Meddig támogatnád a gyerekedet abban, hogy az áhított egyetemét elvégezze? Hány plusz félév férne bele?
Egy elég nehéz szakon vagyok, mielőtt beadtam a jelentkezést, szinte mindenki lebeszélt róla.
Hogy nehéz elvégezni, még a nagyon elhivatottak is sokszor ott akarják hagyni, stb. De csak kitartottam a döntésem mellett, mert elhittem/elhitettem, hogy ez nekem jó lesz...
De egyre tisztább, hogy ezt 5 év alatt nehezen fejezem be. Anya látja rajtam, hogy ideges vagyok a vizsgák miatt, szerinte a gimiben nem tanultam annyit a 4 év alatt, mint most ebben a pár hónapban. És ő azt mondja, hogy inkább válasszak egy könnyebb szakot, ahol jut időm a pihenésre, magamra is.
Apa viszont azt mondja, hogyha elkezdtem, akkor ne futamodjak meg, meg hogy elég sokan elvégezték ezt már, szóval nem lehetetlen. Az tudni kell, hogy apa is itt végzett, anya viszont 2 félévet volt főiskolán, azóta "otthon van".
Oké, én csinálom, tanulok, de nem tudom, hogy szülői szemmel mennyi csúszás fér bele... Mert ugye elég drága ez az egész, lakás, benzinpénz, tankönyvek/jegyzetek, étkezések, plusz ugye a bulik, utazások, öltözködés.
Meg azért én sem 9-10 év alatt szeretném elvégezni az 5 éves képzést.
Csak azt sem akarom, hogy itt szenvedjek évekig, aztán ők is belássák, hogy ennek nincs értelme.
Hát egy év után ha nem megy, akkor még nem vesztettél semmit. Azok járnak rosszul, akik hagyják, hogy 2-3 évig őrölje őket a rendszer feleslegesen.
Ha bármiből buknék első félévben, erősen elgondolkodnlk a folytatáson. Viszont tényleg vannak olyanok, akik időben észhez térnek, és elkezdenek hajtani.
A jogi szakról én nem nyilatkoznék látatlanban, csak magát minősíti, aki o ilyeneket írogat..
Látatlanban én se írogatnék, de ismerek épp elég jogászt ahhoz (buliztunk együtt eleget), hogy tudjam, tényleg csak s..ggelésről szól.:-) A vizsgajegy meg sokszor tényleg szerencse kérdése is.
Ha valóban "áhított" az az egyetem, akkor oda is teszi magát a gyerek, 1-1,5 év csúszás belefér. Az más kérdés, hogy elvárom, járuljon hozzá a költségekhez, ha már túljutott a nehezén, legalább a bulizást, telefont, egyéb járulékos költségeket fizesse magának. A támogatás nem egyenlő a teljes eltartással, beleértve az extra igényeket is.:-)
Én az öt éves képzésre a szüleimtől 20 ezer forintot kaptam havonta, abból 10 ezer volt a kollégiumi díj, a maradék 10et költhettem kajára jegyzetekre, könyvekre, megélhetésre, és nem a 80-as évkben volt, hanem 2010-15 között... A többi a saját megtakarításból és munkából szerzett jövedelemből származott.
Én biztosan nem fizetném a bulikat, meg utazásokat, öltözködést...
Szüleid közül apádra hallgass, mert ahogy elnézem, ő az, aki vitte is valamire. Gondolom, nem akarsz te is csak "otthon lenni" egész életedben...
A nemzetközi tanulmányoknak lehet, hogy több értelme lett volna, ilyen szakon végzett ismerősöm van, aki már Brüsszelben dolgozik, a jogász viszont legalább húsz éve slágerszak, ennek megfelelően lassan már az utcánkban a giroszos is az, kicsi az esélye, hogy elhelyezkedsz vele. Persze nyelvtudással mindig várnak a multik (angol szakra tényleg fölösleges, ahogy az előttem szóló nyelvész írta, inkább valami ritkább nyelv jön még jól).
Már ne haragudj, de még csak az első félévnél jársz, de már úgy gondolod,hogy lehet 9-10 év lesz elvégezni.+ A barátaid is nyugtatgatnak,hogy nem baj az ha nem sikerül minden elsőre..
Hát ez elég gáz.
Nyilván előfordulhat,hogy mondjuk egy tárgyad nem sikerül.De igenis tegyél meg mindent,hogy sikerüljön, minél kevesebb tárgyból legyen elmaradásod.
Főleg az első évben,ha alapozó tárgyaid vannak ne csússz meg benne. Ha nagyon nem megy,akkor nézz utána mi az amire nem épül semmi és azt hagyd utoljára.A fontos tárgyakat próbáld letudni minél hamarabb.
De mivel még konkrétan egy vizsgaidőszakod sem volt teljesen,most kezdődik,ezért még elhamarkodott lenne azt mondani,hogy neked ez nem megy és ott kéne hagyni.
Egyébként szerintem 1 év csúszás még belefér, de amit írtál,hogy kb dupla idő alatt végeznéd el..Hát az nagyon gáz,akkor kár erőltetni .Nem is hiszem,hogy annyira komolyan vennének később munka közben, ha kiderül,hogy 10 év alatt sikerült elvégezni az 5 éves képzést.
Szóval szerintem max 1 év amit belefér,azt még az állam is támogatja. De azért próbálj ne erre alapozni és megtenni mindent.
A jogos ismerőseimtől azt hallottam,hogy leginkább beseggelni kell az anyagot,szóval hajrá.
Hát én munka mellett csináltam a jogász szakot 200 km-re a lakhelyemtől. Kemény volt de simán megcsináltam. Összesen kétszer buktam, de a pótvizsgán átmentem, úgyhogy nem kellett csúsztatnom.
A Római jog is csak egy tantárgy, nem is a legnehezebb.
2 hét remeteélet? Ne viccelj már?
Az államvizsgákra minden vizsga előtt 4-6 hét remeteéletet éltem, napi legalább 14 óra tanulással. Csak felkeltem és tanultam. Nemhogy nem mozdultad ki, de konkrétan még egy film se fért bele a vizsgaidőszakban. Összesen 6 hónapig semmit nem csináltam, csak tanultam. Nehéz volt de utólag belegondolva sokkal nehezebb dolgok is vannak az életben.
Következő diplomám már 2 kisgyerek mellett csináltam meg, ott is több hónapig alig láttak a gyerekek, munka mellett minden nap még éjfélig tanultam és kibírtam.
Messze nem erőltetted még meg magad. Ráadásul ez nem is egy erős diploma (azt hittem orvosira jársz), jogászokból Dunát lehet rekeszteni, külföldön pedig eszméletlen nehéz magyar jogi diplomával elhelyezkeni. Jogászok kezdő fizetése a szakvizsga megszervzéséig siralmas, utána egy fokkal jobb. De ha nincsenek jó kapcsolataid, akkor ingatlanszerződések írávásal fogod tölteni az életed... Ráadásul eléggé le is nézik ezt a szakmát.
Van agyad a tanuláshoz ha 2 nyelvvizsgád is van. Csak el kell határoznod magad és nekiállni. Úgy fogd fel, hogy ez a te munkád, ezt dolgozod, tanulsz és kész. Napi 10-12 óra tanulásnak simán bele kell férnie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!