Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan lehet feldolgozni egy...

Hogyan lehet feldolgozni egy szülő halálát?

Figyelt kérdés
Csütörtök délelőtt váratlanul meghalt édesapám, és teljesen összeomlottunk. Nyáron már volt egy infarktusa, akkor megmentették, most kellett volna egy újabb katéterezést megbeszélnie, de már nem jött össze. A szomszéd talált rá hanyatt esve, a feje is roncsolódhatott, mert vérzett, a mentők azt mondták, hogy valószínűleg azonnal meghalt, azért esett össze. Éppen nem voltunk itthon, ő meg kiment a kiskertbe, és a szomszéd hallotta a puffanást, átjött, próbálta újraéleszteni, hívták a mentőket is, de minden hiába. Édesanyámmal voltunk távol, utánunk telefonáltak, és mire hazaértünk, már csak azt láttuk, hogy küzdenek érte. Megfogtam a kezét, de már kezdett kihűlni, az arca elszürkült, a szemei felakadtak, borzasztó volt, erre abszolút nem voltam felkészülve, el is sírtam magam. Édesanyám is ott jajgatott, sírt, járkált, leguggolt, attól tartottam, hogy beleőrül a fájdalomba. Nagyon nehéz, mert mindig várjuk haza, mindenütt őt látjuk, mindenről eszünkbe jut. Férfiember létemre én még soha nem sírtam ennyit, már nem is tudom megszámolni, hogy az elmúlt napokban hányszor bőgtem el magam, alig van étvágyunk, nem is nagyon alszunk, csak szenvedünk. Még csak 67 éves volt, annyi mindent tervezett, szeretett élni, nem voltak ellenségei, mindenkin igyekezett segíteni, templomba járt, sokat imádkozott. Nagyon erősen kötődtünk egymáshoz, kései gyerek vagyok, egyke is, így csak mi hárman voltunk egymásnak, csak egymásra számíthattunk. Mindent megtettünk volna egymásért, még ha időnként voltak is viták a családban. Azt hiszem, sosem tudtunk volna 100%-ig elszakadni egymástól, a szüleimnek sem nagyon volt más támaszuk, és nekem sem. Tavasszal az anyai nagymamám halt meg, mostanra kezdtünk volna kicsit helyrejönni, de megint tragédia történt. Számomra azért is nehéz ez az egész, mert eleve depressziós vagyok, rosszak a szociális készségeim, így pl. barátaim sem voltak soha, de rengeteg kudarc és fájdalom ért az életem során, ezért is értékelődött fel a szememben a család és az otthon. Most meg felbomlott a család, teljesen megsemmisült a régi életünk, és kilátástalannak tűnik minden, nem tudjuk, hogyan tovább. Az egyik legfontosabb embert vesztettük el, még szükségünk lett volna rá, annyi mindent terveztünk, a szüleim is utazgatni akartak az országban, szépítgetni a házat, élni az életüket a sok rossz után, de csak még rosszabb lett. Örülnék, ha valaki, akinek van ilyen jellegű tapasztalata, megosztaná, hogy hogyan lehet túlélni az ilyesmit, köszönöm.

2016. okt. 2. 20:56
1 2
 11/14 Arnold901005 ***** válasza:

Üdv!

Őszinte részvétem!

Valóban csak az idő fog segíteni.

Ilyenkor még elképzelhetetlennek tűnik, de igaz, tapasztaltam. 4 évbe telt nekem, de elengedtem a Kedvesemet. Már mosolygok az emlékek felvillanásakor. Kívánom, hogy Önnek/Neked is sikerüljön egyszer idáig eljutni! Az idő nem plasztikai sebész, a heg megmarad, de a seb már nem fog vérezni. Sok erőt kívánok és türelmet Magához/Magadhoz.

Még nagyon friss ez a veszteség, ilyenkor nagyon intenzív a fájdalom, de jönnek majd csendesebb időszakok is. Aztán újra erősödik, főleg a temetés után, mert akkor nagyon világossá válik a veszteség, de aztán majd idővel újra enyhül. Ezt sajnos túl kell valahogy élni.

Ilyenkor szabad, sőt, azt mondják kell is sírni, mert a gyászmunka része. Az "jó", hogy Önnek/Neked már sikerül, mert állítólag káros, ha bentreked a bánat. A lélek tudja, mi kell neki, ha eleget tombolt, csitulni fog. Attól még az Édesanyjának/Édesanyádnak lehet(sz) támasza! Anno én nem sírtam (csak közvetlenül akkor, mikor az Anyu meghalt és hazaértünk a kórházból, de akkor sem a család előtt, mert hogy férfi vagyok és a húgom számít ràm, meg apámat sem akartam mégjobban keseríteni), egy-két napig én sem nagyon tudtam visszafogni, de aztán erővel leküzdöttem a késztetést, mert féltem, hogy mégjobban szétesem. Aztán 4 hónapig "sokkoltam", pszichodoki tudta csak feloldani. Nem szabad elfojtani, ha jön.

Azért valahogy próbálni kell nyitni is a világ felé, hogy az ember ne fásuljon teljesen bele a gyászba, de még nem most, mert még a gyászmunka elején van/vagy. Nekem is van depresszióm (bipoláris), ez is nehezíti a gyászt és az is, hogy nincsenek barátai(d), akik ilyenkor felkarolhatnának kicsit.

Sajnos így éjjel fél 3-kor már nem nagyon futja értelmes tanácsokra, de remélem kicsit tudtam segíteni, meg szívesen meghallgatom/meghallgatlak, ha segít. Nem vagyok ugyan pszichodoki, csak egy 25 éves srác, de mivel 4 embert vesztettem el, sajnos értem, mi zajlik ilyenkor belül.

Sok erőt kívánok!

A.

2016. okt. 7. 02:27
 12/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm kedves szavaidat (szerintem maradjunk a tegeződésnél, én is csak 32 múltam). Ilyenkor tényleg nehéz bármit is mondani, mert akinek fájdalma van, azon nem nagyon lehet segíteni. Nem könnyű felfogni egy szülő halálát, és még nehezebb feldolgozni, főleg ha fiatalon hal meg. Bár a halál az élet része, mégis természetesnek vesszük, hogy a szülők itt vannak nekünk, és nem gondolunk arra, hogy bármelyik pillanatban felborulhat az élet normálisnak tartott menete. Sok rokont, ismerőst elvesztettem már az életem során, de egy szülő pótolhatatlan. Ezt csak az képes átérezni, aki már átélte. És megdöbbentő, hogy mennyi 50-60-70 éves ember hal meg, én nem gondoltam volna, hogy édesapám is így fog járni. Egy hete képtelen vagyok igazán megnyugodni, rám tör a sírás, máskor naponta 4-5-ször ettem (igaz, nem túl sokat), most alig van étvágyam, ma is déltől csak este fél 7-kor tudtam enni egy fél karéj kenyeret. Holnap lesz a temetés, de sajnos túl kell esnünk ezen is. Nem tudom, ezt mikorra és hogyan lehet feldolgozni, én még nem voltam felkészülve erre, nem gondoltam, hogy 32 évesen gyászban kell majd járnom. Nagyon hiányzik apu, bárcsak még itt lehetne, borzasztó érzés, hogy tönkrement az életünk.
2016. okt. 7. 21:08
 13/14 Arnold901005 ***** válasza:

Szia!

Ez így igaz. Sajnos nincs semmi, ami segíthetne ilyenkor. A támogató szavak is csak mankók, hogy az ember ne rogyjon össze teljesen, de a fájdalom tombol, arra nincs gyógyszer. Az űr akkor is ott tátong. :-/

Igen, az emberbe ugye kódolva van a kötődés a szülők iránt és el sem tudja képzelni, hogy egyszer elmennek, ahogy mondod is, pedig mindenki elmegy, de nem mindegy, hogy mikor és milyen módon. Ha a szülő még fiatal, tragikusan ér véget az élete, mégnehezebb feldolgozni, hiszen itt a sok "miért?" és a "még élhetett volna!" és ez nagyon őrjítő. Ha ilyen szoros a kapocs, mint Nálatok volt, mégnehezebb.

Nekem is meghalt a Barátnőm, a Mama, a gyerekkori cimborám és az Anyu, mindegyikük hiányzik, de az Anyu elvesztése ütött a legnagyobbat. Gonoszul hangzik, mintha a többiek nem számítottak volna, holott nem igaz. Csak igen, ahogy mondod, más egy szülő. Velük a legszorosabb a kötelék. Valami tövestől kiszakad az emberből és meg is marad a nyoma.

Sajnálom, ami az Édesapáddal történt!

Anyu is a szíve miatt ment el.

Egy hét még nagyon rövid idő. Sajnos talán pont ilyenkor a legintenzívebb a kín. Majd lesz olyan, mikor úgy érzed, nyugodtabb vagy, ezek eleinte váltakoznak.

Tudom, hogy ilyenkor nem megy semmi, az evés sem. Valahogy próbálni kell, mert lefogy az ember és ugye ilyenkor a bánat is fogyaszt.

Akkor ezek szerint már elköszöntetek Tőle. :-(( Most kell nagyon erősnek lenned. Mármint túlélni. Ez a legdurvább, legalábbis nekem mindig ilyenkor esett le úgy igazán a veszteség véglegessége és pokoli volt. Nekem az adott kis erőt, hogy mikor az Anyu meghalt, feladatomnak éreztem, hogy erőt adjak apámnak, meg a húgomnak. Neked ott van az Anyukád, talán az húzóerő lehet, hogy számít a segítségedre. Mivel sajnos mindketten ugyanazon mentek át, maximálisan meg tudjátok érteni a másikat, így talán "könnyebb". Nálunk apu nem beszélt, ami érthető, szenvedett, de így nem kaptunk segítséget, meg nem tudtuk, mi zajlik a másikban. A Tesóm nekem sírt, sokat. Én meg Neki nem akartam. Ha tudtok, beszélgessetek, fogjátok egymás kezét, sajnos csak így lehet elviselni az első heteket, hónapokat.

Megértem, hogy szörnyen hiányzik!

:-((

Sok erőt kívánok most méginkább, a temetés utánra.

Majd írj, amikor már tudsz és ha lesz kedved még beszélni, hogy hogy' vagy!

2016. okt. 9. 18:02
 14/14 anonim ***** válasza:
0%
Örülj,hogy 67 volt,nem 40,és te nem 11 voltál akkor,és nem láttad vègig a haldoklását.10 évért is ölni tudtam volna,nem 27-ért.LOL
2016. okt. 13. 17:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!