Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan lehet a gyászt elviselni?

Hogyan lehet a gyászt elviselni?

Figyelt kérdés
apám 68évesen nov. végén halt meg. Én 30éves vagyok. egy kiadósat nem sikerült még sírnom, pedig hiányzik, szeretem\szerettem. Kórházban volt, sajnos lehetett erre már "számítani". temetése szerdán lesz :( egyszer kellett frontint bevennem, amikor megtudtam aznap. nővérem meg hallucinált, látta meg hallotta apámat beszélni, úgy kiborult, ez is normális?
2016. dec. 3. 13:49
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen normális. Részvétem.

Csak az idő segít. Sablon, tudom, de csakis az tudja helyrehozni. Áh, hülyeséget beszélek. Sosem hozza helyre, csak megtanulod elviselni.

Az én apukám 47 volt mikor meghalt. Alkoholizmus. Én 18 voltam, a 2 öcsém meg 14 és 10 évesek. Édesanyám összeroppant, vagy 20 kilót fogyott. Én gyűlöltem az elmúlt években az édesapámat, mégis megrázott, sírnom viszont csak 2 hét után sikerült, a búcsúztatóján.

Nekünk talán azért volt könnyebb, mert nagyon rossz körülmények közé taszította az alkoholizmussal a családot, és miután meghalt, érezhetően jobb lett otthon az általános hangulat.

Nehéz szavak, de sajnos jót tett a családnak, hogy elment.

Ettől függetlenül azóta is tele vagyok miértekkel....

2016. dec. 3. 14:00
 2/8 anonim ***** válasza:
Az első hozzászóló mindent elmondott. Nekem is édesapám halt meg és nagyon sokáig nagyon hiányzott, de sosem sírtam. Még a temetésén sem ...ja de igen. A halálos ágyán, amikor már nem engedték ki a kórházból és alig volt magánál (tüdőrák, aztán lett belőle mindenféle áttétes daganat). Azóta elröpült 8 év és már nincs az az erős hiányárzet, de minden nap eszembe jut. Néha elképzelem, hogy betoppan az ajtón én pedig a nyakába ugrok. Na olyankor néha könny szökik a szemembe. Egyébként én is 30 voltam, amikor meghalt, ő 72.
2016. dec. 3. 14:37
 3/8 anonim ***** válasza:

Szia. Az én édesanyám még 60 sem volt,mikor váratlanul itthagyott minket,én akkor 29 éves voltam. Még másfél év után is nagyon nehéz,vannak időszakok,amikor jobb és amikor rosszabb. Szerintem fontos, hogy az ember ne fojtsa magába a sok hülye vélemény miatt a fájdalmát (pl.:Már nem kellene ilyen rosszkedvűnek lenned,Ne sírj megint, Ne gondolj rá! és hasonló baromságok amiket a körülettem lévők szajkóztak). Éld meg a fájdalmat úgy ahogy neked jól esik.

Én az első 1 hónapban,bármire (de tényleg bármire)néztem, ő jutott eszembe róla és már jött is a sírógörcs. Idővel... tényleg hozzászokik az ember, hogy Ő már nincs...

2016. dec. 3. 14:40
 4/8 anonim ***** válasza:

Hát, a gyászt nem elviselni kell, hanem átélni. A sírást viszont nem lehet erőltetni. De nem csak akkor gyászol valaki, ha sír.

A nővéred esetében a kiborulás normális, a hallucináció azért nem annyira. Óvatosan a gyógyszerekkel.

2016. dec. 3. 15:52
 5/8 anonim ***** válasza:
Nekem édesanyám ment el 58 évesen váratlanul szeptemberben, szinte azóta sem tudtam felfogni sem igazán. Az életem megy tovább, de olyan fura minden.. Meg sem tudom fogalmazni.
2016. dec. 3. 16:08
 6/8 evimeri ***** válasza:
Szia! Én 24 éves voltam, amikor apukám 54 évesen balesetben meghalt. Én pár hónap múlva éreztem igazán a hiányát - már nem laktam otthon - amikor haza mentem látogatóba és az ünnepekkor amikor a testvéreim is haza jöttek, hogy nélküle üresebb a ház. Talán az a baj, hogy sok embernél, családban még tabu a halálról beszélni. A gyerekek nem úgy nőnek fel, hogy ez téma legyen - mint mondjuk a születés - és valamennyire felkészülve érje őket, ha ilyen bekövetkezik. Én nem vagyok vallásos, de hiszek abban, hogy a halál nem a vég. És ha valaki meghalt igazából nem őt siratjuk, hanem magunkat illetve a hiányát, hogy mi lesz velünk nélküle. A sírás pedig nem jelenti azt, hogy attól jobban szeretted vagy jobban gyászolod. Attól, hogy nem sírsz még fájhat nagyon. Én is csak annyit tudok írni, hogy az idő segít elfogadni a hiányát és talán még annyi, hogy nem gubózol be. Ezen nem azt értem, hogy szórakozzál mintha mi sem történt volna, hanem azt, hogy élj úgy mint eddig, amennyire lehetséges. És ha valamin nevetni szeretnél hát tedd meg, attól még nem gyászolód őt kevésbé. Utóirat: Őszinte részvétem és nagyon sok erőt.
2016. dec. 3. 17:01
 7/8 anonim ***** válasza:
Igyál vodkát!
2016. dec. 3. 19:05
 8/8 anonim ***** válasza:

22 éves voltam, amikor apa 50 évesen meghalt.

A temetéséig én se sírtam, mert nem hittem el, hogy megtörtént, valamiért abban a hitben voltam, hogy csak kórházba ment és bármelyik pillanatban betoppanhat, és semmi se történt... Pedig itthon halt meg, én találtam meg a testét, talán emiatt is dolgoztam fel nehezebben, mert nem akartam elfogadni a történteket. De a temetésen minden valósággá vált, hirtelen rájöttem, hogy ő van ott, nem más és akkor végre tudtam sírni.

Egyébként, tényleg az idő segít csak. Gyógyszerrel ideig-óráig jobb, nem tovább. 6 év telt el, éljük a hétköznapokat ugyanúgy, mint előtte, csak apa nélkül. Már nem gyászolunk, néha eszembe jut, főleg decemberben-januárban rosszabb, de egyébként idővel nagyon szépen túl tudja magát tenni az ember rajta.

2016. dec. 4. 11:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!