Akit úgy neveltek hogy heti 1x kell fürdeni, az. Majd a gyerekeit is úgy neveli nagy korában vagy átszokik?
Nálunk gyerekkoromban heti 1 fürdés volt. Faluhelyen éltünk, nem volt bevezetve a víz, így péntek esti műanyag kádas megoldás volt. Emellett persze minden reggel mosdótálas arcmosás, és napközben kézmosás. De abban az időben minden korombeli és környezetembeli gyereknél ez volt a szokás.
Most városban élünk és nem bírnánk ki egy napot sem fürdés nélkül. Másak a körülmények, könnyebb az élet, mert csak beszaladunk a fürdőbe és 10 perc alatt meg is van egy frissítő zuhany. Szóval nem, nemcsak heti 1 fürdés van a gyerekeknek sem.
Pont falun nem értem, hogyan képes valaki ritkán mosdani. Én is éltem falun, dolgoztam is a kertben, utána sokszor kint első mosdás, hisz alaposan bepiszkolódik az ember, bent pedig (nekem) természetesen minden este mosdás, meleg vízzel, szappannal, teljes testre, a víz gázpalackos tűzhelyen és fatüzelésű kályhán is prímán megmelegszik, főleg, hogy kell vagy 1 liter forrón, s azt hűti le az ember sok hideggel. Prímán meg lehet mosdani, jó, hogy nem büdösen, piszkosan fekszünk a tiszta dunyhás ágyba...
Életem során előfordult, hogy kimaradt egy fürdés (persze csak akkor, ha még csak kint se voltam egész nap, csak bent üldögéltem s meg sem izzadtam semmitől - illetve többnapos partykon van ilyen), de néha eltűnődöm, hogy képes valaki napokig nem fürdeni. Az már nagyon rossz érzés, akármennyire is nyugiban van az ember, nem izzad, nem piszkolódik... Mégis, azért emberek vagyunk, nem maradunk habtiszták, aludni is jobb frissen fürödve...
Furcsa ez nekem.
Ami a kérdést illeti, sok dologban nem változnak az emberek, ők megszokták és kész, hallottunk már ilyen esetekről... De biztos van kivétel, ahol ráébresztik az embert, hogy ez nem jó vagy a picit kényelmesebb fürdési lehetőségek veszik rá (lavórban sem akkora macera ám, nagyon jólesik úgy is :D).
Nálam szüleim voltak ilyenek. Minden vasárnap volt fürdés. Senki nem szólt, hogy valami nem lenne ezzel oké. Egyszer volt, mikor általános iskolában megkaptam az egyik lánytól, hogy mennyire büdös vagyok. Nem foglalkoztam vele, mivel én nem éreztem.
Középiskolába is így mentem, igaz, ott azért már hetente kétszer minimum megfürödtem. Egyszer futottam bele, hogy a legjobb barátom mondta a szemembe, hogy használjak már dezodort, vagy fürödjek meg. Elpoénkodtam, de belül eléggé megalázó volt.
Anyám mindig olcsó tisztítószereket vett, így onnantól én kezdtem el magamra mosni. Erős illatú tusfürdővel csak átöblítettem a pólóimat (nem voltak koszosak, kevés volt belőlük stb.). Fürdőszoba híján pedig egy lavór volt a szobámban, és mindennap fürödtem utána.
Ma is előfordul, hogy egy-egy nap kimarad, de a ház tele van dezodorral, izzadásgátlóval, samponnal, tusfürdővel.
Volt, hogy egész nap itthon voltam, nem izzadtam le pl. télen. De olyan is volt, hogy túlóráztam és hazaérkezéstől kelésig volt 8 óra alvásra, és a fürdéssel spóroltam. Mindig vannak tiszta ruháim, így ilyenkor mindig tisztát vettem fel, ellőtte meg vizes ronggyal áttöröltem magam.
29/F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!