Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A fiam rossz társaságba...

A fiam rossz társaságba keveredett, hogy húzzam ki?

Figyelt kérdés
A mai napon a 15 éves fiam elmondta, hogy 2 éve cigizik. Nagyon lesokkoltam, most hogyan tovább? A társaság vitte bele, zsebpénzt nem fog kapni. Beszéltem róla, hogy milyen káros szenvedély a cigaretta, de nem használ sokat. Allandóan csak a barátokkal akar csavarogni. Mi tévő legyek? Egy 62 éves aggódó apuka.

#fiú #cigaretta #szülő #kamasz #kamaszkor 15 16
2016. nov. 20. 12:24
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
36%
Nemcsak a társaság hibája. Egy normálisan nevelt, értelmes gyerek nem cigizik és gondol a jövőjére. Tudja, hogy tanulás nélkül, csavargással gyári munkás lesz vagy hasonló.
2016. nov. 20. 14:21
 22/33 anonim ***** válasza:
86%
Szerintem azért ez nem annyira borzasztó dolog. Az én 16 éves fiam is cigizik kb. egy éve, és tudom, hogy előtte is előfordult, hogy rágyújtott. Próbálta titkolni, de mivel én nem dohányzom, hamar megéreztem rajta. Tudja, hogy káros, igazából napi kb. 4 szálat szív, és emellett sportol is. Nem örülök neki, hogy bagózik, de azért ettől nem esik ki a világ közepe. Az osztálytársai (egyházi iskola) jó része szintén ezt csinálja, néha rá-rágyújt, de ettől még nem rossz társaság. A rossz társaság nem itt kezdődik, hidd el nekem, van rálátásom :-D Nem kell örülni a ciginek, de drámát sem érdemes csinálni belőle, tiltani meg teljesen felesleges, akkor is rá fog gyújtani, max. megkínálják a többiek. Vagy abbahagyja a kamaszkor végén, vagy dohányos lesz, mint jó pár millió ember. Vagy úgy lesz, mint a nagyobbik fiammal, aki 23 évesen is ugyanúgy napi 3 szálat szív, mint a lázadó kamaszkorában. De ezért nem érdemes olyan drasztikus dolgokhoz folyamodni, mint a javasolt bentlakásos suli, zsebpénzmegvonás, vagy mindennek a tiltása, stb. Ez csak ellenállást, dacot vált ki, és akadályt úgysem képez, mivel közösségbe mindenképpen járni fog. Egyébként meg nem nevelés kérdése, hogy egy kamasz cigizik-e. Anyám-apám füstölt mint a gyárkémény. Én nem dohányoztam sosem. A két fiam kocabagós. Mindannyian tisztában vagyunk a dohányzás ártalmaival, tehát a nevelés ezen része teljesítve lett. Ja, hogy nevelem a gyerekeimet és nem idomítom? Beszélgetek velük és nem parancsolgatok nekik? Együtt döntünk és nem előírom mit csináljanak? Tudom, egy liberális némber vagyok :-D
2016. nov. 20. 14:47
 23/33 anonim ***** válasza:
86%
Hogy milyen idióta szülők járnak ide lepontozni, borzasztó, hogy ilyeneknek egyáltalán gyereke van. Kamaszkorotok sem volt? Én is bagóztam 15 évesen, játszottam a nagylányt és baromi menőnek éreztem magam, 2 év múlva meg már nem volt izgi a cigi, úgyhogy abbahagytam. És bármilyen huhetetlen a tüdömnek sincs semmi baja azóta sem. Szánalmas, hogy olyan ember nevel gyereket, tinédzsert, aki ennyire nem tudja mi a pálya. Ja és az ilyen ostoba szülőknek üzenem, kb. 100 %, hogy cigizik a fiatok titokban, ilyen szülő mellett már ovis korban megtanulja a gyerek, hogy hogyan kell jól hazudni.
2016. nov. 20. 15:03
 24/33 anonim válasza:
51%

Biztos hogy valami áll a cigaretta mögött. Ugye írtad, hogy feleségeddel el vagy válva, és te sem töltessz sok időt a fiaddal, pedig pont most, kamasz korában lenne rá a legnagyobb szüksége. Lehet csak szeretetre lenne szüksége.

A zsebpénz megvonása pedig nem jó ötlet, csak mégjobban lázadni fog, plusz ígyis megfogja tudni szerezni a cigit, minden nap más barátjától kér, esetleg más rokonoktól pénzt.

(Tapasztalatból írom, 14/f)

2016. nov. 20. 15:41
 25/33 anonim ***** válasza:
53%

a 4# kommentelő tökéletesen leírta a helyzetet.. hidd el,hogy egy másik 15 évesen jobban átlátja ezt, mint az idősebb korosztály.

én is a huszonéveim elején vagyok, voltak nekem is olyan barátaim,akik azért lázadtak anno,hogy a szülők végre felfigyeljenek rájuk.

nyilván a fiadnak nem jó,hogy anyja sincs vele, te is állandóan dolgozol. azt sem vetted észre,hogy 2 éve cigizik. gondolom más területeken is figyelmen kívül hagysz dolgokat.

én azt tudom tanácsolni,hogy kicsit próbálj meg többet otthon lenni. és beszélgessetek. töltsetek együtt minőségi időt. kérdezd meg mindig milyen napja volt, mi történt vele stb. hidd el,hogy egy kis törődéssel többet érsz el,mint hogy most nem adsz neki zsebpénzt.

valószínű figyelemfelhívásból csinálta és azért is mondta el

2016. nov. 20. 17:13
 26/33 anonim válasza:
52%

Sajnos sokat nem tudsz tenni.

Lázadó korszakban van, csonka családban él, szerintem a szokásosnál is sérültebb és zavartabb és emiatt lázadóbb gyerek, tehát a tiltás, a büntetés csak olaj lesz a tűzre.

Próbálj meg minél többet beszélgetni vele, mert a munkád mit sem fog érni, ha emiatt "veszted el"(képletesen) a fiadat. De tényleg beszélgetni, ne pedig leuralni/számonkérni. Próbálj valamennyire haver is lenni számára, ne pedig az atomszigorú apuka, akitől félni kell, így talán jobban beenged majd az életébe, lehet hogy a barátait is megismerheted, akikkel az idejét tölti, talán ha jó fej vagy velük, akkor a haverjai még meg is kedvelnek téged, ezáltal talán ő is, így tehát jobban szemmel tudod tartani, hogy ha tényleg bajba kerül, akkor segíthess rajta.

És hát azért lássuk be, nem a világ vége, hogy 15 évesen cigizik, ez még simán az a fajta lázadás, ami belefér, semmi baja nem lesz tőle.

Én annak idején 15 évesen már nem csak cigiztem, hanem drogoztam és ittam keményen, az utcán lógtam, kocsmákba és rockkoncertekre jártam, a suliban bukásra álltam majdnem mindenből, egyébként szintén csonka családban nőttem fel.

És anyám minél inkább cseszegetett és szigorkodott, csak annál jobban csináltam.

Majdnem végzetesen rossz vége lett számomra..

2016. nov. 20. 22:56
 27/33 anonim ***** válasza:
74%

ja és az nem a világ vége ha majdnem belehalsz?

igaz csak majdnem haltál bele...

2016. nov. 20. 23:37
 28/33 anonim válasza:
52%

Hol olvastad te, hogy majdnem belehaltam? Pláne a cigibe?

Az egy dolog, hogy a piába, drogokba bele lehet halni, sőt, maradandó károsodásokat képes okozni viszonylag rövid időn belül is, de abba, hogy cigizik néhány évig, nem hogy nem hal bele, hanem az égvilágon semmi baja nem lesz tőle..

2016. nov. 21. 00:00
 29/33 anonim ***** válasza:

Majdnem végzetesen rossz vége lett számomra..

ja hogy a végzet neked nem a halál hanem valami más. értem

2016. nov. 21. 00:19
 30/33 anonim válasza:
26%

Nem a cigitől, te fogyatékos. Hanem a piától.

Így már világos, vagy lerajzoljam, hogy képes legyél felfogni?

2016. nov. 21. 00:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!