Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Anyám nem tudja kezelni a...

Anyám nem tudja kezelni a pénzt, állandóan azt hallgatom, hogy nincs mit enni. Mit tanácsolnátok ebben a helyzetben?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Anyám rokkantnyugdíjas, 40 ezer forint a nyugdíja. Sajnos az állapota miatt nem tud dolgozni. Nagymamámmal él együtt, összesen 130 ezer forintot kapnak havonta. A rezsijük összesen 30 ezer forint maximum. Tehát egy hónapra közel 100 ezer forint marad ennivalóra kettejüknek.

Én már a párommal élek, mindketten dolgozunk. Havonta megyünk hozzájuk, és mindig viszünk valami kaját hó végén. Nem sokat sajnos, csak ami még nekünk is belefér. Mindenben segítünk nekik, amiben tudunk. Mindig számíthattam rá, ezért rossz nézni, hogy kifolyik a kezükből a pénz. Aztán panaszkodnak, hogy hó végén alig van mit enni.

Próbáltam neki elmagyarázni, hogy írja fel mi a fontos kiadás, mi nem. Vagy esetleg borítékokban tegye félre a pénzt a következő hétre. De még engem tart hülyének, hogy ő igenis be tudja osztani.

Mit tehetnék még, hogy megértse, ez így nem mehet örökké? Mi is megcsúszhatunk párommal anyagilag és akkor mi se tudunk segíteni. Már gyereket is tervezzük lassan és nem megy minden egyszerre, hiába szeretem őket.

(Kiegészítésnek írom, hogy amíg mamám él, addig nem akarnak velünk élni. Anyám azt mondta, hogy majd amikor ott az ideje, hozzánk költözik. Tehát nem akarom magára hagyni őket, csak megoldást akarok keresni. )

Köszönöm annak, aki tanácsot ad.

2016. dec. 23. 20:16
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:

Én is csak a többieket tudom erősíteni.Menjetek el közösen nagybevásárlásba nagyobb hiperekbe hónap elején. Ami fontos,hogy előre legyen megírva a bevásárló lista,hogy miket kell venni.

Tartós élelmiszereket kéne ilyenkor venni.De igazából még a tejtermékek közül is van ami eláll hetekig,olyanokat is vehettek.Biztosan olcsóbb egy nagy multi sajátmárkása,mint a kis helyi coopban vagy cbaban..Gondolom ilyesmi helyeken vásárol főleg.

De az is megoldás,ha hónap elején félretesz x ezer forintot,amihez csak utolsó héten nyúlhat ha kell.Ha nem kell,akkor jó lesz tartaléknak.

Egyébként nagyon jó fej az állam bácsi,hogy 40 ezer forinttal kiszúrja anyukád szemét..amikor nem tud már dolgozni,miből éljen meg akkor?:/

2016. dec. 24. 19:33
 22/23 anonim ***** válasza:
Nem kötözködésből kérdezem, de túlsúlyos anyukád? Vagy nincs szemmel látható eredménye annak, hogy ennyit eszik? Az állapotán nem lehet javítani? Rizs/krumpli rohadt olcsó, jól lehet variálni, mi folyton azt zabáljuk.
2016. dec. 25. 23:31
 23/23 A kérdező kommentje:

"Leírtad, rengeteget eszik. EZT kébe valahogy kiiktatni nála.

Nagynéném is ilyen, állandoan rinyál h nincs kaja, de iszonyat üennyiséget zabál!, ha éhes. Kb.mint két férfi és ez csak egy étkezése... ez egyszerre szánalmas és dühítő is."

Sajnos évek óta próbálom lebeszélni erről, de sikertelenül. Mindig azt mondja, most ne egyen, ha éhes? Én meg erre: nem, csak ne egye meg egyszerre a hűtő tartalmát.

"De az is megoldás,ha hónap elején félretesz x ezer forintot,amihez csak utolsó héten nyúlhat ha kell.Ha nem kell,akkor jó lesz tartaléknak. "

Sajnos ez nála lehetetlen. mikor otthon éltem közösen tettünk félre 20 ezret a hónap végére. Erre mikor kellett volna, rákérdeztem hova lett. Hozzányúlt, mert nem tudta megállni. Ha eldugtam előle, már csak azért is előkereste.

"Egyébként nagyon jó fej az állam bácsi,hogy 40 ezer forinttal kiszúrja anyukád szemét..amikor nem tud már dolgozni,miből éljen meg akkor?:/"

Hát igen. :( Ha gazdagok lennénk, akkor még nem is lenne baj. Viszont így elég rossz. Ezzel én se tudok mit csinálni, több pénzt én se tudok keresni sajnos. Nem is értem, hogy akivel nem törődnek a rokonai, ennyiből hogyan élnek meg. :(

"Nem kötözködésből kérdezem, de túlsúlyos anyukád?"

Szerencsére nem az, mert hatalmas kertjük van. Nyáron ott a kert rendbetétele, télen meg a favágás. Párom, amikor tud átjön velem és a nehezebbeket összevágja, de a munka miatt nem tudunk túl sűrűn menni hozzá. Helyben pedig nem találtunk semmit. Kisfaluban nőttem fel, nem volt munkalehetőség. :( Mondjuk alapból aktív típus. Ha túlsúly miatt lenne a probléma, akkor még nem lenne baj. Könnyen ki lehet mozdítani a szabadba. Inkább a makacs természete a probléma.

Most is rengeteg ételt csinált az ünnepekre. Célozgattam kedvesen arra, hogy a fele is elég lett volna. Lehet a hangulat miatt, de igazat adott. Hátha az ünnepi hangulat megmarad keddig, és tudok beszélni vele rendesen erről. Ebben reménykedem.

2016. dec. 26. 02:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!