Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Anyukam veszekszik az ennivalo...

Anyukam veszekszik az ennivalon! Szerinte tul sokat eszem?

Figyelt kérdés
15 eves vagyok. Minden reggel reggelizem, viszek tizorait, es menzas vagyok. Nem vagyok napkozis, orak utan edzesem van, oda viszek uzsonnat, de mire hazajovok, nagyon ehes vagyok. :( es siman tudnek 2x szedni mindenbol, mert nem lakom jol. Reggel ehesen kelek, hiaba eszem bosegesen(tojas, kenyer, zoldsegek, muzli, stb) tozoraira mar erzem, hogy tudnek enni. A tizorais/uzsonnas szendvics nem sokaig eleg, a menza kaja meg adagra eleg keves, ezert csak itthon talalkozom rendes fott etellel. Eszem levest, masodikat, de 1 ora mulva siman ennek ujra. Sokszor ehesen fekszem le. Anyukam nagyon haragszik, mert sokat eszem, sokba kerul. Ugy 1 eve van ez. Voltam orvosnal, vett vert meg minden, semmi bajom, jo kondiban vagyok, a speort miatt meg jobba is mint az osztalytarsaim, sot izmos is vagyok, nem vagyok elhizva egyaltalan. Egyszeruen nem tudok mit mondani arra amikor ramkiabal hogy eleg a kajabol, mikozben en meg ehes vagyok :(
2016. szept. 20. 15:52
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
87%

Én azt gondolom, hogy normális a napi öt bőséges étkezés azzal a leterheltséggel, amit ma egy kamasz teljesít - és amit a kérdező életmódjáról tudunk, az ennek megfelel. Ordítozni semmi értelme a szülő részéről, nagyon primitív hozzáállás.

Viszont azokon kívül, amiket eddig leírtak (valódi tápanyagban gazdag ételek):

- meg kéne vizsgálni, eleget iszol-e. Az ember valahogy furán lett összerakva, szóval gyakran éhesnek érezzük magunkat, amikor valójában nem ételre, hanem folyadékra lenne szükségünk. Szóval megiszol napi 2-3 liter vizet? Lassan és elosztva, egyenletesen kellene, kb. 3 decis adagokban - egyszerre többet nem érdemes, mert ez is tágíthatja a gyomrot, indokolatlanul nagy étvágyhoz vezetve, meg nem is tudja a szervezet normálisan hasznosítani. Szóval naponta 10-szer akár háromdecis adagban egészséges folyadékot kéne bevinni.

- meg kéne vizsgálni az életmódod, különös tekintettel az alvásmennyiségre. Az alváshiány - saját tapasztalatomból mondom - tud olyan energiahiányos állapotot okozni, amit az ember hajlamos kajával megpróbálni orvosolni. Bizonyos mértékben kompenzálható is a pihenés hiánya plusz kalóriával, viszont hosszú távon mégsem egészséges, és az alvást kéne rendezni. Szóval mennyit alszol? Mikor fekszel le aludni esténként? Mikor kell kelned?

- Az esti elalvás időpontja amúgy a megéhezéssel is összefüggésben lehet: ha a családi vacsora mondjuk 6-kor vagy 7-kor van, de te hajnali egyig fent vagy, akkor naná, hogy megéhezel addigra, a megoldás pedig nem az evés, vagy a korgó gyomorral lefekvés, hanem az átszokás egy korábbi időpontra.

És végezetül:

az éhségbe ennyi kaja mellett még senki nem halt bele, szóval ha néhanapján egy-két órán át éhes vagy, az semmit nem fog ártani neked. Anélkül, hogy én is üvöltözni akarnék veled :)...

2016. szept. 20. 17:30
 22/32 anonim ***** válasza:
66%

Mondd meg anyukádnak, hogy emelje fel a popóját, mozogjon kicsit, és nézze meg, éhes lesz-e utána. Talán nem lesz ennyire zsémbes sem.

Én is kb. annyit mozgok, mint te, és állítom, többet eszem. 55kg vagyok, felnőtt nő.

Ennyi edzéssel rengeteg kalóriát és ásványi anyagot égetsz el, nyilván ezt pótolni is kell.

Ha evés után egy órával már éhes vagy, valószínűleg gyorsan felszívódó üres szénhidrátot eszel. Tessék rendesen étkezni, és nem lesz ilyen gond.

Előző válaszolónak igaza lehet a vízzel is, ilyen terhelés mellett rengeteget kell inni.

2016. szept. 20. 17:51
 23/32 anonim ***** válasza:
36%

Márpedig a kalória elég olcsó tud lenni... Miután bevitte az ember a szükséges tápanyagokat, ehet egy csomó tömény cuccot is, ami nem kerül nagyon sokba. 1000 forintból jópárezer kcalt ki tudnék hozni, pedig speckó étrendem van.

Földimogyoró pl. 6000 kcal ezer forint... S még baromira finom is. Len 6000 kcal 500 forint, de azt már nehéz nagy mennyiségben és finoman enni. Rizs 3500 kcal 230 ft... S ott a zsír is, én kókuszzsírt eszem, 9000 kcal az 1200 ft alatt van valahol.

Vagy meg lehet főzni fél kiló sárgaborsót, alig kerül valamibe s elég sok kalória (plusz fehérje is).

Tinilányként ipari mennyiségeket ettem, emlékszem ilyen kései reggelikre nyáron, hogy fél kiló kenyér, egy liter tej, s persze hozzá még rengeteg zöldség és zsíros valami... Mondjuk később is evős maradtam.

Sokunknak az étrend se mindegy, én pl. éhesebb leszek a szénhidráttól, mint voltam, teljesen mindegy, mennyit eszem belőle s én tudok kilószámra enni töményebb ételt is. Egy kiló sült krumpli után is éhes maradok. De 6-8 tojás már egész alakul, az a leglaktatóbb ételem.

De egy ifjonc nagyon könnyen igényelhet igazán sok ételt, főleg, ha sportol is. Ez ilyen... Szomorú, ha az ember nem ehet eleget :(

2016. szept. 20. 19:16
 24/32 anonim ***** válasza:
36%

Nem tudom, honnan tudjátok, hogy mennyit eszik, nincsenek mennyiségek, illetve összetétel.

S azt még hozzáfűzhetem, hogy én 6-szor is képes vagyok szedni s nekem ez természetes. Igaz, hogy kicsi a tányérom és általában zöldségételeink vannak :) Egy fazék zöldséglevest kihozok 600 kcalból, pedig nem erre megyek rá. Azzal nehéz jóllakni, de egy merőkanál rizs is nagyon kevés. Egy szendvics se sok... Szóval az is lehet, hogy nem is nagy az összmennyiség sem, főleg a jogosan nem kis mennyiségi igényekhez...

2016. szept. 20. 19:20
 25/32 A kérdező kommentje:
Hat reggelire tojas, kenyer, paradicsom, vagy mas zoldseg. Teazni szoktam. 10 oraira viszek 2 szendvicset, menzan altalaban leves es valami hus tesztaval vagy krumplival, neha suti vagy alma, uzsonnara szinten 2 szendo, a vacsi meg valtozo. Hetente 2x van leves, amugy meg atlagos kaja. Rantotthus, tesztaetelek, porkolt, ilyesmi.
2016. szept. 20. 20:49
 26/32 A kérdező kommentje:
Vizet is iszom meg uditot. Mondjuk 1 nagy uveg vuzet megiszom naponta.
2016. szept. 20. 20:50
 27/32 anonim ***** válasza:
90%
Anyám hogy örült volna egy ilyen gyereknek,te... Most dobjuk ki a kaját, mert két embernek főz négy kiló húst...
2016. szept. 20. 22:18
 28/32 One of a Kind válasza:
90%

#27, add a kérdezőnek a felesleget. :)

Hihetetlen amúgy, hogy a saját anyád sajnálja tőled a kaját, kérdező. Részvétem.

2016. szept. 21. 00:14
 29/32 anonim ***** válasza:
93%
én 21/l vagyok .. iskolás korom ota rengeteget tudok enni .. nincs semmi bajom .. csupán többet igénylek . azon nem problémáztak még ,hogy sokat eszem :D de már megjegyezték , hogy könnyebb ruházni mint etetni :D ha hamburgerezni megyünk megszokták kérdezni az adagomra ,hogy ez mindenkié vagy még lesz (nem kis adagok )? szerintem abszolút nem eszel sokat..
2016. szept. 21. 07:39
 30/32 anonim ***** válasza:
Nem eszel keveset, de a te eletviteled mellett ez normalis. Besuelj anyukaddal es szepen kozosenbragjatok at magatokat a probleman ( miert zavarja, hogy tudjatok megoldani). Nem jo, h radszol. Nekem is fiam vanes a legnwgyobb orom a világon, amikor repetazik az etelbol, amit a sajat ket kezemmel készítettem. Rossu anyagi korulmenyek kozott éltek? Más magyarazatot el sem tudok kepzelni. De ez se menti fel, mondjuk
2016. szept. 21. 10:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!