Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Felelos a szulo azert, ha...

Felelos a szulo azert, ha elhizott a gyereke?

Figyelt kérdés
Harman vagyunk testverek, en vagyok a kozepso, es en szerencsere nem vagyok hizekony egyaltalan. A batyam es az ocsem viszont igen. A batyam 19 eves, legalabb 100 kg, sima ruhaboltban nem lehet ra inget kapni. Az ocsem 10 es nagyon kover, 2x akkora mint lennie kene. Sir, mert csufoljak. Es ha belegondolok, hogy mi az oka, ra kell jonnom, hogy a konyhaszekreny tele van edesegekkel, chips-el, nasival, uditokkel, sok tesztas kajat eszunk, es hetente eszunk mekiben vagy mas gyorskajaldaban. Sose eroltettek a szuleink, hogy egyunk zoldseget, gyumolcsot, ha otthagytuk a tanyeron, akkor otthagytuk. Ha kertem egy otodik csokit, megkaptam. Sportra se irattak be minket soha. 15 vagyok, de eletemben egy napot se sportoltam. Ez nem a szulo dolga lenne? Hogy elmagyarazza, hogy mi a jo kaja? Meg hogy fo tos a sport? Most belegondolok, az osztalytarsaim nagyreszenek alap, hogy suli utan edzesre jarnak. En meg furcsallottam. Tesomek meg fuggnek a cukortol rendesen. Ez gaz nem?? Igazabol most, hogy belegondolok a tesiorakat se birom. Kifulladok 1 perc alatt. Az osztalytarsaim meg tok jol birjak, es ugyesebbek. Raadasul szuunetekben en is osszeszem mindent a bufeben, mert nagyon sokat tudok enni.
2016. nov. 30. 12:28
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:
En nem pontoztam le senkit. Mivel tanul es nem dolgozik, azt eszi ami itthon van. Es mivel fugg a szemet kajaktola szuleim meg elerakjak igy ezt eszi.
2016. nov. 30. 13:19
 12/25 anonim ***** válasza:
55%
Nálunk is van chips, gumicukor, csoki, stb...de módjával. Én egy tábla csokit, de egy zacskó chipset is szét osztok a 4 gyerek között. Így esznek is, de túlzásba nem viszik. A suliban, oviban kajálnak naponta háromszor, itthon vacsi van. Van, hogy tészta, de sokszor van saláta, kalács...de mindig annyi, ami jól esik. Ha változatosan kapnak, fehérje, szénhidrát, sok zöldség, gyümölcs, és nincsenek elkapatva nasival, mellé sportolnak, nem fognak elhízni. De ezt a szülő kötelessége gyerekkorban megalapozni. A kicsik az oviban minden nap tesiznek, emellett gyalog megyünk-jövünk az oviba, boltba, hétvégén is kimozdulunk. A nagyok kosaraznak, röpiznek. Az én szüleim sosem figyeltek rám oda, ezért szépen el is híztam, 125kg voltam 168cm-hez. Borzasztó volt. Mikor 18 lettem, elköltöztem, leadtam 40kg-ot, amiért vért izzadtam. Sokszor hibáztattam anyut, mert mindig mindent meg kellett enni, sokszor volt erőltetve az étel. Ezt nem akarom a gyerekeimnél elkövetni.
2016. nov. 30. 13:33
 13/25 hurda tibor ***** válasza:
95%
Nálunk is ez a helyzet.Anyám olaj nélkül neki se áll főzni,amibe egyátalán nem kéne abba is tesz,egyszer szóvá tettem hogy egészségesebben kéne enni de sértődés volt, hogy leszoltam a főzési technikáját..pedig normális stílusban adtam elő.Nagyon kövér voltam 7-14 éves koromig,szó szerint folytam,végre sikerült lefogynom nagynehezen,egy pici pocak azért még megvan,de tényleg nem vészes.Azóta kapom minden nap a beszólást hogy egyek mert nagyon vékony vagyok,amugy is nehéz megállnom hogy ne zabáljam szét magam a régi étkezési szokások miatt..-.-Öcsémet azóta is tömik,nagyon nagy hisztit tud levágni a kajáért és anyám nem fogja fel hogy nagyon dagadt ,mindenféle egészségügyi baja lesz felnőtt korára,izzad mint egy ló.Kb semmit nem mozog az iskolába is elviteti magát kb max fél kilométerre van tőlünk-.-Nagyobb melle van már mint barátnőmnek..Ő neki is mondtam már azt hisztizett mert dagattnak tartom..Nem normális ez egyátalán én már feladtam inkább nem szólok semmit majd rájönnek egyszer maguktól..
2016. nov. 30. 13:37
 14/25 hurda tibor ***** válasza:
100%
Kintvoltam pár hónapot külföldön mire hazaértem még a kutyámat is felhízlalták,ezért nagyon megharagudtam.Nem értem miért csinálják ezt szüleim,ez kényszeres vagy valami betegség hogy teli kell tömni a másikat.Öcsém se nagyon fog lefogyni mostanába mert neki ez a megszokott hogy ennyit zabál neki ez teljesen normális hogy nasinak betól egy jókora darab kolozsvárit fehér kenyérrel.Én felismertem hogy ez igy nem jó de ahogy ismerem ő nem fogja mert kb magárol sem tud semmi személyisége sincs..
2016. nov. 30. 13:49
 15/25 anonim ***** válasza:
90%

A rossz étkezési szokás kialakítása miatt mindenképp felelősek!

Ők miket esznek?

Ti meg csak közösen tudtok fellépni ellene.

Vagy te jó példát mutatsz és mikor a tesóud eszik a nasit, de hangosan visszautasítod. "Köszönöm én valami egészségesebbre vágyom!" és mosol magadnak egy almát.

Ha közös tevékenység van kiteszel az asztalra némi magkeveréket pl. ha nem figyelnek oda észre sem veszik, hogy mit esznek.

Te már rájöttél a problémára indítsd el a reformot. Menj a szüleiddel a bevásárlásra a huszadik chips helyére kerüljön vmi egészségesebb szép fokozatosan.

Hátha a szülők is észbe kapnak.

2016. nov. 30. 14:56
 16/25 anonim ***** válasza:
10%

A fenti esetben csak nagyon kismértékben érzem felelősnek a szülőket.

A konyhaszekrény tele van édességgel stb.,.... na és??? A szülők tömik belétek, vagy magatok vesztek belőle?

15 éves vagy, de nem sportoltál. Szóltál valaha a szüleidnek, hogy szeretnél ide vagy oda edzésre járni, anyagiakat (meg esetleges ezzel járó tennivalókat) vállalják-e?

De még ettől függetlenül is: saját magad kedvéért eljártál futni, biciklizni, uszodába (nyáron strandra), korcsolyázni, vagy hétvégén barátokkal kirándulni?

A 10 éves öcséd, aki sír, mert csúfolják, képtelen meglátni az összefüggést a sok nassolás és a kövérsége között?

Ha otthagyod a zöldséget, gyümölcsöt a tányéron, miért kéne a szüleidnek veszekednie veled?

Ami felróható szüleidnek: a gyorséttermi ebédek, és a sok tésztás ennivaló.

Egyébként én sem sportoltam soha egy napot egyesületben. De világéletemben mozgékony életet éltem. A kikapcsolódást nyáron általában a több órás (időnként egész napos) biciklizés jelentette, amikor a város melletti mindenféle földutakat, töltéseket jártam be. Melegben a mai napig imádok strandra menni és úszkálni a vízben. És nagyon szeretek kirándulni. Ha nem volt kivel, mentem egyedül is.

Természetesen nem is voltam soha elhízva, pedig mindig annyit ettem, amennyi belém fért (igaz, nem elsősorban édességet, inkább húsokat).

2016. nov. 30. 15:04
 17/25 anonim ***** válasza:
96%

Igenis a szülő a hibás, ki más lenne hibás, amikor egy gyerek étkezéséért csakis a szülő felelős és senki más! Most tekintsünk el az iskolai menzától, én is végig menzás voltam, mégsem volt rajtam soha még egy kiló feleslegnél sem több.

Csoki, chips, üdítő, csak ünnepnapokon volt otthon, szülinap, karácsony és húsvét, ennyi. Nem voltak teletömve a szekrények szemétkajával, anyám normálisan főzött, nem tésztát ettünk tésztával, hanem sok húst, zöldséget, rizst, krumplit, leveseket. Ehettünk gyümölcsöt a fáról és ennyi. És nem voltam sem én, sem a két másik tesóm kövér, pedig anyám szülei mind kövérek voltak, de anyám már nem, mert odafigyelt magára és ránk is!

2016. nov. 30. 16:23
 18/25 anonim ***** válasza:
94%

Nekem anyám csinálta ezt. Kb.6 éves koromban valamiért el kezdte mondogatni, hogy próbáljak meg gyorsabban enni, ne rágjam szét teljesen az ételt. Hogy miért, a mai napig nem tudom. Ezután elkezdtem hízni és eléggé kövér voltam. Egyszer értem el fogyókúrával, hogy jól nézzek ki, de sajnos vissza estem. Ma már sajnos falási rohamaim vannak.

Próbálok ellene tenni, de a régi berögződés nagy úr :(

2016. nov. 30. 17:27
 19/25 A kérdező kommentje:
#16 orulok h nem voltak ilyen problemaid, ez a valaszodon is jol lathato.
2016. nov. 30. 18:14
 20/25 anonim ***** válasza:

Felelős. Egyrészt az első néhány, alaposan meghatározó évben ő vásárol, ő dönti el, mi kerül az asztalra. Másrészt neki kéne példát mutatni - nyilván nem lesz hiteles, ha azt mondja, igyál fiam vizet, miközben ő önti magába a kólát, és a zöldségekről szóló monológok is viccesek lesznek, ha olyan mondja, aki nyúltápnak minősíti a salátát.

Viszont az már egy nagyon jó dolog, h felismerted a problémát, és így segíthetsz is tenni ellene. Nyilván nem könnyű egy komplett családot átnevelni, de el lehet kezdeni. És amúgy nem kell paleonak vagy bionak lenni, én se vagyok az - kéthavonta veszek gumicukrot, néha megyek Burger Kingbe (a meki sz*r, bocs), ha nincs időm főzni, vagy tele van a bakancsom, simán kisütöm a mirelitet, valamint egyszer, fogadásból megettem egy nagy pizzát és utána egy tányér spagettit (170 centi vagyok és 55 kg, amúgy nő). De nem ez a meghatározó vagy az általános, hanem a napi ötszöri étkezés, zöldség, gyümölcs, hús, hal, némi tejtermék. EZt adom tovább a fiamnak is. Ezen felül nem mondom, lehet néha bűnözni :)

Egyébként meg vannak klassz variációk: lehet magvakat venni, aszalványokat, lehet csinálni zöldségchipset otthoni mártogatóssal, házi hamburgert, szét kell nézni főzős oldalakon.

Na meg el kell kezdeni mozogni, nincs mese.

2016. nov. 30. 21:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!