Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Házimunkát a gyereknek, vagy...

Házimunkát a gyereknek, vagy ne? Ti melyik elvet követitek a nevelésben?

Figyelt kérdés

Van egy 10 éves fiam, és egy 8 éves lányom. A hétvégén vendégségben járt nálunk a keresztanyám, és egy kicsit összekaptunk. Ő fel volt rajta háborodva, hogy mi az, hogy a gyerekek egész nap csak játszanak, és nem végeznek semmi munkát? Hosszas fejtegetésbe kezdett, a "Bezzeg az én időmben..." szöveggel.

Elmondta, hogy ez annak idején náluk nem volt divat, mikor ő volt gyerek, a szüleik befogták őket mindenre. 10-12 évesen már jártak ki a földekre a szülőkkel, egész nap kinn dolgoztak, és a ház körül is rengeteg mindent csináltak. A kertben gazoltak, kapáltak, állatokat etettek, a lányok 12 évesen már mostak, mosogattak, mire a szülők hazaértek, vacsorát főztek. Bármit parancsoltak nekik a szülők, eszükbe sem jutott nemet mondani, mindent azonnal megcsináltak. Szerinte ez volt a jó világ, így a gyerekek hamar felelősséget tanultak, és én pedig teljesen elrontom az enyéimet, hogy nem így nevelek.

AZ én véleményem az, hogy ne csináljunk a gyerekből "kis felnőttet". Hagyjuk, hogy legyen igazi gyerek, játsszon, fedezze fel a kis világát, főleg ilyenkor nyáron, hiszen az iskola épp eléggé leterheli őket év közben. Persze ha önként ajánlkoznak valamiben, hogy szívesen segítenek, az megint más. De ha rákényszerítjük, hogy házimunkát végezzen, azzal csak megutáltatjuk vele, és soha nem akarja majd megcsinálni. Szerintem ne vegyük el a gyerekkorukat, hadd élvezzék ki, így is túl hamar felnőnek.

Nektek mi a véleményetek, ti hogy neveltétek/nevelitek a gyerekeiteket? Csinálja meg ugyanúgy a házimunkát, mint a szülők, vagy legyen az a "dolga", hogy játsszon?

2016. júl. 15. 11:28
1 2 3 4
 31/39 anonim ***** válasza:
84%

12-13 évesen erős mosószerrel suroltam a konyhapultot mielőtt reggel iskolába mentem volna. Tisztán emlékszem amikor a kemény mosószer szúros illatát szagoltam a kezemien a tanórán. Mostam, takarítottam, porszívoztam, bevásároltam. Ideje korán lettem felnőtt, tanulni nem maradt időm igy a jegyeim is rosszak voltak. Anyám elvárta a tisztaságot " mert ő dolgozott". Ideje korán kellett felnőnőm, ma 25 évesen úgy êrzem hiányzik a gyerekkorom. Én nem fognám be a gyerekkem bejárónőnek mint ahogy velem tették anno.

25/L

2016. júl. 15. 20:38
 32/39 anonim ***** válasza:
44%

Valaki szeret csicskát csinálni a gyerekből, valaki meg hagyja hogy legyen gyerekkora, keresztanyád az előbbi.

Persze mondjuk maguk után elpakolni, néha 1-1 mosogatásba, porszívózásba nem halnak bele de valaki kb azért szül gyereket mert drága neki a házicseléd.

2016. júl. 15. 20:51
 33/39 anonim ***** válasza:
70%
Nem kell felnőttet csinálni belőle, csak megtanítani hogy hogyan is kell csinálni. Aztán szükség szerint néha besegíthet, például felporszívózhat, de nem kell belőle ideológiát csinálni hogy régen egész nap kapáltak a gyerekek, akkor a maiakat is egész nap kéne dolgoztatni.
2016. júl. 15. 21:00
 34/39 anonim ***** válasza:
87%

Szerintem is be kell fogni valamennyire a gyerekeket, sokkal jobban fogják így tisztelni és értékelni mások munkáját is.

Az én gyerekkoromban a saját szobánkat kellett rendben tartani, magunk után elpakolni/asztalt letörölni, és mosogatni. A szüleim dolgoztak napközben, és az a mi feladatunk volt a tesómmal, hogy mire hazajönnek a munkából, el legyen mosogatva. Egyik héten én, másik héten bátyám mosogatott. 7 éves koromtól mosogattam, és szerettem. Eleinte biztos nem voltam 100%-ban alapos, de hamar megtanultam. Jól elpancsoltam a meleg vízben közben, nem volt vele problémám. Azóta is kifejezetten szeretek mosogatni! :)

Más feladatokat kicsivel később kezdzek rám bízni, de annyi kellett, amennyit rám bíztak, örülök, hogy kicsit befogtak, szerintem hasznomra vált.

Ha megkértek valamire, nem tudtam volna azt mondani, hogy nem!

22/L

2016. júl. 15. 21:48
 35/39 anonim ***** válasza:
79%

Napi 10-30 perc hazimunkatol nem szakad le a keze :-)

Alap h szinte a legelejetol be vannak vonva a hazimunkaba, a 11 eves fiam pl imad fozni es egesz ugyes benne

14 a nagylany de ha akarja siman vezethetne a haztartast egyedul annyira tud mar mindent

3 havonta van hazimunka csere nalunk :-) mindenki valaszt 2 feladatott arra a 3 honapra

Pl most a magylanye a mosas teregetes hajtogatas

A.fiame a virag locsolas es a tiszta edenyek elpakkolasa

Ezen felul ha kell egy egy pici feladatra is megkerem oket pl fozni mind a ketto szeret, igaz a fiam ugyesebb benne :-)

2016. júl. 15. 23:02
 36/39 anonim ***** válasza:
62%
A gyerek nem szolga, és nem is a bejárónőd.
2016. aug. 11. 23:48
 37/39 anonim ***** válasza:
37%
Ezt nem mondta senki, de egy kis házimunka senkinek nem ártott még meg.
2016. aug. 12. 12:04
 38/39 anonim ***** válasza:
Szerintem valamelyest be kell őket vonni, de nem is tudják elég sokáig úgy megcsinálni, mint a szülők, és számolni kell azzal, hogy a munka szempontjából esetleg többet ártanak, mint segítenek, ha elrontanak vmit, de meg kell valahogyan tanulniuk a házimunkát. És ne rákényszerítsük, pl. főzésben a gyerekek élvezni szokták, ha segíthetnek, illetve ha nem akarják, kérjük meg kedvesen. :)
2016. szept. 29. 22:49
 39/39 anonim ***** válasza:
7%
Szerintem ez a szülők dolga. Nekem sem kellett soha házimunkát végeznem, persze ennek ellenére amikor már elmúltam 13-14 magamtól is volt, hogy felporszívóztam, főztem vacsorát szüleimnek, meglepetésként. Miután 18 éves koromban különköltöztem sem voltak gondjaim a házimunkával, nem egy bonyolult dolog. Már gyermekeim vannak, férjemmel ketten osztjuk meg a háztartási feladatokat, gyerekeknek még nem ez a dolga. Tanulni, játszani és fejleszteni a jártasságaikat.
2016. okt. 20. 19:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!