Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért korlátozzák egyes...

Miért korlátozzák egyes szülők a sérült/fogyatékkal élő embereket?

Figyelt kérdés
A történet a következő. Mikor érettségi után elvégeztem 2 okj-s szakmát, a szüleim nem akartak főiskolára engedni, mondván, hogy drága a tandíj. Erre az volt a válaszom, hogy szeretnék járni fősulira, mert diplomával nagyobbak lesznek az esélyeim az elhelyezkedésre, és szükségem van egy közösségre, ahova tartozhatok. Tavaly nyáron mikor jelentkeztem diákmunkára,azért mert szeretnék egy kis tapasztalatot gyűjteni és más emberekkel megismerni, erre szüleim mondták, hogy a sérült emberek kiszorultak a munkaerőpiacról és úgysem lesz munkám. Erre az volt a válaszom, hogy aki akar dolgozni, az talál munkát, és jelenleg már több, mint egy éve diákmunkában dolgozom suli mellett. A harmadik szituáció az volt, hogy a fősulin örülnek, ha minden tárgyból meglesz a kettes. Említettem nekik, hogy nekem ez nem elég, mert ösztöndíjakra szeretnék pályázni, és ki szeretnék törni onnan, ahol vagyok (Az összes ösztöndíjat elnyertem, amit megpályáztam). Erre az volt a válaszuk, hogy az ösztöndíj nem pótolja a társas kapcsolatokat, amivel én is tisztában vagyok. Azt is mondták nekem, hogy hiába van diplomájuk, mégsem fizetik meg őket tisztességesen, és nem voltak kitűnő tanulók a fősulin, és ösztöndíjat sem nyertek. Ellenben húgomtól többet vártak el, mint tőlem. Elvárták, hogy 2 emelt szintű érettségit tegyen, nyelvvizsgája legyen érettségi előtt, főiskolán 4-es átlaga legyen, dolgozzon suli mellett, és ösztöndíjat nyerjen. Nekem az az érzésem, hogy tőlem túl keveset várnak el. Anno az engem diagnosztizáló szakemberek sem jósoltak nekem nagy jövőt, és a szüleim fejéhez vágták, hogy járassanak speciális suliba, amivel szüleim nem értettek egyet. Másrészt azt is a szüleim fejébe sulykolták, hogy nem lesz munkám és örüljenek, ha önálló életre képes leszek. Szeretnék megkérni minden kedves kommentelőt, hogy a rosszindulatú megjegyzésektől kímélni szíveskedjenek!Üdv.
2015. nov. 15. 20:57
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
85%

Milyen fogyatékkal élsz pontosan?

Nyelvtudásodat erősítsd nagyon, multik gyakrabban alkalmaznak fogyatékos munkavállalót a nagy adókedvezmény miatt, ugyanis jár elég sok a megváltozott munkaképességű dolgozó után.

Ennek olvass utána és ezzel érvelj szüleidnek.

Mit tanulsz és hol? Akár már diákmelót érdemes multinál keresni.

2015. nov. 15. 21:07
 2/11 anonim ***** válasza:
96%
Azt tényleg fontos lenne tudni, hogy milyen fogyatékkal élsz. Nem a szüleidet akarom védeni, de ha tényleg azt mondták nekik, hogy örüljenek, ha értelmes ember leszel, akkor talán azért nincsenek nagy elvárásaik, szerintem még mindig ez van a fejükben.
2015. nov. 15. 21:19
 3/11 anonim ***** válasza:
81%
Mindezek után csak és kizárólag a magad elvárásait teljesítsd. Tudom, benne van az emberben a bizonyítási kényszer, hogy lássák a szülők, nem volt helyénvaló a negatív hozzáállásuk feléd. Ha nem változik a hozzáállásuk, a magad életét az ő támogatásuk nélkül is alakítod, alakíthatod.
2015. nov. 15. 21:25
 4/11 anonim ***** válasza:
40%

Szia!

A szüleid valószínűleg felnéznek a szakemberekre, és adnak a véleményükre. Ezen -ha ez igaz- nem fogsz tudni változtatni. De ez csak egy tipp.

A prognózis szerintem egy hülyeség, lásd Hozleiter Fannit, azaz Mosolykát - azt jósolták nála az orvosok, hogy körülbelül 18 évet fog élni.

Ma már (pár nap híján) 27 éves, és házas! :)

Magam is hasonló helyzetben vagyok, 4-es érettségi átlagom van, azonban fogyatékos vagyok én is (autista). Az autisták remekül teljesíthetnek, személyesen ismerek nem egyet, akik járnak/jártak egyetemre. TTK-kon nagy az arányunk, a legtöbben oda jártak az ismerőseim közül, magam is oda készülök.

Ismertem olyan autistát is, akinek gyerekkora óta rengeteget javult az állapota. Mára már teljesen olyan, mint egy neurotipikus :)

Te az vagy? Mert a szavaidból valahogy ez jött le.

Próbálj meg államilag támogatott szakra bekerülni, és ne hallgass a szüleidre. Az értelmi fogyatékosságot leszámítva minden fogyatékosságért jár 40 pluszpont.

Sok sikert!

Nuska

2015. nov. 15. 21:33
 5/11 anonim ***** válasza:
39%

Ne foglalkozz velük. A szülők sokszor sokkal nehezebben dolgozzák föl, hogy a gyerekük fogyatékkal él, mint maga a gyerek. Egyik ismerősöm fiát 2-3 éve diagnosztizálták, aspberger-szindrómás. Azóta búra alatt tartják, nem engedik közösségbe, nem mehet ki. Úgy viselkednek vele, mint egy 2 évessel, és nem látják be, hogy ez a gyereknek nem jó.A cipőfűzőjét is bekötik, pedig már 11 éves!

A hasonló mentalitású szülőkkel le kéne ülnie egy gyógypedagógusnak, aki elmagyarázza, hogy a saját gyerekét lássa, ne a két lábon járó diagnózist, és minden szép lenne.

Üdv

leendő gyógypedagógus

2015. nov. 15. 23:29
 6/11 anonim válasza:
58%
Nekem körülbelül ugyanez a történetem. Soha, semmilyen oktatási intézményben nem járt ki nekem ugyanaz az elbánás, mint ami a többi tanulónak kijárt. Ha ugyanúgy megtanultam a leckét mint más én egy osztályzattal mindig rosszabbat kaptam. Kijelentették rólam, hogy hülye vagyok matekból és ez elkísért egész életemen keresztül. Mégsem értem miként lettem számítógép programozó, ha annyira tehetségtelen vagyok. Egy éve csak szórakozásból nekiálltam írni egy komolyabb androidos applikációt, csak hogy egyáltalán meg tudom–e csinálni, izgatta a fantáziámat. Meg tudtam csinálni, semmi gondom nem volt vele pedig színültig kellett pakolnom eszementnél eszementebb függvényekkel... Aztán mindenki azt mondta, hogy nekem soha nem lesz barátnőm, mert van az orrom alatt két műtéti heg. Lett barátnőm, együtt voltunk több mint hét évig. Most éppen nincsen, de jelenleg is barátnőkeresésben vagyok és meg is fogom talán egyhamar. (33 éves vagyok, 182 cm magas, barna szem, barna haj, ha valakit esetleg érdekelnék. Leveleket szívesen fogadok, válaszolok. Nálam kétszer nagyobbakat, idősebbeket és gyerekkel rendelkezőket jelenleg sajnos nem keresek.) Aztán amikor már mindenki végleg temetni szándékozott, én egy könyv kiadásában segédkeztem, így szegről–végről már a pszichológiához is van valamennyi közöm. És van konkrét élettervem, annak ellenére hogy mindenki azt mondja soha nem lesz belőlem senki sem. Tudom, hogy írnom kell és írni is fogok, és ki fogom adni ha kell magánkiadásban. Vagy leginkább abban mert az tűnik a legmegfelelőbbnek minden szempontból. Egy volt tanárom azt mondta proletár leszek mert azt érdemlem (gondolom a testi hibám miatt). Nem lettem proletár, habár nincs semmi bajom sem a proletariátussal, volt sztahanovista élmunkás a családban akire büszke vagyok. Van vagy ötven kiló ócska bronz plakett (kitüntetés) a szekrényben eltéve jobb időkre... Ehhez képest jelenleg értelmiségi vagyok és nem is éppen a legalacsonyabb körökben. Tudom mit szeretnék és azt is tudom hogyan érjem el. A többi meg nem igazán érdekel. :-) És a testi rendellenességem sem zavar, semmiben sem.
2015. nov. 15. 23:35
 7/11 anonim ***** válasza:
87%

Te vagy az Asperger-szindrómás lány, igaz? Írtál már ki kérdést hasonló témával. Nem értem, mi a problémád a szüleiddel, a szakemberek javaslata ellenére normál suliba járattak, mert hittek benned. Nyilván jobban oda is figyeltek rád, segítettek abban, hogy megálld a helyed, nagyrészt ennek köszönhető, hogy viszonylag jól funkcionálsz. Az, amiket mondtak a diákmunkáról, fősuliról, érzésem szerint azért hangzott el, hogy megkíméljenek a csalódástól, ha esetleg mégse sikerül.

Még szép, hogy az egészséges húgodtól többet várnak el, mint tőled, nem az értelmi képességeitek, hanem a szociális készségek különbözősége miatt, szóbeli számonkéréseknél ez sokat számíthat.

Abban is van igazság, hogy tűzz ki olyan célokat is, amik a társadalmi beilleszkedésedet segítik - az ösztöndíjak halmozása nem ilyen, bár természetesen ez is eredmény és bizonyos szempontból hasznos.

Ha gondod van, miért nem velük beszéled meg? Szerintem téged nagyon szeretnek, támaszkodhatsz rájuk, a legjobbat akarják neked, és még értelmesek, ambiciózusak is. Szerintem tedd össze a két kezed, hogy aspergeresként ilyen szülők jutottak neked, ahelyett, hogy itt savazod őket.

2015. nov. 16. 00:12
 8/11 anonim ***** válasza:
22%

Egyszerű: azért, mert szégyellik és gyűlölik őket, hogy nem normálisak, nem átlagosak, "nem olyanok, mint X vagy Y gyereke".

Ez a szégyen és a gyűlölet legtöbbször nem tudatos számukra, tehát hiába is próbálod őket ezzel szembesíteni. De akkor is ez az igazság.

2015. nov. 16. 08:05
 9/11 Csak_egy_pasas válasza:

Ez az ember jól beszél. Igen így bánnak a sérültekkel.

Azért tudom, mert magam is sérült vagyok, igaz mozgássérült (botokkal járok.)

Szégyellje magát a 7 –es válaszoló. Mert mit is mondasz pontosan? A nagy semmit. Olyan témához, amiről fogalmad nincs. Idézek.

Még szép, hogy az egészséges húgodtól többet várnak el, mint tőled, nem az értelmi képességeitek, hanem a szociális készségek különbözősége miatt, szóbeli számonkéréseknél ez sokat számíthat.

Abban is van igazság, hogy tűzz ki olyan célokat is, amik a társadalmi beilleszkedésedet segítik - az ösztöndíjak halmozása nem ilyen, bár természetesen ez is eredmény és bizonyos szempontból hasznos.

Összegezve tehát, ne is remélj diplomát, mert úgysem sikerül. És tűzz ki olyan célokat is, amik a társadalmi beilleszkedésedet segítik. Ez a második mondat nagyon felháborított. Mit is jelent ez? Erre mondják, azt nesze semmi fogd meg jól. Nem mondasz ezzel semmi konkrétat, Csak pufogsz.

Nem veszed észre hogy ez az ember konkrét célokat fogalmazott meg?

És most had áruljak el valamit a saját életemből. A kérdező kettő én egy OKJ tanfolyamot végeztem. Annak, aki nem tudná, elárulom, hogy ezrek az OKJ szarok semmire nem jók! Hogy akkor miért tartják? Hogy az intézmény felvehesse a támogatást, és annyi. De ezzel a szarral soha sehol nem fog tudni elhelyezkedni. Még akorsem ha 1 szar helyett két szart végzett. A szar mégiscsak szar. Ennyit arrol a kritikádról hogy járhatott iskolába. Igen én is jártam. De mint látod, a magamfajta megreked ennél az OKJ szarnál, ami már önmagában törvénytelenség! Én sajnos már nem leszek okosabb. Nem tudok továbbtanulni. Ő tanulhatna, de nem engedik. Erre jössz te és megszidod, azért mert fel van háborodva? Nem javasolsz semmit, ami előre visz, csak mondasz egy ilyet hogy „Tűzz ki olyan célokat is, amik a társadalmi beilleszkedésedet segítik” Mégis mi a fenét jelent ez? Semmit a köbön.

Felháborító!

S számos ilyet mondhatnék még. Elvégzik ezeket az OKJ- szart

A szülök joggal mondják, hogy jártál iskolába fiam/lányom. De aztán ott ragadnak a négy fal közt.

Az összes egykori osztálytársam így járt. Úgyhogy itt nemcsak a kérdezőről és rólam van szó, hanem az összes sérültről. Kivétel nélkül.

Úgyhogy ha kedves kérdező mégis kitudsz törni, akkor nyerj el, ösztöndíjat, főiskolát, egyetemet.

Én nagyon drukkolok!

2015. nov. 23. 20:07
 10/11 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó!

Köszönöm a hasznos választ! A főiskolán idén végzek, és számos ösztöndíjat elnyertem már, amit megpályáztam és diákmunkában is dolgozom rendszeresen. Azt én is hasznosnak találom, hogy olyan célokat tűzzek ki, ami a társadalmi beilleszkedést segítik.

2015. nov. 23. 22:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!