Szüleimtől elvett a gyámügy, nem gondoskodtak rólam. Majd bírósági végzéssel, családba kerüléssel a mamámnál helyeztek el. Meghalt anyám, kérik a temetési ktg kifizetését. Visszautasítottam. Elveszthetem a pert? Történt ilyen valakivel? Mit tegyek?
talán mert a barátod nem lépett semmit...
van olyan a jogban, hogy érdemtelenség bizonyítása.
a te esetedben erre lehet hivatkozni.
a vér szerinti rokonság nem szűnhet meg soha, de az ilyen anyagi dolgokra ez a megoldás.
és ebben az esetben elég jó esély van rá, hogy meg is áll a védelem.
ez egy temetés, elég egyedi eset, bár biztos volt már rá példa, de akkor sem mindennapos.
sokkal gyakoribb, ha valaki válás után asszonytartást, férjtartást, vagy egyszerűen rokontartást kér. akár a szülő is kérheti a gyerektől. sok esetben megítélik, de ha a másik fél bizonyítja, hogy 10 éve nem beszéltek, azelőtt se törődött vele az illető, akkor a bíróság megállapítja az érdemtelenséget, és bukta van.
eseteg keress rá erre a kulcsszóra, hátha találsz megtörtént eseteket.
törvény szövegét kerestem meg neked:
Érdemtelenség
(3) Nem jogosult tartásra a nagykorú, ha magatartása miatt arra érdemtelenné vált.
(4) A gyermek a szülő érdemtelenségére általában nem hivatkozhat, ha a szülő tartási, gondozási és nevelési kötelességének eleget tett.
Azaz, ha a szülő nem nevelte és nem támogatta a gyerekét, akkor az sem köteles a szülőjéről gondoskodni.
ez pedig egy jogi fórum:
"az örököst terhelik a temetés költségei mint elsődleges hagyatéki terhek. Aki visszautasítja a hagyatékot, az nem örökös."
tehát nem egyszerűen a közeli hozzátartozónak kell eltemettetni, hanem az örökösnek. az meg nem leszel.
ilyet is írnak:
Ahhoz, hogy ne lebegtesse az önkormányzat a temetési költség számláit, le kell mondani a hagyatékról (még úgyis, hogy egy hajléktalan, elhunyt emberről beszélünk)? Tekintettel az első válaszára: "Aki visszautasítja a hagyatékot, az nem örökös."
figyi, olvasgasd ezt, állami gondozottak is írnak:
remélem, segítettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!