Miért nem engednek semmit sem a szüleim?
Nem vagyok bulizós, vagy alkoholista, se cigis vagy dohányos.Nem akarok klubbokba járni, egyszerűen csak élni a mindennapi életemet,de a szüleim burokba zárva tartanak.Eddig nem nagyon vettem észre, de ahogy idősebb lettem, egyre jobbam kezdtem furcsállni,hogy mindig én vagyok az aki sehova nem mehet mert nem engedik a szülei.Pedig kitűnő tanuló vagyok, jól viselkedem, mégis burokban tartanak és mindentől féltenek.Nem engednek szinte sehova, néha a moziba vagy 1-2 órára valahova, de ha véletlenül tovább maradok este 8-nál mert momdjuk lekéstem a busz, egy hétig sehova sem engednek utána. Emiatt egyre inkább úgy érzem, hogy nem tudok önállósodni.Mit tegyek?
16/l
Nem nevelnek normálisan a szüleid.
Mondd meg nekik, hogy ha azt akarják, hogy 25-30 évesen egy hivatalos ügyet vagy egy állásinterjút ne tudj, merj elintézni, akkor folytassák ezt, és tartsanak el életed végéig.
Már jó párszor beszéltem velük és azt mondták, nem bennem nem bíznak, hanem a generációmban és azért nem mehetek sehova 8 után mert a mai társadalom ilyen meg olyan és bárki megtámadhat, stb.
Elegem van már belőlük, akármit mondok nekik, nem hallgatnak rám.Megpróbálom azokat az érveket is bevetni amiket mondtatok, hátha sikerül.
De amúgy alapból nagyon szeretem őket, de nem akarok 20 évesen is így élni, szeretném jobban megismerni a világot, tapasztalatokat szerezni.
Kedves 5-ös. Amíg a szüleinél él és a szülei tartják el, lehet akár 20 éves is, nem önálló, vagyis nem azt csinál, amit akar. Ez egy nagyon nagy tévhit, hogy amint az ember betölti a 18. életévét, már zöld a lámpa minden téren. Nem. Nem így van. Talán papíron, vagyis hivatalosan igen, de erkölcsileg nagyon nem.
Kedves Kérdező.
16 éves vagy, még igen fiatal. A szüleid aggodalma szerintem érthető. A mai fiatalság nagyon romlott és egyértelműen ettől próbálnak megvédeni téged. Elhiszem, hogy túlzásba esnek, de az ilyen fokú szülői aggodalom az, ami hiányzik a mai szülők 90%-ból. Hétköznap szerintem helyes, hogy nem engednek el tovább, mint 8 óra, de azért hétvégére megengedhetnék a kimenőt legalább éjfélig. Nem vagy még nagylány, de azért már kicsi sem.
Véleményem szerint a legfontosabb, hogy ne hőbörögve és követelőzve beszélj a szüleiddel e téren, hanem higgadtan, próbáld őket meggyőzni, hogy az a társaság akikkel együtt szeretnél lenni megbízható és vigyáznának rád. Akár az is jó lenne, ha el tudnád intézni, hogy haza kísérjenek. Ez nem ciki, az utcák valóban nagyon veszélyesek tudnak lenni. Kérj próbaidőt. Kérd őket, hogy engedjék meg pár alkalommal, hogy lássátok hogy működik. Ez idő alatt meg tudod őket győzni arról, hogy biztonságban vagy és nem lesz semmi gond, ha tovább kint maradsz.
Mindent egybevetve, légy hálás, hogy szigorú szüleid vannak, hisz ez később csak a javadat fogja szolgálni. Könnyebben fogsz nemet mondani a káros dolgokra, erkölcsösebb és sikeresebb jövőd lehet, mint azoknak, akik szabadon jönnek mennek és azt tesznek, amit akarnak a te korodban.
Megértem, hogy ezt mondták neked, de a te generációd 20-25 évesen is a te generációd marad, és vajon akkor is 1-2 órára mehetsz el, ha meg késel szobafogság?
Aggódás ide vagy oda, a gyereknevelés ilyen, meg kell tudniuk bízni benned. Sajnos az én anyukám is hasonlóan csinálta, és bizony 25-30 évesen kellett rájönnöm, hogy mennyi mindent nem tanultam meg, és mai napig nagyon sok önfejlesztő könyvet olvasok, jártam pszichológushoz, mert az önbizalmam irtó lentről indult. Már feldolgoztam de még bőven nem olyan mint kéne. 2 év mőlva ha lehet tanulj tovább és mindenképp költözz el koleszba, mert nagyon kemény évek várnak rád ha ennél később, 23-30 évesen kell majd függetlenedned tőlük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!