Hogyan tudnék anyumnak hatékonyan segíteni?
Anyum 53 éves.
Neki az a meggyőződése, hogy ő öregkorában egyedül marad, nem lesz senki mellette.
Hiába mondom, hogy ez hülyeség, mert attól, hogy mi (2 gyerek, én 23 éves lány, meg a bátyám) nem lakunk otthon, ő még nem marad egyedül, és bármi segítség kell, mi mindig segítünk. De ezt mintha meg sem hallaná.
Neki akkor is ez a meggyőződése. Mondtam neki, hogy de a nagymamám sem maradt egyedül, mikor a papám meghalt, mert mi is látogattuk, neki is voltak ismerősei, akik átjárkáltak hozzá, stb.
Bár én még otthon lakok úgymond (egyetem-koli de hazajárok), de érzem, hogy anyum nem akar(na) egyszerűen elengedni, mert fél, hogy egyedül marad, pedig barátja is van. (apám már rég meghalt, de elváltak a szüleim)
Mondtam neki, hogy menjen el pszichológushoz, de ő arra nem hajlandó. Mindig mondja, hogy neki nincs semmi baja, meg őneki amúgy sincs erre ideje (pedig lenne).
A másik dolog, amiért javasoltam a pszichológust, hogy anyum nagyon sokszor ideges, és látom rajta, hogy ha valami problémát vagy akármit kell megbeszélni, akkor eleinte meg van ijedve, és nagyon szereti magát
sajnáltatni/mártírként beállítani.
Szeretnék neki segíteni, hogy tényleg nyugodt és boldog élete legyen, hogy ne féljen, de ő ebben sajnos egyáltalán nem partner, ő ezt nem veszi komolyan, nem foglalkozik vele.
Lehet valamit tenni? Bátyám sem törődik ezzel, bár ő már rég nem lakik otthon, így ő ezt nem látja olyan sokszor, mint én.
Anyum igazából csak dolgozik, hogy a barátja a "pasija"-e azt nem tudom.
Néha sok dolga van, néha nincs. Én is mondtam neki, hogy csináljon magának programokat, de mindig jön a kifogás, hogy neki arra nincs ideje. Én komolyan aggódok, hogy mi lesz akkor, ha nyugdíjba megy, és tényleg tengernyi ideje lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!