Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Van egy 19 éves fiam, minden...

Van egy 19 éves fiam, minden erőfeszítésem ellenére abba hagyta az iskolát, dolgozni nem akar, nagyon szorong hacsak ki kell menni az utcára, ugyanakkor orvosi segítséget sem fogad el! Mit lehet tenni ilyen esetben?

Figyelt kérdés
délben kel, hajnalba fekszik, súlyos számítógép függő szerintem, én pedig lassan bele halok a bánatba meg a tehetetlenségbe, már nem tudom hova fordulhatnék segítségért...

2016. ápr. 5. 18:37
1 2 3
 11/30 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat! Addig még kiskorú volt, tudtam rá hatni,pszichológus 1,5 év, pár hónap csoport terápia...minden eredménytelenül!De amióta "felnőtt" azóta semmi esély. próbáltam vele beszélni szépen, csúnyán, könyörögtem, sírtam, fenyegettem, sőt közöltem hogy költözzön el... Minden lepörög róla.... Én viszont lassan kikészülők
2016. ápr. 7. 04:48
 12/30 anonim ***** válasza:
69%
sokszor az a baj, hogy túl kevés ideig folyik a terápia és közben feladják, hogy "á nem segít". egy pszichoterápia szempontjából másfél év nem sok és általában nem is elég. egyedül neveled? nincs még valaki aki hatni tudna rá?
2016. ápr. 8. 03:02
 13/30 A kérdező kommentje:
Igen, egyedül nevelem! Az is igaz hogy kevés a másfél év főleg úgy hogy ő mind végig nagyon passzív volt, nem volt túlságosan közreműködő,ketten görcsőltünk a pszichológussal, még a végén ő is feladta! Csak azon lehet segíteni aki ő maga is akarja! Ő nem kér belőle mert "ő jól van... Csak másképp gondolkodik" Én viszont úgy látom hogy egyre jobban magába fordul és egyre rosszabbul van! És én vele együtt... Mert tehetetlen vagyok... egyedül...
2016. ápr. 9. 06:50
 14/30 anonim ***** válasza:
87%

Durva leszek: és mi lesz, ha te már nem leszel!?

Akkor a felnőtt, életképtelen fiad éhenhal az utcán.

Erre kéne őt is rádöbbenteni.

Oldd meg, hogy pár hétig ne legyél otthon. Menj rokonokhoz, barátokhoz, vegyél ki egy szobát, vonulj el egy buddhista közösségbe böjtölni, tök mindegy.

Te is felfrissülhetsz, megnyugodhatsz. Esetleg.

De a fiad rádöbben, hogy a kaja nem magától terem a hűtőben, a tiszta ruha se a szekrényben. Nem lesz aki kiszolgálja. Önszántából nem fog éhen halni.

Annyi pénzt hagyj, hogy nagyon szűken kihúzza. Felhívja telefonon,

2016. ápr. 11. 10:03
 15/30 anonim ***** válasza:
82%

Véletlenül elküldtem.

Szóval hívhat telefonon, de ne segíts semmiben!

A netet és a tévét kapcsoltasd ki arra a pár hétre! Vagy oldd meg, hogy ne férjen hozzá.

Mindketten kínlódni fogtok, de talán leesik neki, hogy ilyen élet vár rá: egyedül, segítség nélkül.

Most ott vagy. De mi lesz később!?

Ne történjen ilyen! Csak elmélet! De mi lenne, ha ápolásra szorulsz? Kiesik a jövedelmed, a maradék hideg vízre se elég, az se lesz aki leugorjon a boltba egy kiló kenyérért, vagy vigyen neked egy pohár vizet.

19 éves, nem akar felnőni. Játszik, éli a saját kis életét, és pontosan tudja, hogy KÉNYTELEN vagy eltartani, nem tehetsz ellene semmit. Akármilyen mentális baja van, ezt tökéletesen átlátja. Ne áltasd magad, sajnos nagyon is szándékosan használ ki téged.

Ettől még valóban (lehet) beteg! De nem fogyatékos, hogy ápolásra szoruljon!

Ha ezt most ráhagyod, életed végéig cipeled ezt a keresztet.

2016. ápr. 11. 10:13
 16/30 J Lukenem válasza:
16%
legyél nagyon óvatos!!!! barátnőm is ilyen helyzetben van. húzz be pozitiv dolgokat az életébe. a joert jutalmazd, a rosszért ne buntesd !! szeretet, es türelem. a barátnőm 19 eves, skizoid, depressziós, személyiség zavaros. dolgozni nem tud, szorong az utcán. csak a szeretet nyujt támaszt !
2016. ápr. 12. 12:54
 17/30 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat! Utána olvastam, rá illik egy az egyben... A viselkedése... A tünetek. . Persze nem vagyok orvos. De hogy lehet valakin segíteni ha hallani sem akar orvosról...és nekem fogy az erőm... már én magam is belebetegszem....
2016. ápr. 13. 17:54
 18/30 A kérdező kommentje:

Az előző válaszadónak!

Neked is nagyon köszönöm a tanácsokat!

Igen... Jól látod, én is tisztába vagyok azzal hogy manipulál, tudatosan talán... De képtelen vagyok bármi drasztikus lépésre mert öngyilkossággal fenyegetózik, volt is két kísérlete régebben, ha elkőltőzéssel próbálok ráijeszteni, ő azzal fenyeget hogy felgyújtja a lakást... Nagyon sok mindent próbáltam, sikertelenül

2016. ápr. 13. 18:23
 19/30 Költőnő? ***** válasza:
54%
Olvass utána Csernus munkásságának e téren. Kemény, de következetes és az eredményei vitathatatlanok. Ha nem keményítesz be, semmi nem fog változni. De gondolj bele; az ő olvasatában miért is kellene változnia? Miért is? Mindene megvan, semmit nem kell érte tennie, zéró felelősség. Ha továbbra is asszisztálsz a játszmáihoz, ne remélj változást.
2016. ápr. 13. 21:51
 20/30 anonim ***** válasza:
79%
én pánikbeteg vagyok/ voltam, aggorafóbiával megspékelve. sokszor a suli elől hazautaztam, mert nem mertem bemenni, mert hogy 3. emelet. nem tudom megfogalmazni mitől féltem, de borzalmas érzés. pszichiáternél egyszer voltam, írt fel xanaxot, aminek a receptjét az első kukába hajítottam, majd rájöttem hogy ez így nem mehet tovább hogy félek mindentől. igaz hogy csak úgy mertem később is bármerre indulni ha legalább 1 valaki jött velem. de rájöttem hogy ez nem mindig megoldható. terhes lettem, akkor teljesen elmúlt ez a szorongás, félelem. viszont szülés után kb 1 év után mertem megint úgy utcára menni hogy nem azt figyelem hogy ha rosszul leszek hova csöngethetek be, vagy nem az pörög a szemem előtt, hogy összeesek, mi lesz a gyerekkel? elviszik, amíg én is ájulva fetrengek. közben semmi bajom nem volt, semmi nem indokolta hogy nekem most össze kéne esnem. de annyira rápörgettem magam a témára, hogy fizikai problémáim is lettek, heves szívdobogás, szédülés, lábzsibbadás. egy ideig a tesómmal is durva vitáim voltak, mert ő meg nem értette meg ezt a helyzetet, és állandóan megsértődött hogy nem megyek vele plázába, meg hozzájuk fel a 9.re... aztán egyszercsak meggyőztem magam hogy semmi baj nem lesz, azóta rendszeresen átjárok hozzájuk, elmegyünk sétálni a gyerekemmel, nem ver ki egyből a víz, ha meghallom hogy menni kell valahova. szóval türelem, ne erőltess semmit rá, csak finoman vezesd rá hogy csak a sarokig menjetek el, de te is, ne egyedül küldd, aztán másnap vagy 2-3 nap múlva egy kicsit messzebb, és így tovább. sok sikert.
2016. ápr. 19. 09:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!