Jogos az idegességem? Szemét húzás ez tőlem?
Külön élek a barátommal, ő dolgozik, én tanulok, előző évben passzív voltam, akkor tudtam pénzt keresni, most megint aktív vagyok, így csak hébe-hóba dolgozgatok, mert most vizsgázok.
Az a helyzet, hogy már régóta szeretnénk a párommal egy kutyust és úgy tűnik, hogy most tudnánk is venni egyet közösen. Anyukám egyébként mindig ellenezte, amikor kíváncsiságból megmutattam neki a kiskutyát (nem mondtam azt hogy megvennénk), akkor is csak annyit mondott rá, hogy "nem kell".
Most kaptam tőlük egy kis "zsebpénzt" amíg nincs időm dolgozni menni, de ezt a pénzt a kutyára akarom költeni és emiatt lelkiismeret furdalásom van (inkább eszek zsíroskenyeret, de kb kislánykorom óta vágyam egy kutyus). Persze ha újra dolgozni fogok, akkor vissza akarom adni a pénzt, de most mégis rosszul érzem magam, hogy nem osztom meg vele ezt a dolgot.
Egyébként (most nem azért hogy kivonjam magam a felelősség alól), de anyám két kézzel szórja a pénzt, szóval nem szűkölködnek a pénzzel.
Nektek mi a véleményetek?
Fajtatiszta kutyát 100k alatt kb csak szaporítótól tudsz venni. Azok meg beltenyésztett, beteges dögök és támogatnád a vásárlásoddal az állatkínzást. Kicsit nyers vagyok, de ez az igazság.
Menhelyi kutyát fillérekért kapsz. Általában adományt vagy az oltások és az ivartalanítás árát kérik el.
De ilyen esetben is felléphetnek váratlan kiadások a rendszeres etetés, féregtelenítés és a kötelező oltások mellett.
Szerintem várjatok még a kutyával. A szüleid azért adták a pénzt, hogy te is hozzá tudj járulni a pároddal közös háztartásotokhoz és ne csak ő tartson el.
Nem pedig arra, hogy odavigyél még egy ételre váró életet.
Várj még kutyával vizsga időszak végéig mig ujra dolgzni tudsz,akkor szerezhetsz magadnak kutyát.
Jol gondold meg mert kutyát etetni évente oltatni kell,ha beteg orvoshoz kell vinni,sétáltani kell ,időt szánni rá,sok-sok éven át.
Most megkoveznek majd, de azert en elmondom: az en kutyusom nem volt oltva, poraz/nyakorv soha nem volt rajta, farhatat kapott tesztaval meg szaraz eledellel, chipje sem volt. Az utcarol fogadtuk be es 11 evig elt velunk bekessegben, egeszsegben.
A mostani kutyank ugyanigy van tartva, most 9 eves es koszoni szepen, remekul erzi magat. Szerintem a kutya apolasara forditott dolgok nagyreszt tulzasok, a mi kutyaink ra az elo peldak.
Az emberek elkoltenek egy vagon penzt a beltenyesztett, beteges, szerencsetlen fajtatiszta kutyara, maskulonben par ev alatt megdoglene + meg elviszik kozmetikushoz is *facepalm*. Ahelyett, hogy beszereznenek a menhelyrol egy szivos, IGAZI kutyat, ami keverek ugyan, de nem hal bele, ha nem adnak ra telen kutyaruhat meg nem reszelik formara a kormet...
igaza van a többieknek. fajtatiszta kutyát tenyésztőtől tudsz venni. az alsó hangon is 100 ezer körül van. de bizonyos népszerűbb fajták 200-300 ezerbe kerülnek.
a jófogáson meg ilyen olyan oldalon hirdetett 30-40 ezres kutyákért nem éri meg pénzt kiadni. ugyanolyan keverékeket találsz a menhelyen. és akkor legalább jót cselekedtél. a szaporítónak szánt pénzt meg inkább add a menhelynek. amúgy csak mondom,hogy a szaporítótól vett kutyák sokszor örökletes betegségben szenvednek.amire kva sokat rá kell költeni,hogyha előjön. de persze ez igaz a menhelyiekre is.
és az meg a másik,hogyha nincs fix jövedelmed akkor nehéz dolog az állattartás..még az oltásokra meg a kajára csak lesz pénz,de ha hirtelen beteg lesz és eléd raknak egy 5 számjegyűt számlát akkor mit csinálsz?
én lehet inkább megvárnám a helyedben,amíg végzel az egyetemmel. de igaázóból te tudod. most is tarthatsz,csak legyen rá félretéve pénz rendkívüli helyzetekre.
Látom, 14-es le lett pontozva, pedig van igazság abban, amit írt.
Régen egy falusi kutyára szerintetek mennyit költöttek? Elvitték a kötelező veszettség elleni oltásra és kész. Evett az otthoni maradékból, sokszor azt, amit amúgy is kidobtak volna (csontot, szalonna bőrt, porcogót).
A kérdésből sok dolog nem derül ki: pl. ha kérdező külön lakik, akkor anyukájának arról sem kell tudnia, hogy egyáltalán kutyát tart. Az általam előbb említettek értelemszerűen udvaron tartott kutyára vonatkoztak. Nem világos, hogy a kérdező kertes házban udvaron tartaná a kutyát, vagy lakásban. Ez utóbbi esetben azért más a higiéniai elvárás, és ez valóban pénzbe kerülhet.
Szerintem te nagyon fiatal lehetsz és éretlen a különélésre. Azért mert még mindig anyukádtól kérnél engedélyt. Én alapból nem költöztem el addig otthonról míg nem tudtam eltartani magam. A férjemmel így is beszéltük meg annak idején. Ha van biztos munkahely akkor költözünk. Így is lett. Nekem nagyon jó a kapcsolatom a szüleimmel. De eszem ágában sem lett volna megkérdezni a saját otthonomban hogy vehetek e kutyát. Kinek mi köze hozzá? Próbálna csak valaki beleszólni bármibe. Mi rögtön két kutyát és két macskát is befogadtunk. Úgy kaptuk őket ismerősöktől. A mamám mondogatta hogy kettőt? Minek annyit. közöltem vele finoman hogy csak. A mi dolgunk.
Anyukádék sem tekintenek felnőttnek míg zsebpénzt kapsz. Sajnos olyan szülőtől nem szabad felnőttként pénzt elfogadni aki visszaél ezzel, pl dirigálni akar. Ha megveszed a kutyát rögtön az lesz, hogy ők nem erre adták stb...
Amíg gyerekként viselkedsz addig gyerekként is fognak kezelni. A kutya kérdést azzal kell megbeszélni akivel együtt élsz és aki valójában eltart. Van e pénz kajára, és egyéb kiadásokra a kutyával kapcsolatban. Én azért vállaltam kettőt mert szeretem őket, és ha bármi bajuk van akkor hívom is az állatorvost. A veszettség mellett adatunk védőoltást is. az egyik egyszer beleakadt a kerítésbe szétnyílt a nyakán a bőr. Hívtuk a dokit, összevarrta, gyógyszer , injekció stb... Volt olyan ismerősöm aki sopánkodott milyen hülye vagyok hogy dokit hívtam, azt mondta ha megdöglik a kutya odaadja az övét. Na teljesen kiakadtam. Én vállaltam őket, fizetem is ha gáz van. Ennyi. Ha ti is tudjátok ezt vállalni akkor hajrá. Felnőtt embernek éreznie kell, mérlegelnie kell hogy belefér vagy nem.
14-es vagyok es beismerem, hogy igazatok van az oltassal kapcsolatban, de gondoltam, akkor mar azt is felvallalom, mint a tobbit. Ha jol emlekszem, a doki csak feregtelenitessel es chippel egyutt oltotta volna a kutyainkat, termeszetesen akkor mar mindkettot kotelezoen. Ki lehet szamolni, mennyibe kerult volna es bizony nem tudtuk volna kipengetni egyszerre az egesz osszeget, kulon-kulon pedig nem lehetett fizetni, ugymond "reszletre".
A kutyaim szempontjabol megsem erzem nagam felelotlennek, mert szerintem kutya jo soruk volt, miutan osszeszedtuk oket az utcarol, ahol sovanykak es egyedul voltak. Orulok, hogy otthont tudtunk adni nekik, ha egyebkent masban nem is jeleskedtunk veluk kapcsolatban.
Es bocsanat az offert, kerdezo.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!