Miért van az, hogy sok szülő manapság nem engedi felnőni a gyerekeit, hanem még 30-40 évesen is úgy kezeli őket, mintha tizenévesek lennének és még a legapróbb lépéseikbe is beleszólnak? (tisztelet a kivételnek)
Kérdezőnek:
Nem csak manapság. Régen is így volt ez, sőt a felnőtt gyereknek még jobban illett nyelnie szüleitől a békesség miatt.
4-nek:
Akkor kezdesz felnőtté válni, ha a sértődése ellenére kitartasz az elképzeléseid mellett. És akkor váltál teljesen felnőtté, ha a sértődésétől egyáltalán nem leszel feszült.
Természetesen kitartok az elképzeléseim mellett, hisz az én életemet nekem kell élni.
Viszont nekem az nem megy, hogy ne érezzem rosszul magam egy veszekedés után, hiába próbálom a veszekedések során is higgadtan (ami azért a legtöbbször siekrül) képviselni az érdekeimet.
' És akkor váltál teljesen felnőtté, ha a sértődésétől egyáltalán nem leszel feszült.'
Ezt magyarazd olyasvalakinek, aki abban nott fel 18 evig, hogy ha ellene mert mondani az apjanak/anyjanak, akkor raszakadt az eg.
Nekem anyám már nem él, anyósom próbált meg irányítani, de rövid úton leállítottam.
Elkezdte például nálunk beültetni a veteményest, míg odavoltunk dolgozni. Hétvégén, amikor meghoztam a palántákat, szólt , hogy abba az ágyásba ne tegyem, mert ő oda már retket vetett.
Szépen elmondtam neki, hogy ez az én kertem, és én ide terveztem a paradicsomot, itt paradicsom lesz. És elültettem.
Két napig sírt.
Mikor kisírta magát, elmondtam neki, hogy magának köszönheti a kellemetlenséget.
Ez az én életem.
Élhetünk békességben, móka kacagásban, ha ezt elfogadja, hogy a saját életemmel kapcsolatban a döntéseket én hozom.
Ha helyettem görcsösen ő akarja a döntéseket meghozni, akkor állandóan sírni fog.
Szabadon választhat...
A 12-es válaszolónak reagálnék erre két velem kapcsolatos példával illetve egy ellenpéldával:
1. Felvetettem a családnak, hogy lehet, hogy kimennék Ausztriába kb. 2-3 évre. Őszintén leírom, mi miatt: alkoholbeteg vagyok, és ez egy munkaterápia lenne igazából. Kb. 1-1,5 évig nem is lehet onnan hazajönni. Erre kérdés a családom egyik tagjától: dehát akkor ennyi ideig nem fogunk téged látni? (arra nem is gondol, hogy ez nekem hasznomra válna). Válasz: igen. A csattanó: a kérdést nem anyukám, hanem a nővérem tette fel... No comment...
2. Mikor beléptünk az EU-ba (nem most volt, az igaz!), anyukámat a kolléganői sokat kérdezték arról, hogy szeretné-e, hogy én kint dolgozzak külföldön. Anyukám az mondta, hogy nem, mire a kolléganői visszakérdeztek: miért, nem akarsz jót a gyerekednek? Válasz: nem akarom, hogy távol legyen tőlünk. Szintén no comment...
Az ellenpélda: az egyik rokonom lánya 20 évesen úgy döntött, hogy a férjével kiköltöznek Németországba. Ez úgy a rendszerváltás környékén lehetett. Nem tudom, a szülei erre, hogy reagáltak, mindenesetre a lány kiment a férjével. Utána néhány évvel már Amerikában éltek. A lány azóta sikeres, jól menő vállalkozó lett, és kintről támogatja a családját. A szüleivel kb. évente egyszer találkozik, persze neten meg telefonon tartják a kapcsolatot rendszeresen, de a szülei nem igazán győzködik, hogy költözzön haza. Nyilván nem könnyű nekik, de látják, hogy a lányuk boldog, ezért elfogadják, hogy anno így döntött. Csak ismételni tudom magam: no comment...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!