Szerintetek hogy oldhatnam meg az egyetemet?
Az a helyzet hogy anyuval nem valami jo a kapcsolatunk mar kis korom ota.
Van egy ferje akivel szinten nem jovok ki jol..
Anyu megmondta hogy o nem finanszirozza egy forinttal sem a tovabbtanulasomat, ha annyira tanulni akarok akkor menjek el dolgozni mellette..
De en ezt el nem tudom kepzelni hogy lehetne kivitelezni..
En dolgoztam nyaron 1 honapot folyamatos szakban es most suli mellett is el-el jarogatok ha masnapra nem kell epp tanulni.. de ez borzaszto faraszto..
Reggel elmegyek suliba, 1 fele hazaerek, eszem es megyek dolgozni tizig, hazajovok es alszom. Nagyon faraszto...
Egyetem meg durvabb..hogy lehet ezt ott megcsinalniMm
Osztondijas ponthatarokat nem valoszinu hogy elerem..de nagyon szeretnek egyetemre menni es ugy gondolom hogy egy sima erettsegivel semmire nem megyek...
Ha ennyire szükséged van az egyetemre, akkor igen is embereld meg magad és tanulj olyan jól, hogy elérd az államis ponthatárt! Azért ez nem lehetetlen feladat... De ha mégsem, még mindig ott van a diákhitel, ahogy az egyes írta.
Lakhatsz kollégiumban, ha felvesznek oda, az jóval olcsóbb, mint egy albérlet, van rendszeres szociális ösztöndíj és tanulmányi ösztöndíj az államis képzésen. Ezért is lenne érdemes ráhajtani. Igényelhetsz a legelején az egyetemnek alaptámogatást, ez is szociális helyzetre jár. Ezen kívül ott van a Bursa Hungarica, a lakhelyednél lévő önkormányzaton keresztül tudsz jelentkezni rá, ez is szociális alapú ösztöndíj, most novemberig lehet jelentkezni a jövő évre, felsőoktatásban tanulóknak szól (ha elkezded az egyetemet, és megítélnek neked pénzt, egy évig kapsz majd. Én havi 13 ezret kaptam legutóbb).
És igen, emellett dolgozni is tudsz. Ha leírod, milyen szakra szeretnél menni, könnyebb segíteni. Én pl. egy nehéz szakon vagyok, nehéz volt bejutni is és most is sokat kell tanulni, de simán dolgozom mellette, mert be tudom osztani jól az időmet.
HA tényleg akarsz egyetemre menni - nemcsak azért, mert az jobban hangzik -, és tudod, MIT akarsz tanulni - nemcsak VALAMILYEN egyetemre járni -, akkor MOSt koncentrálj az érettségire, hoyg minél jobb eredményed legyen és a ponthatárt el tudd érni.
Ha nem lesz mégsem elég, akkor a helyedben egy évig dolgoznék valahol és spórolnék, közben újra tennnék az érettségit a pontok miatt.
Ha már most összejön elég, akkor meg keress olyan munkát, ami nem annyira megeröltetö, és esetleg lassabban, de végezd el az egyetemet.
mi lenne, hogyha most suli időben a tanulásra koncentrálnàl? sztem többet ér, hogy felvegyenek államira és megsporolj milliokat, mint hogy most keresel pár ezer forintot.
tanulj és érd el az államit. aki most nem erőlteti meg magát a nem túl nehéz erettsegin, az utána vizsgakon könnyen kibukik..
szóval inkább tanulj a rinyàlàs helyett. hová szeretnél menni, mennyi pont kell majd kb?
én kitűnő érettségivel és kitűnő bizivel, ny. vizsgakkal kerültem be államira.. de megerte, miért fizessek ha ingyen is lehet?
Osztondijas ponthatarokat nem valoszinu hogy elerem.
Miért is? Több ezer embernek sikerül évente. Mondjuk ők nem így állnak hozzá, mint te.
Diákhitel, ösztöndíj. Húzz bele a tanulásba, hogy meglegyen a ponthatár, nincs más lehetőséged.
Amúgy sokan munka mellett végzik a főiskolát, szóval nem lehet annyira nehéz.
Ha felsőfokú képzésben tanulsz, akkor Ptk. szerint jogosult vagy tartásra. Törekedj arra, hogy jók legyenek az értettségi eredményeid, hogy állami finanszírozáshoz is elég pontot legyen, jelölj meg kisebb pontszámú szakokat is. Nem csak anyád, hanem apád feladata is, hogy gondoskodjon rólad (ha esetleg meg nem élne, akkor járna az árvaellátási díj).
A továbbtanuló nagykorú gyermek tartása
4:219. § [A rokontartásra és a kiskorú gyermek tartására vonatkozó szabályok alkalmazása]
A nagykorú gyermek tartására a rokontartás közös szabályait és a kiskorú gyermek tartására vonatkozó rendelkezéseket az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
4:220. § [A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága]
(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.
(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.
(3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha
a) a gyermek a tartásra érdemtelen;
b) a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy
c) ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.
(4) A nagykorú gyermek érdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.
(5) A szülő a huszonötödik életévét betöltött, továbbtanuló gyermekének tartására rendkívül indokolt esetben kötelezhető.
4:221. § [A tartásdíj mértéke]
A tartásdíj mértékének meghatározásánál a továbbtanuló gyermek indokolt szükségleteit, saját jövedelmét, vagyoni helyzetét, a tanulmányai folytatásához jogszabály által biztosított kedvezményeket, támogatásokat és a szülők teherbíró képességét kell figyelembe venni.
4:222. § [Tájékoztatási kötelezettség a tanulmányok folytatásáról]
A továbbtanuló gyermek képzését, tanulmányait biztosító intézmény a tartásdíj fizetésére kötelezett szülőt - kérelmére - köteles tájékoztatni a tanulmányok végzésének fennállásáról vagy megszűnéséről.
Pedig meg lehet oldani. Én is dolgoztam és mellette tanultam.
Nem nappalira jelentkeztem, hanem levelezőre. Így csak havonta kellett 2-3 napot bejárni. Tanulni meg tudtam munka után, vagy hétvégén, amikor nem dolgoztam.
Sokan jártak oda, akiknek már több gyerekük is volt. Szóval mindent meg lehet oldani. Nem te lennél az első :)
Mivel én középsuli és egyetem mellett is dolgoztam, kb. azt nem tudom elképzelni, hogy mekkora luxus lehet, ha csak az valakinek a feladata, hogy tanuljon.
Nehéz, de meg lehet oldani. (mámint munka + tanulást)
Van amikor meg kell kérj valakit, hogy írja alá helyetted a jelenlétit egy egy-egy előadáson, van amikor éjjel nem alszol 1 órát sem mert tanulnod kellett, nincsenek hétvégéid, nincsenek ünnepnapjaid, de valamit valamiért.
Egyszerűen próbáld meg, és ha nem sikerül mégsem, akkor ok, de ha nem próbálod meg, akkor sosem tudod meg, hogy mi lett volna ha....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!