Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért korlátozzák egyes...

Miért korlátozzák egyes szülők a sérült/fogyatékkal élő embereket?

Figyelt kérdés
A történet a következő. Mikor érettségi után elvégeztem 2 okj-s szakmát, a szüleim nem akartak főiskolára engedni, mondván, hogy drága a tandíj. Erre az volt a válaszom, hogy szeretnék járni fősulira, mert diplomával nagyobbak lesznek az esélyeim az elhelyezkedésre, és szükségem van egy közösségre, ahova tartozhatok. Tavaly nyáron mikor jelentkeztem diákmunkára,azért mert szeretnék egy kis tapasztalatot gyűjteni és más emberekkel megismerni, erre szüleim mondták, hogy a sérült emberek kiszorultak a munkaerőpiacról és úgysem lesz munkám. Erre az volt a válaszom, hogy aki akar dolgozni, az talál munkát, és jelenleg már több, mint egy éve diákmunkában dolgozom suli mellett. A harmadik szituáció az volt, hogy a fősulin örülnek, ha minden tárgyból meglesz a kettes. Említettem nekik, hogy nekem ez nem elég, mert ösztöndíjakra szeretnék pályázni, és ki szeretnék törni onnan, ahol vagyok (Az összes ösztöndíjat elnyertem, amit megpályáztam). Erre az volt a válaszuk, hogy az ösztöndíj nem pótolja a társas kapcsolatokat, amivel én is tisztában vagyok. Azt is mondták nekem, hogy hiába van diplomájuk, mégsem fizetik meg őket tisztességesen, és nem voltak kitűnő tanulók a fősulin, és ösztöndíjat sem nyertek. Ellenben húgomtól többet vártak el, mint tőlem. Elvárták, hogy 2 emelt szintű érettségit tegyen, nyelvvizsgája legyen érettségi előtt, főiskolán 4-es átlaga legyen, dolgozzon suli mellett, és ösztöndíjat nyerjen. Nekem az az érzésem, hogy tőlem túl keveset várnak el. Anno az engem diagnosztizáló szakemberek sem jósoltak nekem nagy jövőt, és a szüleim fejéhez vágták, hogy járassanak speciális suliba, amivel szüleim nem értettek egyet. Másrészt azt is a szüleim fejébe sulykolták, hogy nem lesz munkám és örüljenek, ha önálló életre képes leszek. Szeretnék megkérni minden kedves kommentelőt, hogy a rosszindulatú megjegyzésektől kímélni szíveskedjenek!Üdv.
2015. nov. 15. 20:57
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Fogalmam sincs, mit találtál pufogásnak a válaszomban, leírta a kérdező, hogy speciális iskolát javasoltak neki, de a szülei normálba íratták. Nem tudom, milyen szakon végez, lehet, hogy azzal van problémájuk, hogy valóban nem fizetik majd meg a tudását tisztességesen - egészséges gyereknek is mondanak ilyet, mert van benne igazság. Te a fogyatékkal élő oldaláról nézed, én meg a szülő oldaláról - a kérdező esetében nekem egyértelmű, hogy szerető szülei vannak, akik a lehető legjobbat akarják a gyereküknek.

Előfordul kommunikációs hiba a szülő-gyerek kapcsolatban igen sokszor, ehhez nem kell fogyatékkal élőnek lenni, de az Asperger-szindróma megléte növeli ennek az esélyét. Mint minden esetben, itt is az a legjobb megoldás, ha tisztázzák egymással a dolgokat, ez a kérdezőnek talán nehezebb, mint általában, de szerintem meg tudja oldani, végül is nagyon sokat elért már. Minden együttérzésem a fogyatékkal élőké ÉS a szüleiké, családjuké, ez mindannyiuknak nehéz helyzet, nem kell tovább nehezíteni egymás félreértésével.

2015. nov. 23. 23:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!