Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Adjam oda a pénzt vagy mit...

Adjam oda a pénzt vagy mit csináljak szerintetek?

Figyelt kérdés

Az elején leszögezném, hogy nem vagy irigy és nem sajnálom a pénzt, remélem megértitek a helyzetemet.

Amikor kisebb voltam mindig gyűjtögettem magamnak a pénzt (pár ezer forintokról van szó) amiből nem terveztem úgy igazán semmit venni, csak gyűlt. Többször is előfordult, hogy anyukám elkérte tőlem. Vagy amit kaptam születésnapra stb a nagyszüleimtől. Amikor érettségiztem összesen 80 000Ft-ot kaptam amit félre akartam rakni jogsira de azt is elkérte tőlem. 10 000Ft-ot vettem el belőle mert a párommal elmentünk kirándulni és nem akartam, hogy mindent ő fizessen. Azt mondták, hogy visszakapom de nem kaptam én pedig nem is kértem, és ha vissza akarták volna adni valószínűleg nem fogadtam volna el. Január óta van gyakorlati helyem ahol havonta kapok 60 ezret. Ebből egyszer oda "kellett" adnom egyhavit. Nemsokára jön a következő de anyukám panaszkodik a fizetnivalóra és nem mondja, hogy adjam oda de valószínűleg oda fogom adni. Nem hülyeségekre költi hanem számlákra, fizetnivalókra. Dolgozik ő is, apukám meg külföldön van hetekig de még így sem elég.

Viszont én szeretnék már tényleg félretenni a jogsira mert már csak pár hónap van a suliból utána meg nem tudom hogyan fogok találni munkát. Szeretnék venni pár ruhát magamnak mert nincsenek vállalható ruháim, igénytelenül nézek ki. Nem vagyok nagyravágyó de egy darab farmer 5-6 ezernél kezdődik. Szeretnék minimum 2-3 új nadrágot. A felső se sokkal olcsóbb, a cipőről nem is beszélve. Semennyit nem költök magamra.

Örülök, hogy nem raknak ki anyukámék (bár ezzel amúgysem értek egyet, szerintem egy szülő bizonyos kereteken belül ne csak 18 éves koráig foglalkozzon a gyerekével). De ha folyton odaadom a pénzemet akkor soha nem fogok tudni önállósodni. Még egyszer mondom, nem sajnálom tőlük és nem hülyeségekre akarom költeni.

2017. márc. 10. 09:12
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
75%
Én biztos nem adnék a pénzemből, maximum egy 20-30 ezer forintot ameddig ott élek velük, én már beszéltem a szüleimmel erről, és azt mondták kb egy 20 ast adjak majd le. Másrészt, a maradékból meg próbálj magadnak állni dolgokat, pl ruhát, vagy elfelezitek a kaja pénzt és közösbe álljátok, szóval ilyesmi, de gerinctelen és undorító dolog elkérni a gyerekemtől a pénzt amiért ő dolgozott meg. Nem is kell adnod pénzt, azt a 20-30 ezer forintot hagyd a jogsira, és a többi dolgot fizessétek felesbe.
2017. márc. 10. 12:35
 12/29 anonim ***** válasza:
80%

Oda ne add, 60 000 ft az rohadt sok. Hogy élnek - főleg, hogy apád külfödi fizetést kap -, ha képtelenek beosztani a pénzt?!

Anyád csak lehúz téged, nem látod? Mi ketten 70000-ből kijövünk a párommal (nem kell albit fizetni), csak nem csesszük el hülyeségekre a pénzt.

Nagynéném megkeres 90-et, és hó vége előtt másfél héttel már nyűglődik, hogy nincsen neki (pedig a rezsije 35 000, és marad neki még 55rongy). Persze, mert három ember helyett eszik, és az összes pénzét elzabálja - szó szerint. És állandóan tőlem kéreget... és mikor megmondtam neki, hogy vissza kéne fognia a kajálást, mert nem normális dolog két hét alatt durván 45 ropit elkajálnia, még ő volt megsértődve.

2017. márc. 10. 12:41
 13/29 anonim ***** válasza:
94%

nálunk a sógorom és a neje panaszkodik hogy nincs elég pénzük és a család be is veszi...

na de ehhez annyit kell tudni hogy összesen ketten több mint 600.000 ft-ból élnek és egy gyerekük vannak, nem mellesleg minden hétvégét(péntektől vasárnapig) a nagyszülőknél töltenek és a kajába és vízbe stb. egy kanyit se adnak be ha már ott lebzselnek.

Mégis valahogy elköltenek ennyi pénzt holott saját lakásuk van nem bérlik, nincs hitelük és nem mennek soha sehova. Csak hát ugye a gyerek magán bölcsibe jár ami havi 120 ezer ft, plusz folyton az Ikeában vesznek holmikat(nem szükséges cuccokat) és a férj állandóan fölösleges kütyüket vesz magának és minden nap kajáldában(nem olcsó félében) esznek és hopp már el is úszott a pénzük.

ezzel azt akarom mondani hogy nem tudom elképzelni hogy úgy nincs pénzetek hogy anyukád és apukád is dolgozik(ráadásul ő külföldön), te se költesz semmit magadra, szóval anyukád nem csak számlára költi a pénzed-.-"

kérd számon hogy írja le mennyi a bevétel és mik a kiadások és találni fogsz egy hatalmas tátongó lyukat, az lesz anyukád magán kiadása vackokra.

2017. márc. 10. 13:03
 14/29 anonim ***** válasza:
93%

Az mindenesetre jó, hogy évekkel ezelőtt is "foglalkoztál pénzzel".

Gyakorlatiasabb leszel pl. annak felmérésekor, megéri-e valamit hitelre venni, vagy a 20 havi részletre.

Sokaknak 30-40 évesen sem tudnak gazdálkodni , felérni, hogy mi van a "sárga csekken".

A helyedben megfogadnám azok tanácsát, akik azt javasolják, hogy nézz körül olcsóbb helyeken is ,

mert néha komolyabb cucok kerülnek elő onnan, mint egy márkás boltból. Lehet, addig nem hiszed el, míg egyszer meg nem tapasztalod, de döbbenet, hogy kis szerencsével milyen szuper cuccokat ki lehet fogni.

Továbbá leülnék anyámmal, készítenénk egy vázlatos költségvetést ( neki bevétel a fizuból és apudtól, neki kiadás a mindennapi életre és a közüzemi számlákra) A te hétköznapi igényeid fedezete, hogy oké! ezentúl minden hónapban fizetem mondjuk a közös költséget, vagy a mittudoménmelyik számlát/ számlákat és biztosan neki is segítség lesz ,ha párezerrel kevesebb a befizetetndő és te sem kerülsz lehetetlen helyzetbe.

Amit viszont ne tegyél, hogy egy-egy számlának bevállalod a "felét" , vagy bizonyos százalékát, úgymond "arányosan".

Abból, ha elmérgesedne később a helyzet, csak családi acsarkodás lenne. Ismerős kölyke járt úgy az apjával , hogy bevállalta a TV-számlából az internet költségeit , mivel azt csak ő használja.

Azóta a faterja inkább nem néz TV-t, és hiába egyeztek meg, most azzal nyüstöli a gyereket, hogy miért nem fizeti a TV díját is.

Vagy a víz-és csatorna számlából egyiket, vagy másikat vállald be. De ne részarányosan, vagy fele-fele, mert úgy nehogy az legyen a végén, hogy csak te folyatod el az összes vizet...stb.

Legyen nyomon követhető egy-egy bevállalt tétel, mert később magyarázhatod, hogy a paprikás krumplinak nem a felét, csak a harmadát etted meg. Sarkított példa, de sűrűn előforduló helyzet azoknál, akik még szrabbul állnak anyagilag és a szülő is felelőtlen alkesz, vagy csupán képtelen beosztani, amivel gazdálkodnia kéne.

Amúgy nem értem, gyanús, ha két felnőtt keresete annyira kevés, hogy "tőled kelljen kérni". Ennek a miértjét nem tudod anyudtól finoman megkérdezni? Azért érdemes lenne rájönni, hová megy el szüleid keresete, ha egyébként nem dorbézolnak, nem szórják, igyekeznek beosztani. Hiteltörlesztés? Gyerektartás, egyéb....khm.."mellékes" , amiről már csak te nem tudsz?

Anyudnak meg kell értenie, hogy végeredményben örülhet, ha olyan gyereke van, aki képes átérezni, ha otthon baj van és úgy reagál arra , mint te.

Tuti, hogy észérvekkel meg tudod győzni, hogy semmi extrém dolgot nem kérsz. Kompromisszumkész vagy, látja majd a segíteniakarásodat. Biztosan nem húzza majd ki alólad a talajt azzal, hogy annyi pénzt kelljen beadnod, ráadásul minden hónapban, ami árán már ellehetelenülne az önálló életre való törekvésed.

Egyezzetek meg, hogy számla, vagy havi ennyi-annyi... ki mit bír el, de ne készpénzt adj, hanem csekket fizess, vagy néha csinálj meg egy nagyvásárlást...ami azért biztosan jónéhány ezer forint. húzz egy vonalat!

Amit soha be ne vállalj az a bankoktól származó hitel és a pénzügyekben való "félmunka". Vagy vállalj be valamit egészen , vagy sehogy. 18 évesen már kell a jogsira, ruhára, a magánáletedre és mindenre , ami az élet ezen időszakával együtt jár.

Ami pedig 100%-ig biztos : semmiképpen fel ne add a pénzügyi önállóságodat! Ha pedig anyud ezért megharagudna, hát sorry! Végső soron neki is jót teszel azzal, ha nemcsak elképzelésed , de némi önállóságod is marad a kezdéshez.

2017. márc. 10. 13:23
 15/29 anonim ***** válasza:
86%
Szülinspi pênzt is elkérték hat ez nekem fura ha nekem lenne gyerekem és kapna pénzt akkor is csak ugy venném el hogy neki veszek belőle ruhàkat vagy amire szüksêge!Most hogy melozol ez már természetes dolog hogy te is fizetsz bele és ha különköltözöl akkor màr nem kötelessêged beszàllni !Mondjuk az érettségi pénzedet elvettêk igy sztem ők tartoznak neked mêgha te vettêl el a sajàtodbol !Anyudnak kellene felajànlani hogy elmentek pl vàsàrolni vagy àllja a jogsi felét stb!
2017. márc. 10. 13:24
 16/29 anonim ***** válasza:
100%

Külföld mit jelent? Bulgária?

Hogyha pedig tőlünk nyugatabra, mire veri el az ő és az apád fizetését, hogy számlákra tőled kell kérni?

Nem vagyok az ellen, hogy pótoljon be a felnőtt gyerek a dolgokba, de anyád mire költ el ennyi pénzt?

2017. márc. 10. 13:28
 17/29 anonim ***** válasza:
97%
Én azt javaslom, hogy borítékoljatok. Minden hónapban rakjatok x összeget minden borítékra, amire felírjátok, mire költitek el, pl rezsi, albérlet, ruha, stb... és annyit vesztek ki, amennyi szükséges. Minden hónapban felírjátok mennyit raktok be mennyit vetettek ki. Több ismerősöm csinálja ezt és bevállt nekik.
2017. márc. 10. 13:50
 18/29 anonim válasza:
95%

En ezt nem ertem, foleg hogy mindket szulod dolgozik, apukad raadadul kulfoldon.

Minek 60000ft meg azon felul?

Gondolom mem eheztek meg semmi az alapvrto szuksegletek bizonyara megvannak.

En ezt nagyon furcsanak talalom.

Mi ketten vagyunk anyaval, alberletbe raadasul, es mindennek a felet en fizetem, plusz van egy kutyam akinek az orvosi ellatasat fizetem en. Mert lerakok 20-25 ezer forintot egy honapba es abba benne van az is hogy be van vasarolva a kutyanak.

Es meg se kell odaadnom az egeszet. Maximum ha valami varatlan kiadas van , de akkor se az egeszet, hanem leulunk megbeszeljuk hogy en oda tudok e adni annyit, tudom e nelkulozni. Ha pedig anya csak ugy kolcson ker mert pl most is elofordult hogy kocsit kellett csinaltatni, adtam neki, de az ilyesmit visszafizeti, mert a kocsijahoz nekem semmi kozom.

Nem tudom a szuleid hova szornak el ennyi penzt de utana kene jarni.

20/L

2017. márc. 10. 13:59
 19/29 anonim ***** válasza:
6%

Szerintem az a legalja, ha egy szülő elkéri a gyerekétől a születésnapra kapott pénzt

Ja igen, mert mennyivel jobb, ha nem tudja befizetni a számláka és úszik a ház..telesen igazad van, de legalább a gyerek 5 ezr forintja megmarad.. jól jön a híd alatt majd.

Én szó nélkül odaadnék mondjuk 40 ezret, a maradékot pedig eltenném.

2017. márc. 10. 14:44
 20/29 anonim ***** válasza:
100%
Eddig is megéltek valahogy, pedig a gyerek után járó pénz a családi pótlék, azaz 12 ezer forint volt. Most meg hirtelen 48 ezerrel több kell nekik havonta?
2017. márc. 10. 14:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!