Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tegyek, ha a szüleim nem...

Mit tegyek, ha a szüleim nem értik meg, hogy nem akarok együtt nyaralni velük?

Figyelt kérdés
Júniusban mennénk külföldre nyaralni, családostól, és ilyen varosnezos sétálós nyaralás lenne. A gond az, hogy nekem egyáltalán nincs kedvem elmenni. Ezt hiába mondom nékik mindig annyit mondanak" Jössz és kész!/Jó lesz az!/Te se tudod már mit akarsz/Te sehova se akarsz menni". 17 leszek nyár végén és olyanokkal jönnek, hogy "nem maradhatsz itthon egyedül 5 napra, az rengeteg idő" De én egyáltalán nem akarok menni! Teljesen más terveim vannak, és más eletritmusom is. Pl nekem egy éjszakai séta es a 10-kor kelés a jó, nékik meg a 7-kor kelés és este 7-kor séta. Tehát teljesen más az "eletritmus" is. Soha nem mentem el még bulizni, nem iszok egyáltalán, mivel nem szeretem az alkoholt, és még sose késtem, és mindig betartottam a szavam. Megbízható vagyok szerintük, de 5 napra nem mernek egyedul hagyni, úgy hogy mar majdnem 17 éves leszek akkor. Én nyárra mást terveztem. Júniusban pihi, Július diákmunka, Augusztusban meg elmenni egymagam egy bringás túrára belföldön, ugyanis nagyon szeretek bicajozni. De nekem ez a nyaralás maga lenne a pokol. Ne értsétek félre, nem arról van szó, hogy el vagyok kényeztetve, hanem szimplán arról, hogy 17 évesen ugy kezelnek mint egy óvodást, akit nem lehet otthon hagyni egyedül 5 napra. Mit tegyek?

2016. ápr. 2. 00:54
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
76%

Ne haragudj, de miért nem örülsz inkább ennek, hogy van lehetőséged külföldön nyaralni a családoddal? Én szeretek nyaralni a családommal, és milyen jó lenne, ha egyszer mi is mehetnénk több napra, külföldre. Szerintem ezt inkább értékeld, és örülj, hogy nyaralhatsz, kikapcsolódhatsz a családoddal.

Azt megértem, hogy más az életviteled mint a szüleidnek, de szerintem vagy annyira érett, hogy megbeszéld velük ezt, és kompomisszumokat kössetek. Megmondod szépen, hogy te nem fogsz olyan korán kelni, és éjszaka igen is egy kicsit többet szeretnél fent lenni, és csak ezekkel a feltételekkel mész el, mert te csak így éreznéd jól magad. Szerintem akkor meg fogják érteni a szüleid, hogy miért is nem szeretnél elmenni, és szerintem engedékenyebbek lesznek veled és megértőbbek.

Szóval beszélj velük, és ne vágd le a hisztit emiatt, inkább gondolj pozitívan az egészre, hogy a családoddal nyaralhatsz egy jót, kikapcsolódhatsz. Csak beszéld meg velük, hogy te hogy szeretnéd, neked hogy lenne a jó, és szerintem ha értelmesek vagytok, megtudtok egyezni. :)

17/L

2016. ápr. 2. 04:24
 12/29 anonim ***** válasza:
61%
Mennék azzal, hogy kössünk kompromisszumot. Nem mindegyik korán kelős programra mész velük, ha úgy van, tovább maradsz a parton, egyedül mész sétálni, stb. Mindenképp ragaszkodnék ezekhez, max úgy kiakadnak mindig, hogy jövőre már tényleg nem kell menned.
2016. ápr. 2. 07:55
 13/29 A kérdező kommentje:

#12-es: Nékik az az autocorrect volt. Magyar vagyok amúgy.

Igen túlságosan bent ülős típus vagyok. Illetve nekem ez úgy néz ki, hogy amikor nyár van, akkor felkelek 10-kor, és megyek 2 órát tekerni a közelben. Délután videózok, meg el vagyok magamnak. Estefelé meg megint 1-3 órás tekerés. Időnként ha fel bírok kelni korán reggel akkor 7-től 9-ig is szoktam még menni.

Egyébként tipikusan bent ülő típus vagyok. Suliidőben egyáltalán nem mozdulok, heti 38 óra mellett nincs is kedvem, hétvégénként elmegyek tekerni egy barátommal 1-2 órára és annyi.

Mondtam nekik most így, de nagyon kötik az ebet a karóhoz!

Rokonok is itt vannak egy utcányira.

Meg attól félnek, hogy végig kockulnék. Mert "Nem fogsz gépezni napi 12 órát" is mondogatják. Nem is akarok. A gépre is ráunok, és keresek magamnak más elfoglaltságot....

"17 évesen hadd döntsem már el, hogy akarok-e menni vagy sem!"

Válasz: "Majd 18 évesen eldöntöd, addig meg jössz velünk!"...

És igen, tudom jól hogy értékelni kellene hogy a családommal lehetek, de nekem nincs túl jó kapcsolatom úgy senkivel sem. Nekem a családommal való kimozdulás valahová ahová mennem kell velük, az nekem rossz és nagyon kellemetlen. Egyszerűen nem érzem jól magam a szüleim társaságában... Önállósodni akarok, és nem akarok velük elmenni. Nekem már mondhatni elegem van belőlük, nem tudom miért. Egyáltalán nem hiányzik a társaságuk!

Az, hogy miért nem nagyon tudom de ne menjünk bele.

Meg ez a 10-kor kelés azért nem jó, mert van egy pici kisgyerek is, aki 9-kor alszik és 6-7-kor már kel...

Meg állandóan mondják, hogy "Nem esik rosszul majd egyedül menni?"

A helyzet az, hogy én nem vagyok az a szöszölős típus. Múltkor el akartam menni moziba, és megkérdeztem 10-12 barátomat, hogy van-e kedvük eljönni. Mindegyik elutasította, mert más dolga volt. Én meg elmentem egyedül. Tekerni is volt már, hogy elmentem 2-3 órára egyedül tekerni, ha nem ért rá ismerősöm. Ez nekik úgy jön le, hogy egyedül vagyok, és nincsenek barátaim, és magányos vagyok. De ez egyáltalán nem így van! Az osztályból van 10 nagyon jó ember, akivel jóban vagyok, csak azért nem futunk össze, mert bejárósak sokan, és nem akarnak 1-2 órát buszozni még hétvégén is, de ez nekik úgy esi le, hogy milyen egyedül vagyok. Kerékpáros túrát egyedül intézném, ha más nem jön, mivel innen kb 40 km-re van egy rövidebb, amit egy nap alatt meg lehet járni meg egy távolabbi 100 km-re, amin már 1 éjszakát ott töltenék.

2016. ápr. 2. 08:11
 14/29 anonim ***** válasza:
38%

Egyrészt megértelek, de azt hiszem, a felnőttséghez az is hozzátartozik, hogy az ember ÖNKÉNT időt szánjon a családjára, és tudjon pár napig alkalmazkodni.

Most ugye azt rovod fel a szüleidnek, hogy 17 évesen szeretnék, ha együtt töltenétek pár napot MINDANNYIAN, mert te is TAGJA vagy a CSALÁDNAK.

Az életben sokkal hosszabb ideig leszel kénytelen alkalmazkodni, mint 5 napot! - bár tudom, ez most nem vigasztal.

Az "egészen mást terveztem" résszel meg épp azt bizonyítod be, hogy még éretlen tini vagy: júniusra "pihit" terveztél, öt nap családi nyaralás ebbe nem férne bele nálad? - Tinihiszti ez, semmi más.

Amit javaslok: a mi családunkban nagyon eltérő életritmusú és érdeklődésű emberek vannak. Mi úgy utazunk, hogy délelőttönként van egy közös program, ami mindenkit érdekel, aztán egy közös ebéd, délután meg mindenki megy, amerre szeretne, és este megbeszéljük, ki mit látott. Nekünk nagyon bejött:) Ezt te is megbeszélhetnéd a szüleiddel.

DE! amilyen stílusban írsz, én bizony a szüleid helyében nem vinnélek el, szegények a pénzüket is bukják, a saját szabadidejükről nem is beszélve, ha egész idő alatt a savanyú képedet kell, hogy nézzék! Nem ők tekintenek óvodásnak, te viselkedsz úgy, mintha az lennél!

2016. ápr. 2. 09:29
 15/29 anonim ***** válasza:
18%

Onzo vagy de nagyon

Csaladi nyaralas kell es koteles vagy reszt venni benne amig eltartanak

Tied az egesz nyar van boven idod ra

2016. ápr. 2. 09:29
 16/29 A kérdező kommentje:

Kedves "utolsók" Pihit terveztem, mert nekem a családdal való bármilyen program nekem nyűg. Gyakorlaton leszek Június végéig, és semmi kedvem elmenni a családommal sehová.

Véleményem szerint meg az, hogy 18 éves koromig ők döntik el hogy megyek-e velük vagy sem, az nem jogos. Nem arról van szó, hogy nem mondhatják meg nekem, hogy mikorra érjek haza, meg ilyenek mert még itt lakom. De ilyen döntéseket hadd hozhassak már meg magamtól. Nem vagyok a háziállatuk...

Pihi alatt nem a láblógatást kell érteni. "Pihit" meg úgy értem, hogy a saját dolgaimat szeretném megvalósítani.

Onzőnek meg... ha akarjatok nevezzetek annak. Köszönöm a lehetőséget, de inkább kihagyom most ezt az utat.

2016. ápr. 2. 10:12
 17/29 anonim ***** válasza:
34%

Ha nem akarsz menni, akkor nem mész. Azt viszont egészen biztosan nem engedném, hogy egyedül menj el bringatúrára... 25 éves vagyok, a szüleim már nagyon régóta nem szólnak bele semmi, engedélyt meg pláne nem kérek. Mikor hazalátogatok hozzájuk, akkor még ők szoktak furán nézni, hogy "Anya, apa, 11 körül jövök, jó?".. Nekem ez megszokás, de nyilván semmi szükség nem lenne rá, mert felnőtt vagyok, akkor jövök megyek amikor akarok.

Na de ha közöltem volna velük 25 (!!!) évesen, hogy egyedül elmegyek bringatúrára, akkor tuti falnak mennek.

Ilyen utakra nem megyünk egyedül!! Pláne nem 17 évesen..

2016. ápr. 2. 11:59
 18/29 anonim ***** válasza:
36%

"nekem a családdal való bármilyen program nekem nyűg"

"Nem vagyok a háziállatuk"

kezdesz egyre visszataszítóbb lenni:(

Az, hogy eltartanak, meg a kötelezőkön felül vesznek neked dolgokat, az nem nyűg, mi? Ők előteremtik az anyagi javakat (még szeretnek is) te meg sz*rsz a fejükre - ők háziállatok talán? Remélem, ezzel a hozzáállással 18 éves és 1 napos korodban elköltözöl tőlük és a magad lábára állsz, és nem szívod tovább a vérük és nem keseríted az életüket!

NEM az a baj, hogy 17 évesen nem lelkesedsz egy családi nyaralásért, a stílusod viszont nagyon lenéző és bántó! "Fordítva ülsz a lovon" - ahogy mondani szokták.

2016. ápr. 2. 12:00
 19/29 anonim ***** válasza:
26%

Az a problema hohgy most a kamaszok azt hiszik ove a vilag nekik minden jar alanyi jogon es cserebe semmit az eg vilagon nem kell se teljesiteni se tenni.

A csaladot a szuleiken parazita modon eloskodnek es kovetelodkodnek.

Es oszinten mit tudnak felmutatni onerobol? semmit

a csalad egy gazdasagi es erzelmi kozosseg mindenkinek megvan benne a maga feladata es kotelessege amig benne el.

az 5 evesnek is a maga szintjen es a kamaszoknak is

Nalunk nincs mese kotelezo jonni velunk evi 1x egy het csaladi nyaralas aki flegma bosszus es bunko huzza a szajat kozben az este az osszes mosogatast megkapja.

Egesz evi szuloi faradozasert erdemlek annyit hogy jopofaval nyaraljanak velunk.

A programok felvaltva vannak mindenkinek vagy sajat napja mikor azt csinal amit akar pl napozik vagy sokaig alszik.

De ha en varosnezest tervezek bizony mindenki jon velunk jo koran mert az az en napom.

2016. ápr. 2. 12:36
 20/29 anonim ***** válasza:
52%
A szulokrol valo levalas vagya termeszetes es normalis a kerdezo koraban. Egy kisse maganak valo, de nem ertem, hogyan kapcsolodik a kerdeshez a kérdező szemelyisegenek kivesezese es az itelkezes. Az, h most igy nyilvanul meg, a korabol es a szulei kommunikacios stilusabol egyarant adodik. 40 eves koraban nem igy fog viszonyulni a szuleihez. De most meg csak 17. A szulok meg az osszes kozhelyet elpuffogtatjak vele szemben, amit csak lehet. Egy kamasznak nagyon erzekeny antennai vannak erre. Ertheto h zavarja, ha sablon valaszokat kap. Ujabb megerosites, h nem kezelik felnőttkent, partnerkent. Ostobasag egy kamaszt kozos nyaralasra kenyszeriteni. Amikor tavolodni akar, hagyni kell. Eltelik par ev es ha ezt most a szulei jol csinaljak (inkabb csinalnak), akkor o maga akarna majd szorosabbra venni is. Ha eltoljak, akkor a szorosabbra fuzes igenye idoben kitolodik v ki is marad, mert fiatal felnottkent annak orul najd, h vegre megszabadult. Bizony van olyan, h az egyik gyerek nem akar. En kicsivel voltam tobb, amikor a balatoni lakhekyunkrol mentunk egy olyan helyre, ahol a lakott telepulestol vagy 50 kmre voltunk kocsi nelkul, a Dunaban furodni nem lehetett, a batyam egesz nap horgaszott, a nalam 14 evvel fiatalabb tesom meg 0/24-ben hintazott. Kb ennyit lehetett ott amugy is csinalni. Mondtam, h jovore kihagyom, mert ez rosszabb, mint otthon a Balatonon. Attol kezdve a batyam baratnoje ment helyettem. Mindenki nyert :-)
2016. ápr. 2. 13:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!