A fiam rossz társaságba keveredett, hogy húzzam ki?
a zsebpénz megvonása értelmetlen pótcselekvés.
elő fogja teremteni a pénzt rá másképp. jobb esetben nem bűncselekménnyel, csak fekete munkával. (bár utóbbira kicsi az esély)
Érdemes tudni, hogy a középkorban volt, hogy csonkolással próbáltak embereket leszoktatni a dohányzásról. ez se segített. a koncentrációs és hadifogoly táborokban ha egy nemdohányzó fogoly talált egy csikket, elrakta mert a legkeményebb éhezések közepette is megkapta érte a dohányostól az az napi fejadagját.
a dohányzás vegyi függőség.
a legtöbb értelme annak van, ha a zsebpénz feltétele valami dohányzás leszoktató módszeren való részvétel.
de még komolyabb lenne ezzel az egész problémával szakemberekhez fordulni nem pedig hozzánk. igaz hogy mi mindent tudunk, szívesen adunk tanácsot lópatkolásban is de akár komplett szülést is levezetünk itt a hozzászólásokkal, de mégiscsak jobb azzal egyeztetni a részleteket aki nálunk egy picikét jobban ért a témához.
Hát öööö...
Én ellenzem a dohányzást, a füstjét se bírom, de ennek ellenére nem értem, miért kell lesokkolódni attól, hogy dohányzik, és miért kell úgy beszélni a "rossz társaságról", mintha drogot árulnának, hogy legyen pénz prostira.
Azért ez nem AKKORA tragédia.
Nálunk bevált az, hogy szoktunk a gyerekkel beszélgetni. Pl. arról, hogy ha elmegyünk a kocsma előtt, akkor láthatja, hogy minden alkoholista cigizik is. Ahogy sok csöves, és egyéb lecsúszott alak, akiket elég nehéz lenne még 15 évesen is "menőnek" látni.
Vagyis a gyerek átvette azt a nézetemet, hogy a tanulatlan, ostoba emberek közül többen dohányoznak, és ennek oka van... Okos ember pedig nem érzi cikinek, ha nem gyújt rá, mert nem ettől lesz menő. Bátran mer nemet mondani a haveroknak, és tudja, hogy ha ezért nem fogadja be a társaság, akkor azok nem barátok.
Egyszer próbálta a cigit, bevallotta (12 éves volt), elbeszélgettem vele, és örültem, hogy őszinte volt hozzám. Nem büntettem meg, mert azzal annyit érek el, hogy legközelebb nem mond el semmit. Annyit mondott, hogy pocsék volt, elég is volt belőle.
Azóta sem szokott rá.
Nálatok nem a dohányzás a probléma, úgyhogy ne azt akard "orvosolni". Szegény gyereket otthagyta az anyja, aki külföldre ment, az apja látástól mikulásig dolgozik, a nagyanyjával van otthon, aki logikus módon nálad is öregebb, és egyáltalán nem egy ekkora fiúnak való társaság.
Elhanyagoljátok, nem beszélgettek vele, és bármit megtesz, hogy befogadja egy közösség. Ez a fiú rettentően magányos!
Inkább próbáld megismerni a barátait, hátha kiderül, hogy "egyébként" normális kamaszok, és pár titokban elszívott cigin kívül nem csinálnak zűrt. Ha pedig igen, akkor jobb azt is minél előbb tudni.
Addig is beszélgessetek! Nem kell az élet nagy dolgaival kezdeni: elemezzétek ki a tegnapi meccset, hogy jó se.gge van-e a csajnak, aki elment mellettetek, hogy a pepsit vagy a coca-colát szereti-e jobban, és milyen filmet látott utoljára a moziban. A többi majd alakul magától.
Köszönöm a válaszokat! A fiam 10. Osztályos tanuló. Beszélgettem vele, azt mondta nem függő tehát ki bírja cigi nélkül ameddig akarja, viszont jól esik neki és ezért szívja, vagy ha stresszes. De azért örülök hogy bizalommal elmondta, lehetne rosszabb is a helyzet.
Sportolni nem szeretne sajnos.
Mondjuk valóban 15 és és 62 év már egyben generációs probléma is.
Sőt talán 2 generációs is. Ez 47 év korkülönbség. köztem és a fiam közt csak 26 év különbség van de úgyis jócskán érzem a generációs különbséget. Fiatalosnak tartom magam, mellette mégis egy vénember vagyok.
Nincs esetleg Neked öcséd vagy Neki bátyja aki akivel hármasban csökkenthető ez a különbség?
A vicc jut eszembe:
Apa bika gyerek bika és nagypapa bika nézi a teheneket a dombról.
Fiatal megszólal:
- Menjünk le s búgjuk meg mind.
Apa megszólal:
- Lemegyünk s egyet megbúgunk de azt rendesen.
Öreg bika megszólal:
- Nem megyünk sehová. Aki búgni akar, az majd feljön.
18 éves vagyok, utolsó évem ez a középiskolában. Kb középiskola első évétől az osztály fele szivarozni ment. Mostanra főleg az órák közti hosszabb szüneteken max 7-en nem megyünk cigizni a 30 osztálytársunk közül.
Szerintem próbáld megismerni a barátjait, mert lehet, hogy ez a káros szenvedélyen kívül rendesek. Ha zsebpénzre van szüksége, akkor beszéld meg vele, hogy ha segít otthon, akkor 1 óra munkára x összeget kap. Így kicsit megtudja, hogy milyen a munka és a pénz megszerzése.
Kb 15 évesen kezdtek el inni az osztálytársaim. Persze, volt aki mértékkel, de megesett hogy nem csak, ám 2 év alatt lehiggadott az egész társaság, mert már nem volt új dolog.
Próbálj baráti kapcsolatot létrehozni vele és csak akkor engedd el a barátaival ha jól viselkedik és ha nem botrányosak a jegyei.
13: én már sok ilyent hallottam,. amíg megvan az adagja, azt hiszi, nem függő s kibírja nélküle.
Akkor derül ki, függő e ha nem szívhat.
A másik enyhébb variáció amikor a dohányos leszokik. S ez megy is amíg nagyjából minden rendben van. De amikor egy nehéz helyzet van az életében újra rágyújt.
Eleinte azt hittem valóban rossz térsaságba keveredett és minimum drogról van szó.
Az általános iskolás fiúk nagy része tök mindegy milyen családból jön, rágyújt néha egy cigire, azért, hogy felnőttnek nézzen ki. Én egy nagyon jó iskolába jártam és gyakorlatilag (a stréber fiút kivéve, aki amúgy sem volt a közösség része) minden fiú cigizett a suli wc-ben (ilyenkor napi 2-3 szálról van álltalában szó), az is cigizett, aki később alkoholista lett, meg az is, aki menő ügyvéd.
Nem tudom miért mesélte el neked a fiad, hogy dohányzik, én biztosan nem meséltem volna el 2 év után.
Mindenesetre nem kell ettől sokkot kapni a szülőnek, természetes dolog, egyszerűen csak felnőttesdit játszik, bár a cigi egészségtelen és büdös, erre felhívhatod a figyelmét.
Ha hagyod neki a cigit, annál hamarabb abbahagyja, mert nem lesz tiltott, vonzó dolog számára.
Akik itt ennyire felháborodtak, azoknak nem volt kamaszkoruk? :D
Egyáltalán nem kell egy gyereket letojni ahhoz, hogy titokban tudjon cigizni. Max. ha naponta elszív 1 dobozzal, esetleg átkutatják a cuccait, akkor bukik le. De hatalmas tévedés, hogy csak az kezd el cigizni, aki elzüllik és rossz társaságba keveredik. Ez hülyeség.
Kedves kérdező, felesleges aggódnod, Inkább örülj neki, hogy a fiad bevallotta. Így legalább tudsz róla. Abbahagyni meg úgyis akkor fogja, ha ő úgy dönt. Se gyereket, se felnőttet nem lehet rákényszeríteni, hogy leszokjon.
A fiad kamasz, persze, hogy a barátaival akar csavarogni. De ennél azért többet kéne tudni azokról a haverokról, az egy dolog, hogy cigiznek, attól még bármilyen emberek lehetnek.
Az sem mindegy, hogy a fiad pl. a tanulást, házimunkát is elhanyagolja e a barátai miatt, vagy csak cigizik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!