Ezt hogy lehet finoman közölni?
Karácsonykor nem szeretnék nagy költségekbe verni magunkat, csak mindenkinek valami apróságot szeretnénk venni. Az előző években olyan sokat költöttünk, mert nem egy olyan rokon volt, aki drága ajándékot nézett ki magának. Egyszerűn nem győzzük, mert saját lakásra gyűjtünk. Mindenkire maximum 5000 ft-ot szánunk.
Sokszor már csak utolsó pillanatban tudtuk meg, mikor pl anyum közölte, hogy ő már megvette az ajándékát és ennyit kellene fizetnünk.
Csak a félreertés elkerülése végett szeretném így, hogy nehogy megint az legyen, hogy előre megveszi, mi meg utólag tudunk róla.
Ezt hogy lehetne finoman elmondani?
Nekem eleve megdöbbentő, hogy felnőtt emberek ezt így intézik, megveszik maguknak az ajándékot, aztán elkérik utána a pénzt? Hol van ebben a karácsony, az ajándékozás öröme?
Felnőtt, munkaképes embereknél nem kellene olyan szokásnak kialakulnia, hogy mindenki kinéz magának valamit, hanem megveszi magának ami kell, az ajándékon meg meglepődik és örül.
Nekem ez nagyon furcsa, mióta a testvéremmel kirepültünk, csak apróságokat ajándékoz a család, tényleg kisebb meglepetéseket. Ha valami komolyabbra vágyom, azt megveszem magamnak.
Furcsa ezzel kapcsolatban a hozzáállása sajnos.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
"Karácsonykor nem szeretnék nagy költségekbe verni magunkat, csak mindenkinek valami apróságot szeretnénk venni."
Így pont jó lesz, aki megérti megérti, aki nem az úgysem.
"anyum közölte, hogy ő már megvette az ajándékát és ennyit kellene fizetnünk"
Nem fizetitek ki, pont.
Mondjuk ez így alapból tényleg nem ajándékozás, csak a másik lehúzása.
Megmondod, hogy nem szerettünk volna utolsó pillanatban kapkodni a vásárlással, mint minden évben, úgyhogy már megvettük mindenkinek az ajándékát,be is csomagoltuk, ne vegyetek semmit, mert elköltöttük az összes erre szánt pénzt.
Ha ezek után vesz magának valaki valamit, az ő baja, fizesse magának a luxuskiadásait.
Ez milyen már?
Megvettem magamnak az ajándékot amit majd nekem adsz, add már ide az árát. :D
Mond neki, hogy nem tudod, mert te is megvetted az ajándékot amit ő fog neked adni, ami minden pénzedet elvitte. :D
Sose értettem az ilyet. Az ajándék legyen már ajándék és ne egy "jajj én új ájfont kérek karácsonyra" dolog.
Tavaly előtt pl egy sapkát kaptam. Azóta is melegíti a fejem hideg napokon. :D
6-os megoldása jó, nagyon tetszik.:-)
Ha valaki mégis előáll, hogy ő már megvette magának, add át borítékban az ötezrest a fa alatt, hogy ennyivel tudsz hozzájárulni.
Nem értem én se ezeket a karácsonyi őrült költekezéseket, kedvencem, amikor hitelre vesz valaki luxusdolgokat úgy, hogy a havi számláit alig bírja fizetni, mert "le volt árazva, és ingyé' van a hitel".:D Nálunk eleve 5000-ben van maximálva a fejkvóta, még akkor beszéltük meg, amikor különböző anyagi szinten álltak a família tagjai. Bevált, és így maradt.:-) Az ünnep ne arról szóljon, hogy ki tesz nagyobb dobozt a fa alá.
Mondjuk én úgy vagyok, hogy ez a "megveszem magamnak és álljátok" dolog sem feltétlenül rossz, csak illik előtte tisztázni a költekezési limitet. Igaz hogy elveszik az ajándékozás varázsa, de legalább egyik félt sem éri kellemetlen meglepetés.
De például rokonoknál alapból vagy nem is ajándékozunk, vagy nagyon jelképesen. Egyrészt nem tudjuk kinek mi lenne jó, másrészt eltérőek az anyagiak is, 5 ezer is valakinek sok, valakinek meg aprópénz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!