Hogy lehetne "jól" kezelni ezt a helyzetet?
Anyámtól 180 km-re élek, saját lakásban a férjemmel, jó anyagi körülmények között, de nem vagyunk gazdagok. Anyám rossz körülmények között él, alkoholista, munkakerülő, magára és a környezetére is végtelenül igénytelen, értsd: egy undorító disznóól a lakása, ahol a kutya is kénye kedve szerint oda szarik, hugyozik, ahova akar.
Babát várok, 3 hónapos terhes vagyok. Karácsonykor, mivel nem akartam megbántani, ezért azt hazudtam, hogy nem vagyok jól, nem látogatunk el vidékre az ünnepekkor, hanem itthon maradunk. A vaódi ok az volt, hogy alapból undorodok tőle és a lakásától, egy fertő az egész, terhesen pedig eszem ágában nincs oda betenni a lábam! Viszont örökké hazudni sem tudok, mert ő már azt tervezgeti, hogy kicseréli az egyik szobában az ágyat egy 2 személyesre, meg szerez egy kiságyat, hogy amikor ott vagyunk nála, akkor ott is tudjunk aludni. Pedig én biztos vagyok benne, hogy ha megszületik a baba, még 5 percre sem fogom abba fertőbe elvinni! Ja és ráadásul a lakásban dohányzik, vágni lehet bent a füstöt...
Hogy csináljam? Hazudozzak, hogy ne bántsam meg, vagy mondjam meg neki kerek perec, hogy akkor láthatja az unokáját, ha ide utazik?
A másik, hogy várja tőlem az anyagi támogatást, mert ő nem dolgozik, amit összemaszekol, azt el is issza. Eddig a békesség kedvéért segítettem, mert ha nem, akkor ordít, cirkuszol, kritikán aluli a viselkedése. Mostantól viszont ezt a pénzt a babára akarom költeni. Ezt hogyan értessem meg vele?
Bár alapvetően az őszinteség híve vagyok, megértem, hogy miért nehéz kereken az arcába mondani a dolgot.
Az unokázás kapcsán azt tudom esetleg mondani, hogy vesd fel neki, hogy nem javasolja az védőnő/gyerekorvos, hogy ott legyen a baba, a dohányzás, a kutyaszőr, a bármi egyéb miatt, amit sértés nélkül fel tudsz hozni. (Ez egyébként a terhesség alatt is hasonlóan jó érv lehet - vagy orvosnak is ellentmondana édesanyád?) Persze, ez tényleg csak akkor működik, ha azt viszont fel tudod ajánlani, hogy ő látogasson titeket.
A pénz már nehezebb dolog, ott tényleg nincs más mód, mint elmondani, hogy egyszerűen nem tudod őt tovább pénzelni, mert a baba mellett nem marad plusz pénz. Ezt vagy megérti, vagy nem, de ebből nem szabad engedned.
"Tudom, hogy igazatok van, csak nagyon nehéz belemondani a képébe :( "
Írd le egy papírra és olvasd fel neki!
Neked első a gyerek egészsége legyen, a második meg a tiéd, anyagilag se vagy érte felelős, felnőtt személy, nem te tehetsz róla, hogy iszákos. Még azt is mondd, hogy akkor mentek hozzá, ha végigcsinál egy elvonókúrát..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!