyi:

1.)Változatlanul azt mondom, hogy max. vállalj be állandóra havi egy számlát, vagy nagyobb bevásárlást. Lehetőleg legyél jóltájékozott arról, hogy mit hol érdemes megvenni, mert durva különbségeket lehet tapasztalni néha ugyanazon termékek áránál.

2.) KÉSZPÉNZT NE adj egy forintot se!

Se borítékba, se sehogy, mert ez a gesztusod elsikkad, idő múltán "természetessé", magától értetődővé válik és később , ha elmérgesedik a helyzet, esetleg azt is a fejedhez vághatják, hogy ingyenélő vagy. Sok sikert a biztos kezdéshez és ne hagyd magad , mert az anyud számára csupán átmeneti segítség lehet, nem megoldást, téged viszont padlóra küld.

Ha módodban áll, kérlek, néha írd meg itt, hol tart az ügyed!

Üdv mindenkinek! :)

2017. márc. 13. 07:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!