Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ha megtudnád a gyerekedről,...

Ha megtudnád a gyerekedről, hogy rendszeresen lop, mit tennél?

Figyelt kérdés

Egy nagyon jó barátnőmről van szó.

Nem túl tehetősek a szülei, de amit szeretne, azt megkapja, még ha nem is azonnal. Szóval nélkülöznie sosem kellett.

De most felköltözött Pestre és elkezdett lopkodni a boltokból... Először még csak mondta, hogy kivett egy fülbevalót az I am...-nél és fel sem tűnt senkinek. Aztán ezt megcsinálta a C&A-ban is, csak már több darabbal. Eleinte még vicces is volt, ahogy mesélte.

De már ott tartunk, hogy egy boltból nem tud kijönni úgy, hogy ne hozzon el valamit. És engem is belevon. Legutóbb pl. odaadta a táskáját, hogy hozzam már ki, mert ő vette fel a kabátját. És én gyanútlanul kivittem a boltból, mintha az enyém lenne. És a kocsiban kiszedett belőle 1 szoknyát, 1 nadrágot és 1 nyakláncot. De már a turikban is ezt csinálja, pedig szerintem 300 Ft-ot egy szaténblúzért bárki ki tud fizetni.

Legutóbb kiutazott Bécsbe és baromi nagy értékben szedett össze cuccokat, de annyival letudta, hogy "jaj, ott ezek alap üzletek, mindenki odajár, nem is figyelik a dolgokat". Fel sem fogja, hogy ez milyen veszélyes, csak nevet, hogy ne vegyem már ennyire komolyan ezt.

De már elegem van, hogy régen tök jól elvoltunk, plázáztunk, boltozhattunk, most meg figyelnem kell, nehogy az én táskámba is betegyen valamit. Próbáltam már mondani neki, hogy ez gáz, meg veszélyes, de csak kinevet. De nekem igenis ciki lenne, ha mondjuk az egyik kedvenc üzletemben lebukna és ott állnék mellette.

Ráadásul én mindent megveszek, ha 30.000-es csizma tetszik, akkor annyit fizetek érte, nem azt lesem, hogy hol van a lopásgátló. Ő meg úgy jár a boltokba "vásárolni", mintha bármit megvehetne.

Arra gondoltam, hogy beszélek a szüleivel, mert rám nem figyel és a barátja is ugyanezt csinálja néha... De félek, hogy otthon nagyon lecseszik és akkor soha nem fog velem beszélni.

Szóval nem tudom, hogy mi a jó döntés.

2015. okt. 17. 22:44
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
87%

Nincs okom irigységre, a saját 7 számjegyű jövedelmemből azt veszek meg, amit akarok. Csodálkozom, hogy nem tűnik fel senkinek, még a kérdezőnek sem, hogy valójában mi történt: ő plázázni szeret a "barátnőjével", mindent megengedhet magának anyuciék pénzéből, a másik lány viszont nem. A szemlélet viszont ott van: akkor vagy bent a társaságban, ha te is úgy válogatsz a göncök között, mintha nem számítana a pénz...Ezért aztán a másik kis hülye elkezd lopni, a "jó családból" származó kislány pedig betojik, hogy mi lesz, ha lebuknak, és nem mehet többet a kedvenc üzleteibe. Konfliktust nem akar, a "barátnő" sorsa sem érdekli, csak az, hogy ő zavartalanul shoppingolhasson továbbra is, mert úgy látszik, ez az élete értelme.

Erre próbáltam rávezetni, és ezért írtam már az első válaszomban is, hogy ha kicsit is érdekli, mi lesz a barátnőjével, akkor szóljon a szülőknek. Gyökeres megoldás pedig valóban a szemléletváltozás lenne, de erre, úgy tűnik, semmi esély.

2015. okt. 18. 11:16
 22/25 anonim ***** válasza:
51%

21: oké, de akkor sem a gyerek 'hibája' hogy az ő szülei tehetősebbek.

nekem is volt/van olyan barátnőm akinek a szülei elváltak, az anyukája kevesebb pénzből neveli és én ezt SOHA nem éreztettem vele, mégis megkaptam hogy '....mert mi gazdagok vagyunk' (ami egyébként meg nem igaz)

akkor mindenkinek csak olyan barátja/barátnője legyen aki vele azonos 'szinten' él?

ha a barátnőnek ilyen a felfogása akkor nem lehet vele mit csinálni.

2015. okt. 18. 11:32
 23/25 anonim ***** válasza:
100%

22-es, nem is írtam, hogy az ő hibája. Viszont ha tudom, hogy ő nem teheti meg azt, amit én, akkor nem plázázni járok vele, hanem moziba, színházba, kirándulni stb, stb. Nem egy olyan helyre, ami kizárólag arról szól, hogy költs el minél több pénzt.

Nekem is van olyan barátnőm, aki egy időben átmenetileg megszorult, nem kezdtem el egzotikus utat tervezni vele, hanem elmentünk hátizsákosként Toszkánába (az utazás a közös hobbink.) Állat jó volt, ő sem érezte magát kínosan, értelemszerűen nem szerepelt shoppingolás a programpontok között, én se haltam bele, hogy nem 3-4 csillagos szállodákban laktunk (holott megengedhetném magamnak még az ő részét is, de azt nem fogadta volna el.) Lehet barátság, de abba beletartozik a másik helyzetének figyelembevétele és az érzékenységének a tisztelete.

Mindez persze nem menti fel a lopós lányt, de valahol mégis sajnálom a szerencsétlent.

2015. okt. 18. 12:05
 24/25 anonim ***** válasza:
94%

Egyszer elkapják, akkor nagyon megszívja.

Mondjuk az lehet egy indok neki, hogy irigy rá, és neked nem gond a pénz, de ő nem engedhet magának 15 ezres gatyákat, ezért lop. Gondolom az apróságokkal azt nézte mennyire rizikós, most meg már kb azt visz ki, amit akar. Amíg el nem fogják.

Maximum csak zöld mezőre mennék vele sétálgatni, a bolt közelébe még véletlenül se.

Az, hogy téged kért meg, hogy vidd ki a táskáját elég nagy rizikó, hiszen, ha becsipog, akkor téged vesznek elő jobban és nem őt.

Viszont azt sem tartom normálisnak, hogy a szülei ennyire tesznek rá, mert ha máskor nem is, de mosáskor azért előkerül egy pár új gönc. Nem hiszem el, hogy eddig nem vonták kérdőre emiatt, vagy csak lehet nincsenek tisztában a ruhák értékével.

Ha a barinődet egy ilyen akciónál elkapják, akkor a nála lévő szajré értékétől függ, hogy mit kap, 50 ezer alatt szabálysértés, kaphat érte pénzbírságot, közmunkát, de akár elzárást is. Ha több lopást is rábizonyítanak, akár felvételekkel, akkor akár 2 év szabadságvesztést is kaphat, mert az már bűncselekmény.

Nem szólnék a szüleinek, mert ha megorrol rád, akkor bosszúból feldobhat téged is, hogy te segítetted, és ha van arról videó, hogy együtt vásárolgattok, akkor megszívtad.

2015. okt. 18. 13:59
 25/25 anonim ***** válasza:
nem járnék vele sehova vásárolni. átpasszolja neked a táskáját, aztán ha lebukik véletlenül, akkor ugye te hoztad ki, te raktad el is akkor nyilván nyakadba varrják az ügyet. nem szabad elmenni vele "vásárolgatni"....járjon egyedül lopni...
2015. okt. 18. 15:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!