Szüleitek beszéltek nektek a szexről?
Nemrég nálam járt az unokahúgom (14 éves) és arra kért beszéljek neki a szexről, de úgy konkrétan, előjáték, behatolás, védekezés satöbbi.
Azt mondta, anyukája semmit sem hajlandó elárulni neki, azért jött hozzám (gyerekkorunk óta jóban vagyunk)
Fura, mert nekem sem beszélt soha a szexről anyám, pedig ebben a korban rettentő kíváncsi voltam és utólag visszagondolva egy csomó kellemetlenségtől kímélt volna meg, ha elmagyaráz pár dolgot.
Másnál is így ment ez?
/én is lány vagyok, mielőtt még valaki rosszra gondol/
Ugyan #17: Kamut írsz, egy szülő sem ad technikai abc-ét, mert nem az nem ő dolga. Szerinted ki mondja azt, hogy has beléd dugja a farkát, akkor húzzál lejjebb 2 centit, ha évezni akarsz?
Kamu.
EZ már nem a szülő dolga ebben a formában, persze, konkrét kérdés van... De legyen ott apukád, anyukád is az első alkalommal, és adják az instrukciót?
Idióták.
Nekem semmiről nem beszéltek, nálunk ezek a témák mint "szex", "menstruáció", "szerelem" mind tabutémaként voltak és vannak kezelve a mai napig is. Általános iskolában volt felvilágosító óránk, ahol azért elég sok mindent elmagyaráztak, viszont ennek ellenére mikor először megjött, akkor nagyon megijedtem és kiakadtam miatta, pedig tudtam, hogy mi az és miért történik. Nem tudtam, hogy hogyan mondjam el anyukámnak, aztán végül valahogyan a tudtára adtam és emlékszem, hogy annyit mondott "ez menstruáció, havonta, a fiúknak nincsen"...biztos ő is hülyén érezte magát, én akkor sem tudtam, hogy most ezen nevessek vagy sírjak mert azért ennél a "magyarázatnál" picit többet vártam volna tőle és nagyon kínos, furcsa volt a szituáció. A szerelemről, párkapcsolatról, szexről ugyanúgy nem esett szó. Nem volt még barátom, de gondolom, ha lett volna sem ültünk volna le, hogy ilyenekről beszélgessük, most pedig már nyilván nem is fogunk, nem igényelném:). Lassan 18 éves leszek és még most teljesen kerüljük ezeket a témákat, konkrétan ki sem lehet mondani ilyen szavakat, ha a tv-ben valamilyen erotikus jelenet van vagy valaki mond egy szexuális vonatkozású poént, akkor mindenki úgy csinál mintha halvány lila fogalma nem lenne róla, hogy miről van szó. Ez valamilyen szempontból egyébként úgy gondolom, hogy vicces vagy lehet, hogy inkább nevetséges, de ugyanakkor nagyon mű, korlátozott és nem őszinte. Sajnos nekem nem volt olyan családtagom, akivel olyan kapcsolatom lett volna, hogy ezekről a dolgokról nyíltan és őszintén tudtunk volna beszélni, pedig sok mindenben megkönnyítette volna a dolgomat.
Persze, vannak felvilágosító órák, biológia óra és az interneten is mindent meg lehet találni és ezt olyan szempontból jónak tartom, hogy így az órák keretei között minden gyerekhez eljutnak az alap ismeretek és nem egymás között terjesztik a butaságokat, valamint az interneten bátrabban utána mernek keresni az adott dolgoknak, amik érdeklik őket és ott is vannak megbízható források. Ugyanakkor én azt egy problémának vagy hiányosságnak tartom, hogy ugyan megtanítják a gyerekeknek a biológiai oldalát, ismertetik magukat a folyamatokat, felhívják a figyelmet a védekezésre és az esetleges következményekre stb., ugyanakkor kevés figyelmet fordítanak az érzelmi, lelki oldalára, pedig szerintem az ugyanúgy fontos lenne mert szerintem nagyon sokan vannak, akik úgy vágnak bele párkapcsolatokba, a szexuális életükbe, hogy még magukban sem tudják tisztázni az érzéseiket, rendbe rakni a dolgokat. Beszélgetni egyáltalán arról, hogy mit jelent az, hogy tetszik valaki, vonzódunk valakihez, mit jelent az, hogy párkapcsolat, mit jelent az, hogy szerelem stb., persze ezeknek a dolgoknak nem kimondottan 14 évesen van itt az ideje, hanem kisebb kortól kezdve, folyamatosan kellene bővíteni az ilyen "ismereteket" és lényeges lenne egy őszinte, bizalmas kapcsolat kiépítése. Én a helyedben leülnék beszélgetni vele arról, hogy egyáltalán miért most érezte ezt fontosnak, van-e valami alakulóban vagy pedig egyszerűen csak kíváncsi és megkérném, hogy tegyen fel konkrét kérdéseket, amik érdeklik. Persze, mindezt lazán, barátian és nem úgy, hogy úgy érezze magát, mintha valami kihallgatáson vagy terápián lenne. Esetleg, ha nagyon furcsa a szituáció azt is el tudom képzelni, hogy neten keresztül (chat, e-mail)beszélgettek.
Haha... 20 éves vagyok, és anyám most jutott el addig, hogy megkérdezze, hogy nekem tetszett-e már életemben pasi. :D
Amúgy max. olyan szinten, hogy 11 éves koromban adtak egy könyvet, hogy informáljam magam, azt' annyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!