Anyám nem tudja kezelni a pénzt, állandóan azt hallgatom, hogy nincs mit enni. Mit tanácsolnátok ebben a helyzetben?
Sziasztok!
Anyám rokkantnyugdíjas, 40 ezer forint a nyugdíja. Sajnos az állapota miatt nem tud dolgozni. Nagymamámmal él együtt, összesen 130 ezer forintot kapnak havonta. A rezsijük összesen 30 ezer forint maximum. Tehát egy hónapra közel 100 ezer forint marad ennivalóra kettejüknek.
Én már a párommal élek, mindketten dolgozunk. Havonta megyünk hozzájuk, és mindig viszünk valami kaját hó végén. Nem sokat sajnos, csak ami még nekünk is belefér. Mindenben segítünk nekik, amiben tudunk. Mindig számíthattam rá, ezért rossz nézni, hogy kifolyik a kezükből a pénz. Aztán panaszkodnak, hogy hó végén alig van mit enni.
Próbáltam neki elmagyarázni, hogy írja fel mi a fontos kiadás, mi nem. Vagy esetleg borítékokban tegye félre a pénzt a következő hétre. De még engem tart hülyének, hogy ő igenis be tudja osztani.
Mit tehetnék még, hogy megértse, ez így nem mehet örökké? Mi is megcsúszhatunk párommal anyagilag és akkor mi se tudunk segíteni. Már gyereket is tervezzük lassan és nem megy minden egyszerre, hiába szeretem őket.
(Kiegészítésnek írom, hogy amíg mamám él, addig nem akarnak velünk élni. Anyám azt mondta, hogy majd amikor ott az ideje, hozzánk költözik. Tehát nem akarom magára hagyni őket, csak megoldást akarok keresni. )
Köszönöm annak, aki tanácsot ad.
"Önkormányzattól meg kellene kérdezni, van-e náluk kedvezményes ebéd. Bp.-en van olyan, hogy alacsony összegért házhoz viszik a rászorulóknak és nyugdíjasoknak az ebédet. Nem egy nagy ebéd, de legalább rendszeres meleg étel."
Most vettem észre, hogy más is írta már. Elnézést, csak közben mást is csinálok. Neked is köszönöm. Utánanézek az önkormányzaton akkor ennek is.
Aranyosak vagytok, hogy rendes választ írtok. Sokat segít, hogy van ez az oldal. :)
1000 % biztos, hogy csak szemcseppre költenek, ami havonta 2000 FT ? Nem szednek semmilyen más gyógyszert, szívre, cukorra, koleszterinre, vérnyomásra, stb. ? Mert az nem két fillér ám egy hónapban.
Tartós élelmiszerrel segíthetnél esetleg nekik, legalább azt nem kellene megvenniük, liszt, cukor, paprika, tészták, rizs, stb.
Tudtommal nem, pedig kérdeztem már erről. Múltkor pont ilyesmiket vittünk nekik. Cukrot, lisztet és rizst. Volt, hogy krumplit is.
Amikor tele a kamra ezekkel, akkor meg szoktam kérdezni kérnek-e valamit. Akkor azt viszek, ami kéne. Egyik hónapban házi süteményt vittem. Sokszor én se értem, hova folyik el a pénzük. :(
Hó elején kérj kölcsön tőle 10-20 ezret, hó végén visszaadod. Addig se tudja elkölteni, és így biztosan lesz pénze az utolsó héten.
Egy próbát megér.
"Úgy látszik anyukádnak nehéz segíteni, nem igen akarja elfogadni"
Sajnos igazad van... A legrosszabb, hogy én is örököltem tőle valamilyen szinten. Szeretem egyedül megoldani a problémáimat, de szerencsére párom észreveszi egyből, ha van valami. A pénzt otthon én se tudtam beosztani. Akkor lett jobb, mikor elkerültem kollégiumba és csak heti 5000 ft volt ételre. Aztán elkezdtem diákmunkákat is. Akkor azt csináltam, hogy elfogadtam tőle a pénzt, de hó végén mindig visszaadtam. Azt hitte, a fizetésemből segítem ki. :)
Ez erről jutott eszembe: "Hó elején kérj kölcsön tőle 10-20 ezret, hó végén visszaadod. Addig se tudja elkölteni, és így biztosan lesz pénze az utolsó héten.
Egy próbát megér."
Rég kértem anyámtól pénzt, pedig mi se keresünk sokat. Jó ötletet adtál. Lehet megint azt csinálom, mint főiskolán. Köszi szépen, nosztalgikus is volt visszaemlékezni erre.
Karácsony után megpróbálok vele beszélni erről veszekedés nélkül, remélem meghallgat. Majd megírom a fejleményeket.
Boldog karácsonyt kívánok nektek! :)
Leírtad, rengeteget eszik. EZT kébe valahogy kiiktatni nála.
Nagynéném is ilyen, állandoan rinyál h nincs kaja, de iszonyat üennyiséget zabál!, ha éhes. Kb.mint két férfi és ez csak egy étkezése... ez egyszerre szánalmas és dühítő is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!