Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért gondolják úgy a szülők,...

Miért gondolják úgy a szülők, hogy annyira fontos saját lakást venni? Mintha kb anélkül nem is lehetne létezni.

Figyelt kérdés

Szülők folyamatosan, előszeretettel osztogatják a tanácsokat...

Szerintük kb addig nem érdemes gyereket vállalni, amíg nincs saját lakás. Persze jó, ha az ember megteheti, hogy vesz, de ha meg nem az is érthető, hogy emiatt nem fogjuk nagyon kitolni a babaprojektet.

Mondjuk ők abban a korban nőttek fel, amikor ez a felfogás volt.

Én abszolút nem görcsölök már rá a lakás témára, hiszen reálisan látom a dolgokat, hogy azért még jó pár év mire oda jutunk.

Most, hogy ők okoskodnak és mobndják,hogy venni kell attól még mi nem fogunk tudni venni, ha nincs rá elég pénzünk, gyerekre meg bőveb van félretett pénz. Ők is albérletben vállaltak engem, csak voltak abban a szerencsés helyzetben, hogy nem sokkal utána sajátba költöztek.

Ha amúgy mindenki a saját lakáshoz igazította volna a babát, akkor sokan nem szültek volna.

2015. okt. 29. 18:24
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
66%

Ha gyereket vállaltok, akkor gondolom, albérletben laktok, nem otthon, és gondolom, van normális munkátok és bevételetek is.

Az albérlet bérleti díja általában kb. annyi, mint egy havi törlesztő részlet.

Az albérlet sose lesz a tiéd, a hiteles lakás viszont igen.

Nem is a gyerekhez fontos igazán a saját lakás, hanem azért, hogy mire nyugdíjas leszel, legyen saját lakásod, hogy legalább már arra ne kelljen költened. Sok nyugdíjas éhen halna, ha nem lenne saját lakása és albérletre kéne fizetnie.

2015. okt. 29. 18:49
 12/32 anonim ***** válasza:
76%

"Mondjuk ők abban a korban nőttek fel, amikor ez a felfogás volt."

A kérdésben a válasz. Magyarországon ma nagyon ez a felfogás, hogy az albérlet bizonytalan, holott így sokkal rugalmasabbak vagytok, ha van egy jó munkalehetőség, könnyen oda tudtok költözni.

2015. okt. 29. 18:54
 13/32 anonim ***** válasza:
46%
Én Amerikában éltem 17 évig, egyedül neveltem a gyerekemet, és nem volt saját lakásom, hanem béreltem egy lakást. Nagyon jól kijöttem a fizetésemből, és mikor úgy döntöttem, hogy hazaköltözöm, az sem volt probléma, volt annyi megtakarításom, hogy itthon rögtön tudtam egy lakást venni. Szerintem hülyeség, hogy egyből lakástulajdonosnak kell lenni, mielőtt az ember gyereket vállal!
2015. okt. 29. 19:13
 14/32 anonim ***** válasza:
90%

Régebben én is ugyanigy gondoltam ahogy te,mostmár nem vagyok benne biztos ,hogy "jobb" az albérletet fizetni. Mégpedig azért,mert örülhetsz ha találsz egyáltalán :/ Én most egyedül keresek már másodjára 3 éven belül ,jelenleg 3 hónapja ..

Nem nagyzolásból,de van pénzem,nem irreálisan olcsóra várok,hanem egyszuerűen mindegyikre van 10+ jelentkező .A legtöbbnél egyéves szerződés,és az árak brutálisan felemelkedtek ..

Most elképzelem,hogyha lenne még egy gyerek is,ami alapból 10ből 8 lakásnál kizáró ok ..Még egy macskát sem merek venni ,mert attól fosok,hogyha költöznöm kell még enni esélyem se lesz! Ez a főváros,máshol nem tudom,hogy van . Kb 10-15 éve nem volt probléma az albérlettel,valahogy a tulajok is normálisabban álltak hozzá,meg a bérlők is.. mostmár nagyon bizonytalan az egész sajnos ,gondold át :-/

2015. okt. 29. 19:22
 15/32 anonim ***** válasza:
63%

Nem értem. Ha van pénz bérleti díjra, akkor részletre is.

És az legalább a sajátotok.

Mobilis meg lehetsz. Bármilyen hihetetlen, lakás tulajként is lehet bérelni :D

A sajátodat kiadod, abból az árából meg bérelsz :D

2015. okt. 29. 19:37
 16/32 anonim ***** válasza:
50%

"Nem értem. Ha van pénz bérleti díjra, akkor részletre is."

Csak azt a 60-70% onreszt felejti el mindenki amit le kell tenni az asztalra...

2015. okt. 29. 19:40
 17/32 Fingkirály ***** válasza:
76%

Alapvetően az "amerikás" embernek adok igazat, igazából saját tulajdonú ingatlant ráérne akkor venni, amikor már tudod, hogy onnan soha nem akarsz/nem kell elköltözni, és leélheted ott a hátralevő életedet. Az USA-ban a nagyon gazdag emberek kivételével a legtöbb így csinálja, bérelt lakásban él, aztán amikor nyugdíjba megy, vesz valahol egy kulipintyót valami szép tájon, aztán ott sörözget a teraszon élete végéig, amikor meg meghal, ráhagyja a gyerekre, aki vagy majd odaköltözik, vagy eladja és máshol vesz egy hasonlót.

Viszont Magyarországon a lakásbérlésekkel két oldalról is gond van.

A bérbeadók részéről az, hogy nagyrészt a kiadó lakások magánkézben vannak (tehát nem ingatlankezelő vállalatok tulajdonai), és a legtöbb bérbeadó megélhetésként űzi az ipart, tehát tulajdonképpen te, a bérlő adod a "fizetését", sokszor be sem jelentve - ez utóbbi a fő oka a házsártos tulajoknak, mert ha bármi bibi történne, peres úton sem tudná leverni a bérlőn, mert egyben lebukna ő is, hogy feketén ad bérbe :)

Másrészt a bérlők részéről is furcsa hozzáállás, hogy a bérlők zöme bútorozott, kész p*csa meleg málé fullextrás lakásokat keres és két szatyorral vagy gurulós bőrönddel akar költözni.

Az igazi megoldás az lenne, ami pl Ausztriában vagy Németországban működik, a bérbeadó lakások jelentős része ingatlankezelőnél van, és a beépített bútorok kivételével SEMMI nincs benne. Te viszed oda a bútoraidat (sokszor még a mosogatót és a tűzhelyet is(!), te kötsz szerződést a közműszolgáltatóval, dojcse telekommal, mindennel és a te felelősséged karbantartani is a lakást. Akár át is alakíthatod (monduk ez a bérleti szerződésben benne van, hogy mennyire, szóval lebontani nem lehet, de meglepően engedékenyek a szabályok, legtöbbször akár szobaösszenyitás vagy fűtésrendszercsere is simán mehet - természetesen ha akarod, magaddal viheted költözéskor a kazánt, de akkor vissza kell állítani a régi állapotot), de szigorúan a te költségedre, szóval majdnem olyan, mintha a tied lenne. Lelakhatod, de neked kell megjavítani mindent, és amikor kiköltözöl, az eredeti állapotában vagy köteles leadni.

Cserébe arányaiban (a kinti fizetésekkel számolva) jóval olcsóbbak a bérlakások, mint az itteni bútorozott, mikrós-internetes (igaz sokszor ótvar-poloskás-szuvas bútorokkal berendezett, siralmas közműszerelvényekkel felszerelt) lakásoknál.

Amúgy a bútorozatlan albik Magyarországon is jóval olcsóbbak, mint a bútorozottak, a bútort egyszer kell csak megvenni, és ha nem lakod le a lakást, a kiköltözéskor visszakapott kaució bőven fedezi a költöztetőt is, ráadásul ha csak egy évig is laksz ott, sztm kevesebbet kell költeni a költöztetőre, mint amennyivel többet fizetnél egy nagyibútoros bútorozott lakásért. És az a a TE bútorod, akkor hányod-gyertyaviaszozod-macskaürülékezed össze, amikor neked tetszik :)

2015. okt. 29. 19:43
 18/32 anonim ***** válasza:
Magyarországon kicsit sokat kell arra várniuk.
2015. okt. 29. 19:58
 19/32 anonim ***** válasza:
78%

Több ismerősömet is rakták ki egyik hétről a másikra a bérelt lakásból, mert a tulajdonos talált valakit, aki megvenné a lakást (és egyéb ilyen fantasztikus indokok)

Na most ha van egy gyereked és bejelentik, hogy jövő hétig költözz ki, akkor mit csinálsz? Hova mész hirtelen a gyerekekkel és a rakás cuccal?

Legalábbis én ezért szeretnék saját lakást (majd házat). Azért legyen az ember életében egy biztos pont és ne azon kelljen gondolkodni, meddig lehet ott.

2015. okt. 29. 20:01
 20/32 anonim ***** válasza:
67%
Amikor a szüleid (pláne nagyszüleid) felnőttek, akkor nem a "felfogás" volt olyan, hogy saját lakás kell, hanem egyszerűen nem volt elterjedt nálunk a magánszemélyektől való lakásbérlés. Erősen korlátozott volt a lakástulajdon megszerzése, kevés volt az elfogadható komfortfokozatú lakás, azaz valódi értéknek számított. Ma szerintem erős a kínálat és bizonyos jövedelemszint mellett még közgazdaságilag is érthető, ha valaki inkább bérel, mint vesz.
2015. okt. 29. 20:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!