Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Adjam oda a pénzt vagy mit...

Adjam oda a pénzt vagy mit csináljak szerintetek?

Figyelt kérdés

Az elején leszögezném, hogy nem vagy irigy és nem sajnálom a pénzt, remélem megértitek a helyzetemet.

Amikor kisebb voltam mindig gyűjtögettem magamnak a pénzt (pár ezer forintokról van szó) amiből nem terveztem úgy igazán semmit venni, csak gyűlt. Többször is előfordult, hogy anyukám elkérte tőlem. Vagy amit kaptam születésnapra stb a nagyszüleimtől. Amikor érettségiztem összesen 80 000Ft-ot kaptam amit félre akartam rakni jogsira de azt is elkérte tőlem. 10 000Ft-ot vettem el belőle mert a párommal elmentünk kirándulni és nem akartam, hogy mindent ő fizessen. Azt mondták, hogy visszakapom de nem kaptam én pedig nem is kértem, és ha vissza akarták volna adni valószínűleg nem fogadtam volna el. Január óta van gyakorlati helyem ahol havonta kapok 60 ezret. Ebből egyszer oda "kellett" adnom egyhavit. Nemsokára jön a következő de anyukám panaszkodik a fizetnivalóra és nem mondja, hogy adjam oda de valószínűleg oda fogom adni. Nem hülyeségekre költi hanem számlákra, fizetnivalókra. Dolgozik ő is, apukám meg külföldön van hetekig de még így sem elég.

Viszont én szeretnék már tényleg félretenni a jogsira mert már csak pár hónap van a suliból utána meg nem tudom hogyan fogok találni munkát. Szeretnék venni pár ruhát magamnak mert nincsenek vállalható ruháim, igénytelenül nézek ki. Nem vagyok nagyravágyó de egy darab farmer 5-6 ezernél kezdődik. Szeretnék minimum 2-3 új nadrágot. A felső se sokkal olcsóbb, a cipőről nem is beszélve. Semennyit nem költök magamra.

Örülök, hogy nem raknak ki anyukámék (bár ezzel amúgysem értek egyet, szerintem egy szülő bizonyos kereteken belül ne csak 18 éves koráig foglalkozzon a gyerekével). De ha folyton odaadom a pénzemet akkor soha nem fogok tudni önállósodni. Még egyszer mondom, nem sajnálom tőlük és nem hülyeségekre akarom költeni.

2017. márc. 10. 09:12
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
10%

ha számlára kell, akkor add oda.

mennyit keresnek a szüleid? hitel van? vagy mire megy el két fizetés?

2017. márc. 10. 09:20
 2/29 anonim ***** válasza:
98%
Szerintem az a legalja, ha egy szülő elkéri a gyerekétől a születésnapra kapott pénzt. Ez olyan, mintha elkérné a mástól kapott Barbi babát, és eladná a Vaterán. Most, hogy felnőttél és dolgozol már más a helyzet. Ilyen esetben már elvárható, hogy beszállj a családi költségvetésbe, ha a család nehéz körülmények között él. Kérdés, hogy mennyivel. Azt mondjuk nem értem, miért szűkölködnek a szüleid, ha apukád külföldön (feltételezem, nyugaton) dolgozik. Azt gyanítom, nagyon ügyetlenül bánnak a pénzzel. A legtisztább megoldás, ha külön költözöl.
2017. márc. 10. 09:26
 3/29 anonim ***** válasza:
94%
Tényleg fura, hogy két felnőtt fizetéséből annyira nem jöttök ki, hogy a számlákra ne jusson. Valamit nagyon elbaltáztak a szüleid. Ennek finoman járj utána és, ha tényleg nem családi tragédia, hanem sorozatos rossz döntések miatt nem jut elég pénz, akkor tanulj belőle. Te ne add oda soha a teljes pénzed, pláne fizetést. Most kell önállósodnod, mindenképp tarts meg a pénz nagyobb részét, de abból próbáld magad ellátni. Nagyon helyesen vásárolj ruhát magadnak, néha otthonra is vehetsz kaját, de ne hagyd, hogy elvegye a pénzügyi önállóságodat. Mondhatjuk azt is, hogy már elkezdted az önállóságot és neki adtad a pénzed. Hiba volt, most kövess el másféle hibát és szórd el a következő havi pénzt magadra. Aztán menj el nyaralni, utána meg fektess valami hosszútávúba pl jogsi. Az nagyon csűnya volt tőle, hogy a jogsira félrerakott pénzed elszedte. Ezzel a te jövődet csorbítja. Nagyszüleidtől, rokonoktól kérd, hogy legközelebb az ajándékpénzt tartsák valami megbízhatóbb rokonnál, amíg újra összejön a jogsira való.
2017. márc. 10. 09:48
 4/29 anonim ***** válasza:
96%

Nehéz helyzetben vagy sajnos. Nem hinném, hogy oda kell adnod, sőt én nem is kérném el a gyerekemtől, ha tényleg nem lenne pénzem akkor sem, de alighanem szüleidnek nincsenek gátlásaik. Tök jogos igény, hogy magadra költsd ezeket az összegeket. Ha nagyon ragaszkodnak adj 10-15 ezret. Ez még nem rendes munkahely.

A legjobb az lenne, ha minél előbb próbálnál önállósulni, mert így szüleid sajnos mindig csak visszahúznak.

Gondolj bele apukád külföldön, anyukád is dolgozik, valamit nagyon rosszul csinálnak akkor a szüleid, ha mégis folyton rád számítanak.

2017. márc. 10. 11:12
 5/29 anonim ***** válasza:
16%
Csak egy tipp: Nem kell új ruhákat venni. Igen, turiban is vannak szep ruhak, es egy farmert meguszol nagyjabol 1000-2000 forintból. Igy tobbet is vehetsz. Csak kicsit válogatni kell. Kompromisszumokat kell kötni,mert ez egy kényszerhelyzet. Próbálj meg egy határt szabni, mondjuk csak 10ezret adsz oda, es nem az egeszet. Akkor marad neked is. Majd ha lesz rendes munkad, megveheted a draga markas dolgokat is :) kitartas
2017. márc. 10. 11:38
 6/29 anonim ***** válasza:
95%
Ne add oda. Egyáltalán nem normális, hogy ennyire nem tudják beosztani a pénzt..
2017. márc. 10. 11:45
 7/29 anonim ***** válasza:
90%

hm, szerintem anyud sokat kér el...

én is dolgozok, és természetes hogy fizetek be a háztartásba: rezsibe, de az egész fizetésemet nem adom oda! én kb 20 ezret adok neki havonta, és anya ennek örül, hogy ennyivel is segítek, igaz elvárja hogy ezt mindig adja oda, míg ott lakok.

Tudja hogy gyűjtök, mert el akarok költözni, meg fizetős okj-t akarok csinálni, illetve egy saját kocsi is jól jönne :)

szóval egy szó mint száz, beszéld meg vele, hogy segítesz, de ne az egész pénzt kérje el, hanem azért neked is kell, amit magadnak megkeresel!!!

23l

2017. márc. 10. 11:52
 8/29 anonim ***** válasza:
96%

"Dolgozik ő is, apukám meg külföldön van hetekig de még így sem elég." Miért nem elég a keresetük a rezsire?

Cigiznek, alkoholizálnak, szenvedélybetegek?

Albérletben laktok, vagy saját házuk van?

Hiteleket törlesztenek?

Én aljasnak tartom az olyan szülőt, aki elveszi a gyermeke pénzét. Ha már adni nem tud, legalább el ne vegye.

Úgy gyűjtögess, hogy ne tudjanak róla.

Ha azt kérdezik majd, hogy honnan volt pénzed jogsira, majd találj ki valamit..

Mindenesetre te egy rendes, korrekt ember vagy, kérdező, sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültél.

2017. márc. 10. 11:53
 9/29 anonim ***** válasza:
95%
Semmi joguk elvenni a pénzed. Vigyázz mert úgy jársz mint én,tőlem is folyton kuncsorogtak anyámék,meg hitelkártyát kellett csinálnom nekik amit aztán évekig nyögtem,az "A" hitelről nem is szólva. Igenis az a te pénzed,rakosgasd félre hogy legyen miből elindulj az életben. Amíg nem kerestél semmit is megéltek valahogy. Nem igaz?
2017. márc. 10. 12:07
 10/29 anonim ***** válasza:
93%

Albérletben laktok ?Hitel ?Mi kerül ennyibe ?

2 felnőtt dolgozó ember fizetéséhez hozzá kell még csapni a gyerek 60 ezres fizetését ?Nekem itt valami nem tetszik :/

Hova megy el ennyi pénz ?Nem hiszem hogy a szüleidnek 20 ezres fizetése van.

Beszélj anyuddal hátha

2017. márc. 10. 12:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!