Felelos a szulo azert, ha elhizott a gyereke?
A rossz étkezési szokás kialakítása miatt mindenképp felelősek!
Ők miket esznek?
Ti meg csak közösen tudtok fellépni ellene.
Vagy te jó példát mutatsz és mikor a tesóud eszik a nasit, de hangosan visszautasítod. "Köszönöm én valami egészségesebbre vágyom!" és mosol magadnak egy almát.
Ha közös tevékenység van kiteszel az asztalra némi magkeveréket pl. ha nem figyelnek oda észre sem veszik, hogy mit esznek.
Te már rájöttél a problémára indítsd el a reformot. Menj a szüleiddel a bevásárlásra a huszadik chips helyére kerüljön vmi egészségesebb szép fokozatosan.
Hátha a szülők is észbe kapnak.
A fenti esetben csak nagyon kismértékben érzem felelősnek a szülőket.
A konyhaszekrény tele van édességgel stb.,.... na és??? A szülők tömik belétek, vagy magatok vesztek belőle?
15 éves vagy, de nem sportoltál. Szóltál valaha a szüleidnek, hogy szeretnél ide vagy oda edzésre járni, anyagiakat (meg esetleges ezzel járó tennivalókat) vállalják-e?
De még ettől függetlenül is: saját magad kedvéért eljártál futni, biciklizni, uszodába (nyáron strandra), korcsolyázni, vagy hétvégén barátokkal kirándulni?
A 10 éves öcséd, aki sír, mert csúfolják, képtelen meglátni az összefüggést a sok nassolás és a kövérsége között?
Ha otthagyod a zöldséget, gyümölcsöt a tányéron, miért kéne a szüleidnek veszekednie veled?
Ami felróható szüleidnek: a gyorséttermi ebédek, és a sok tésztás ennivaló.
Egyébként én sem sportoltam soha egy napot egyesületben. De világéletemben mozgékony életet éltem. A kikapcsolódást nyáron általában a több órás (időnként egész napos) biciklizés jelentette, amikor a város melletti mindenféle földutakat, töltéseket jártam be. Melegben a mai napig imádok strandra menni és úszkálni a vízben. És nagyon szeretek kirándulni. Ha nem volt kivel, mentem egyedül is.
Természetesen nem is voltam soha elhízva, pedig mindig annyit ettem, amennyi belém fért (igaz, nem elsősorban édességet, inkább húsokat).
Igenis a szülő a hibás, ki más lenne hibás, amikor egy gyerek étkezéséért csakis a szülő felelős és senki más! Most tekintsünk el az iskolai menzától, én is végig menzás voltam, mégsem volt rajtam soha még egy kiló feleslegnél sem több.
Csoki, chips, üdítő, csak ünnepnapokon volt otthon, szülinap, karácsony és húsvét, ennyi. Nem voltak teletömve a szekrények szemétkajával, anyám normálisan főzött, nem tésztát ettünk tésztával, hanem sok húst, zöldséget, rizst, krumplit, leveseket. Ehettünk gyümölcsöt a fáról és ennyi. És nem voltam sem én, sem a két másik tesóm kövér, pedig anyám szülei mind kövérek voltak, de anyám már nem, mert odafigyelt magára és ránk is!
Nekem anyám csinálta ezt. Kb.6 éves koromban valamiért el kezdte mondogatni, hogy próbáljak meg gyorsabban enni, ne rágjam szét teljesen az ételt. Hogy miért, a mai napig nem tudom. Ezután elkezdtem hízni és eléggé kövér voltam. Egyszer értem el fogyókúrával, hogy jól nézzek ki, de sajnos vissza estem. Ma már sajnos falási rohamaim vannak.
Próbálok ellene tenni, de a régi berögződés nagy úr :(
Felelős. Egyrészt az első néhány, alaposan meghatározó évben ő vásárol, ő dönti el, mi kerül az asztalra. Másrészt neki kéne példát mutatni - nyilván nem lesz hiteles, ha azt mondja, igyál fiam vizet, miközben ő önti magába a kólát, és a zöldségekről szóló monológok is viccesek lesznek, ha olyan mondja, aki nyúltápnak minősíti a salátát.
Viszont az már egy nagyon jó dolog, h felismerted a problémát, és így segíthetsz is tenni ellene. Nyilván nem könnyű egy komplett családot átnevelni, de el lehet kezdeni. És amúgy nem kell paleonak vagy bionak lenni, én se vagyok az - kéthavonta veszek gumicukrot, néha megyek Burger Kingbe (a meki sz*r, bocs), ha nincs időm főzni, vagy tele van a bakancsom, simán kisütöm a mirelitet, valamint egyszer, fogadásból megettem egy nagy pizzát és utána egy tányér spagettit (170 centi vagyok és 55 kg, amúgy nő). De nem ez a meghatározó vagy az általános, hanem a napi ötszöri étkezés, zöldség, gyümölcs, hús, hal, némi tejtermék. EZt adom tovább a fiamnak is. Ezen felül nem mondom, lehet néha bűnözni :)
Egyébként meg vannak klassz variációk: lehet magvakat venni, aszalványokat, lehet csinálni zöldségchipset otthoni mártogatóssal, házi hamburgert, szét kell nézni főzős oldalakon.
Na meg el kell kezdeni mozogni, nincs mese.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!