Ti mit gondoltok? Csak szerintünk kicsit szigorúak a szüleink?
7-en vagyunk testvérek. A szüleink "érdekes" nevelést alkalmaznak. Ti mit gondoltok?
-kötelező iskolai szakörre járni és csak 1-re
-kistesóink 3 évesek lesznek 2-án, mivel ìgy nem kötelező az ovi, ìgy anya itthon marad velük de társaságba se járnak pl. játszótér
-2-3 házimunkát végzünk naponta mi gyerekek, anya ossza be ki mit csinál
-mi 4-en, a másik szobába 3-an vannak mert anya szerint nem muszáj külön szoba
-laptop 4 naponta, többi napon telefon, ha te vagy a soros laptopon akkor 1,5 órára kapod meg a telefont ha nem akkor 3 órára
-középiskolától hordhatod a telefont iskolába
-régi telefont 10 évesen, okostelefont 12,5 évesen kaphatsz
-ha félévkor vagy évvégén 3-as lesz a bizibe 1 hét, ha 2-es 2 hét, ha 1-es 3 hét internet megvonás pl. ha 2 db 2-esed van és 1 db 3-asod akkor 6 hét
-18 éves korunkig tilos az alkohol, nehogy alkoholisták legyünk de a szüleink ünnepnapokon szoktak alkoholt fogyasztani
-ha csúnyán beszélsz ide a "basszus" is beletartozik akkor kapsz egy nyaklevest (hogy mekkorát szituácitól függ)
-8-ig haza kell érni (a 17 éves bátyámnak is) mert akkor fürdés, 9-kor elcsendesedés 10-kor alvás
Ti mit gondoltok?
Anya azt mondta cserébe kapunk sok mindent pl. mi választhatjuk ki a menüt vagy hogy hova mennünk nyaralni stb. Illetve drága cuccokat kapunk.
15F
Hát igen, nem vagytok valami kevesen, a mai világban ez nem egy gyakori szituáció. Én a heti egy szakkört (amit gondolom ti magatok választhattok ki) teljesen jó dolognak tartom. Persze, suli mellett leterhelő lehet néha, megértem, viszont nagy hasznotokra válhat, és fog is válni.
Az ovi nem lenne rossz dolog, a társaság nagyon kell a kisgyerekeknek, viszont egy évet (legalábbis én úgy tudom) mindenképp kell óvodába járni iskola előtt, szóval az majd azért mégsem maradhat el.
A házimunka attól függ, mekkora meló. Nyilván nem mindegy, hogy egy szoba kiporszívózásáról vagy a családi ebéd utáni mosogatásról van szó. Az tény, hogy valamennyi házimunkát mindenkinek kell végezni (még ha nem is napi 3 órát). Szóval ez így tűnhet soknak is. Mindenesetre ha tanév alatt nem több, mint egy óra naponta, akkor szerintem abszolút megérthető a dolog.
A külön szoba biztosítása még a háromgyerekes családoknál is lehet probléma, ezt tapasztalatból mondom. Az úgy valóban nem lehet kényelmes, hogy négyen vagytok egy szobában. A maximum két emberenként egy szobát mondanám normálisnak ekkora család esetében. Mert lássuk be, ha mindenkinek külön szobája lenne, egy nyolcszobás házat kellene épülni... Az meg azért nem kis dolog. :D És az sem utolsó szempont, hogy hol és milyen házban éltek, megoldható-e, hogy több szobát alakítotok ki.
Általános iskolában én sem hordhattam telefont a suliba, na meg minek is az oda? :D Tiltották az ottani szabályok, meg telefonom is csak 8. után lett, amikor bejáró lettem a gimnáziumba... és akkor sem okos.
Ez a rossz jegyes fenyegetősdi szerencsére nálunk nem volt. Mindegyikünk azért tanul/tanult, hogy saját magának jobb legyen. Az a lényeg, hogy az ember mindent megtesz a jó jegyért, tehát rendesen tanul, ír házit... Aztán olyan, hogy valami nem úgy sikerül, ahogy várja az ember, megesik. Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy lehet ezt a büntetős módszert nélkülözni is.
Az alkohollal nálunk nem volt akkora szigor, pl 16 évesen egy dl vörösbort megihattunk azért, de nekem egy emlékem sincs arról, hogy berúgtam volna akár kicsit is. Talán pont azért nem, mert nem volt olyan hatalmas tabu, ezért nem is vonzott soha.
A trágár beszédet minden épelméjű ember igyekszik elkerülni, de azért a basszus az egy abszolút ártalmatlan szó, amin azért nem szabadna fennakadni. Testi fenyítésre sem tudok sok példát felhozni a gyerekkoromból. Ha annyit mondtak, hogy "Ezt nem vártam volna tőled, most csalódott vagyok.", sokkal jobban fájt, mint bármi más.
Gondolom az, hogy 10-kor aludni kell, az a kicsik miatt van, ezért is lenne jó dolog a két emberenkénti szoba. Habár azt hozzáteszem, hogy amikor reggel 6-kor keltem, délután fél 5-kor értem haza a busszal, utána tanultam, valamit itthon segítettem, 9-kor alig vártam, hogy lezuhanyozzak, aztán aludjak.
Így összegezve a regényemet :D annyit tudok mondani, hogy valóban, 1-2 pontban szigorúbbak a szüleid a kelleténél. De ahhoz képest, hogy hét gyereket nevelnek, teljes mértékben helytállnak, megemelem azt a képzeletbeli kalapomat előttük. Nézd el nekik az apróbb szőrszálhasogatásokat, szerintem te is nagyon jól tudod, hogy ők csak jót akarnak nektek. :) És azt is tartsd szem előtt, hogy sokan sajnos csak álmodhatnak mindarról, ami nektek megvan (pl. egyik szülőd sem alkoholista, egyáltalán van hol laknotok...).
Bocs, ha túl hosszú voltam. :D
3 szobánk van, 1 háló, 2 gyerek. 500ezer apa fizetése+családi pótlék+gyes az ikrek után+ilyen-olyan "segély"
Fürdőszoba kb. akkora mint a 2 gyerekszoba egybe
Szerintem a pofozason kivul teljesen rendben van minden.
Alvas nagyon fontos a fejlodo szervezetnek a kamaszoknak extra alvasra van szugseguk.
Internet pont eleg inkabb jatszani olvasni zenelni kell.
Mi kb ua szabalyokat tartjuk igaz itt 5 gyerek van.
Kulon szoba ha nincs akkor nincs de ferjem csinalt galeriat kicsi maganszfera.
Hazimunka kivallo minden gyereknek kell jot tesz es nevel elvegre nem hotelben laktok
Felmosas 30 perc ezen jot nevettem mert ez tulzas max 10 perc merd le
Hát alapból... 10-en vagytok és erre jut 3 szoba ez magában semmi
Legalább 5-7 szoba kellene.
A házimunka oké, de hogy minden nap... jó mondjuk egy 10 fős családnál lehet hogy felgyűlik na de ennyi... és nem is nagy a ház.
Több ezer évig túlélték ezt a fajta életformát az emberek, mert ez volt a normális. Ma is ez lenne a normális, de sokan inkább szétkényeztetik a gyereküket, nehogy fel kelljen mosni, vagy segíteni a mosogatásban, úgy viselkednek, mintha a gyerek egy szállodában lakna. Életképtelen internetfüggő társadalom kezd éppen kialakulni, de ti mások vagytok.
Igen, szerintem csak szerinted szigorúak, Szerintem tök jól csinálják.
Van, ami reális ezek közül az elvárások közül, van, ami nem.
1. Iskolai szakkör... az nem baj, ha a szülő nem hagyja, hogy a gyereke elkallódjon, és vmi értelmeset is csináljon a szabadidejében. Ha a gyerek kiválaszthatja, hogy melyikre szeretne, és kicserélheti, ha megunja, sztem rendben van. Ha többre szeretne menni, de a szülő megtiltja, az gáz, kiv. ha a gyereknek ekkor nem marad ideje a tanulásra
2. Ez sztem nagyon nem egészséges... a gyerekeknek meg kell tanulniuk szocializálódni, mert különben nagyobb eséllyel lesznek kiközösítve, nem tudnak majd kapcsolatokat kiépíteni, önzőbbek lesznek.
3. Ha a házimunka nagy részét veletek csináltatja meg, az gáz, mert mégiscsak ő a szülő. Ha arányosan csináltatja, és mindenki olyat csinál, ami neki nem megterhelő (pl. nem a 20kilós kislány pakol dögnehéz cuccokat), és nem veszi el a tanulástól az időt, akkor szerintem rendben van
4. Tudom, lepontoznak, de sztem a mai világban egy gyerek egészséges fejlődéséhez kell a külön szoba és a magánszféra.
5. Na, ezért nem kell ennyi gyereket vállalni... 10-15 évvel ezelőtt még oké lett volna, de manapság már lassan az iskolai feladatok elvégzéséhez is kell laptop, gép... és akkor ezek mellé még a telefont sem kapod meg végig? Manapság már ezen kommunikálnak a fiatalok, így néznek utána dolgoknak... na, ez nem normális.
6. Ez is hülyeség, mert a telefon elsődleges funkciója ilyen korú gyerekeknél az, hogy haza tudjon szólni, ha bármilyen gond van (beteg, késik). Ez sztem már 10-11 éves kor fölött is fontos... 13-14 éves gyereknél ciki, ha osztályfőnöknek kell kuncsorognia, hogy tessék már anyát felhívni, hogy szarul vagyok...
7. Ezzel egyetértek, minek 10évesnek okostelefon? A legtöbb nem tud vigyázni rá, és a legjobb préda a tolvaj cigányoknak amúgy is... hívásra, sms-re a "buta" telefon is jó
8. Ezzel is egyetértek, kiv. ha a 2-es, 3-ast készségtárgyakból kapja úgy, hogy nem az elméleti tudást osztályozzák. Én elitgimiben voltam 4-es, 5-ös mindenből, a fizikán kívül egyikbe sem szakadtam bele... így legalább megtanuljátok, hogy tanulnotok kell (ha meg a házimunka, szakkör miatt kevés az idő, szólni anyátoknak)
9. Én a gyerekverésnek nem vagyok híve, máshogy büntetném a káromkodást. A basszusért nem lennék annyira kiakadva.
10. Alapvetően egyetértek azzal, hogy suliidőben senki ne csellengjen kint... de egy 17 évesnél, ha bulizik hétvégén vagy elmegy vásárolni suli után plázába, nem lennék ennyire szigorú. Ez a 8kor fürdés, 9kor takarodó, 10kor alvás dolog már nagyon betáblázott... ez már nem egészséges. Főleg mert minden életkornak más a sajátossága. 6-7 évesnek egyértelműen előbb kell elaludnia, mint egy tininek... ezért is gáz, hogy egy szoba van 4 embernek. Inkább azt látom, hogy egyszerre akar letudni titeket, mert lusta egyesével saját időrendet kitalálni kortól függetlenül.
Sztem a menü kiválasztásánál alap, hogy megkérdezem a gyerekemet, nem várnék el cserébe semmit. A drága cuccok meg... hát, én inkább választanám a kínais ruhát, mint hogy teljesen beszabályozzák az életemet.
A neveles lenyege a szabalyok hatarok korlatok allitasa.
Korlatok nelkul csak a gaz no
A szulonek nem az a feladata hogy a gyerek igenyeit kiszolgalja az nem neveles
Szerintem sem normális ez az egész.Engem nagyon felháborított, hogy valaki így él, de az még jobban, hogy vannak, akik szerint ez teljesen rendben van.Nem értem miért kell ennyi gyereket vállalni igazából a semmire.
A szakkörrel semmi gond nincs, még a házimunka beosztással sem.De az, hogy ennyien vagytok egy szobában, ez szörnyű.Meg ez a szoros beosztás is laptoppal, telefonnal.Nem tudom ennek mi értelme.Persze ne üljön a gyerek egész nap a gép előtt, de hogy ilyen szabályozottan működjön minden, nagyon furcsa. Az, hogy elvárnak bizonyos tanulmányi eredményt tőletek, rendben van.De nem kéne veréssel büntetni, ez milyen már.
A "kedvencem" viszont a kijárási tilalom.Egy kamasznak 8-ra hazaérni minden alkalommal? Ez valami vicc? Annak is rossz.
Na szóval csak azt akartam kihozni az egészből, hogy ne csodálkozzanak a szüleid, ha nem lesz miért hálásnak lennetek nekik és menekülni fogtok. És ezt a többi válaszoló, akik nem értik a kérdező problémáját, szintén átgondolhatná. Vagy akkor majd ne sírjatok, ha később nem keres titeket a gyerek és jön a kérdés, hogy mit rontottunk el...Na itt a válasz.
Tobb felmeres szerint a mar felnott emberek halasak a szigoru nevelesert es a korlatokert mert ettol eletkepesek lesznek.
A vilag tele szabalyokkal amit be kell tartani ha nem megbuntetnek.
Ezt mar gyerekkorban tanitani szokni kell.
Internet nem letszugseglet nem kotelezo a szulonek nyujtani
A 16-os válaszolóval teljesen egyetértek. Mindent leírt, amit én szerettem volna.
Nem lehet könnyű ennyi ember életét megszervezni, de szerintem nagyon nem jó, hogy így egy kalap alá van véve a 17 éves a 3 évessel és közte persze a többi tesóval is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!