Apaként egyedül nevelem a 17 éves gimnazista lányomat. A felügyeletem alól teljesen kivonta magát, nem hallgat rám nem tudok mit kezdeni vele. A leírásban részleteztem a helyzetet. Mit tudok még tenni?
Apaként egyedül nevelem a 17 éves,gimnazista lányomat. kb. nyolc hónapja megismerkedett egy 19-20 éves fiatalemberrel,akiről kiderült,hogy drog problémákkal küszködik(erről csak később szereztem tudomást). Minden oldalról hazugságokkal vettek körül:hazudott a lányom(nem mondta meg nekem a megismerkedésük körülményeit,nem beszélt a fiú egészségi állapotáról,azt mondta hogy a fiú érettségire készül...stb). Hazudott a fiú(az iskoláról,az egészségi állapotáról.Hazudtak a fiú szülei(a fiuk iskolájáról,az egészségi állapotáról). Miután tudomást szereztem a fiúval kapcsolatos dolgokról(az iskolát 10. osztályban abbahagyta,droggal kapcsolatos kezeléseken esett át,öngyilkossági kísérletek,rendőrségi ügyek...stb)
Miután tudomásomra jutottak az említett dolgok,a lányom kérésére(azt mondta,hogy a srácnak már semmi baja,meggyógyult és nagyon nagyon szerelmesek egymásba, ezért ne szakítsam el őket egymástól)ekkor még nem akadályoztam a kapcsolatukat.
A fiú kb. három hétre a lányommal történt megbeszélés után újból kórházba került(egy falunapi rendezvényen rosszul lett,mentővel kellett beszállítani a kórházba,ahol újabb kezeléseket kapott).
Ez az eset után a lányommal ,a fiúval,a fiú szüleivel közöltem,hogy a továbbiakban nem szeretném ,ha a fiatalok bármilyen kapcsolatot tartsanak egymással.Ekkor robbant minden:a lányom(azt mondta,hogy nem érdekli hogy mit gondolok,hogy mit szeretnék,hogy mit teszek Ő akkor is tartani fogja a fiúval a kapcsolatot.A fiú közölte,hogy nem érdekli a véleményem,szereti a lányom...stb.A fiú anyja közölte,hogy nem érdekli a véleményem,nem érdekli hogy mit szeretnék,Ő mindent elkövet,hogy a lányom a fia mellett maradjon.
Most ott tartunk,hogy a lányom teljesen kivonta magát a felügyeletem alól.Semmiben nem hallgat rám,tiszteletlenül beszél és viselkedik velem,teljesen önállóan jön-megy ,gyakorlatilag nem tudom hogy mi történik vele és mit csinál.Amilyen segítség csak elképzelhető(testvérek,rokonok,barátok,iskola,családsegítőintézet...)mindet megpróbáltam igénybe venni,hogy megértessem a lányommal hogy nem jó úton jár.Minden hiábavalónak bizonyult,semmi eredményt nem tudtunk elérni. Félek egy estleges tragédiától,félek hogy a lányom abbahagyja a gimnáziumot és a fiúhoz költözik.
Nem tudom,hogy még mit tudok tenni...
Azok segítségét és véleményét szeretném kérni,akik esetleg ismernek ilyen helyzetet vagy már átéltek hasonlót.Természetesen minden véleményt szívesen fogadok.
Tehát kemény drogok.
Az nagy baj.
Azt hiszem teljesen ellent kell mondanom az eddig írt véleményemnek, ha heroinista a srác.
Mesélek egy igaz történetet.
Egy srác története, aki heroin függő volt jó 5 évig.
A legeslegutolsó pillanatban észbe kapott,metadon kúra évekig,most jó 10 éve tiszta.
Ő benne van abban a nem bizonyított 1-2%-ban, akinek végleg lesikerült szoknia.
Az a baj a heroinnal, hogy olyan károkat okoz a szervezetben,amik nem regenerálódnak talán soha.
Közel 10 éve tiszta az ember, de akármennyit eszik 40kg.
Idegpályákban maradandó károsodást okozott,soha nem lesz már ugyanaz az ember,aki volt.
Nagy az esélye, hogy ráfogja venni a lányodat bűncselekményre,mondjuk egy bolti lopás,hogy figyeljen,meg ilyenek.
Ez így megy.
Az is baj a heroinnal, hogy egyetlen, hangsúlyozom egy lövés (szúrás)is függőséget okozhat,ezt embere válogatja.
Aki rászokik, nincs olyan könnyen visszaút,mint a "laza" party drogok esetében,vagy egyáltalán nincs.
Sajnos elég nagy az esélye, a lányod is kifogja próbálni,ha ezzel az emberrel lóg.
Akkor már meg is történt a baj.
Úgyhogy változtatnom kell a véleményemen, lehet kevés lesz a bizalom visszaállítása aés a csendes várakozás, mert ha ilyen komoly a helyzet, még az is megéri, ha a lányod megutál, de sikerül valahogy elrángatnod a srác közeléből.
Megtörténik a baj,és lehúzhatja az életét a WC-n.
Lehet megijesztettelek, de ez a helyzet sajnos.
Kemény drogokkal, főleg heroinnal szemben semmi toleranciának nem szabad lennie,pedig én aztán egy elég szabadelvű ember vagyok.
Szóval,lehet meg kellene fontolnod ezt a lakossági bejelentést a rendőrségre, vagy költözést,valahova, vagy bármit.
Akár "erőszakkal" kiszakitani a lányod a srác közeléből.
Lehet nem üt be a krach,és elég,amit korábban írtam,hogy bizalom visszaállít,aztán idővel megjön a lányod esze,és otthagyja az embert,de a fentebb vázoltakra is sajnos valós esély van.
Most mindenképpen kezd el figyelni a jeleket,drogozik-e a lányod,ha igen,azonnal lépni kell,0 tolerancia.
Ha még nem keveredett bele, akkor egyelőre próbálj vele normálisan viselkedni, szedd össze a gondolataid,tájékozódj, és döntsd el mit fogsz lépni.
Először is tudd meg milyen drogot használ a srác pontosan!
Ja,nézd meg a lányoddal a Rekviem egy álomért című filmet,tanulságos lesz.
Nem irigyellek hallod.
Egy ötlet, lehet nem fog tetszeni,de nézzük az egészet más nézőpontból, ha nem a teljes tiltás mellett döntesz.
Rendezd a viszonyod a srác szüleivel, feltételezem ők is azt akarják, a fiúk lejöjjön a szerről,nyilván a lányodban látják a kiutat a gyerekük számára.
Beszélj a srác szüleivel, mond meg nekik, nem tiltod el a lányod a sráctól, de közös erővel meg kell győznötök a fiúkat, menjen elvonóra,ha nem akar,be kell vitetni erőszakkal.
Összeesett, tehát önveszélyes,simán beviszik.
Meg kell értetned a lányoddal,ez az egyetlen lehetőség, hogy a közelébe engedd,a srác szülei szerintem ebben az esetben tudnának hatni a lányodra.
Ezzel rendeződne a lányoddal a viszonyod,látná,meg akarod menteni a barátját.
Fontos lenne,ha az elvonó után a barátja kijön és kapcsolatba kerül a szerrel,azonnal szóljon nektek,a szülőknek.
Kérdés milyen stádiumban van a függősége a srácnak,sajnos a siker, a leszokás esélye kicsi,de meglehet próbálni.
Tudom, kérdezheted tőlem:" mi a fax közöm van nekem egy narkós életéhez"?
A lányodnak fontos ez az ember.
Nem lenne könnyű menet,de 1 helyett, 2 ember életét menthetnéd meg.
Hangsúlyozom ez csak egy ötlet,úgy is kezeld.
Ülj le a lányoddal. Mondd meg, hogy csak abban az esetben maradhatnak együtt a fiúval, ha a tartja az iskolai szintet, és nem szokik rá semmilyen káros "élvezeti" cikkre. Ha ez nem így lesz, akkor vállalja azt, hogy semmilyen támogatásban nem vagy hajlandó részesíteni. Mellesleg közöld vele, hogy amíg együtt van a fiúval, csak az alap dolgokat (étkezés, lakhatás, minimális mennyiségű ruha, alap tisztálkodószerek, iskolai cuccok) vagy hajlandó biztosítani neki, a "luxus" cikkeket (telefon, zsebpénz, kozmetikumok, fodrász, manikűr, stb.) nem. Ha nem tetszik neki a rendszer, akkor vagy elhagyja a fiút, vagy elmegy diákmunkára.
Legalább egy OKJ-s vizsgára kötelezd, ha egyetemre nem akar majd menni. Ellenkező esetben kénytelen lesz a szerelemből megélni, amitől nagyon hamar fel fog kopni az álla.
Lehet szankciókat bevezetni, fenyegetni, követelni, megbeszélni a dolgokat, mi az amit szeretnél a lányodtól, de felesleges. A gond nem csak annyi, hogy a srác drogozik 4 éve. Sokkal mélyebb annál. Volt oka, hogy 16 évesen kicsapták a suliból, hogy szerekhez nyúlt. Normálisan nevelt fiatal nem tesz ilyet. Az jut hozzá a droghoz, akit elhanyagoltak a szülők, rosszul teljesít a suliban, olyan trauma érte amit nem tud feldogozni (válás, erőszak, megcsalás, stb.), vagy csak nem tudta kinyitni a száját, hogy anya, figyelj rám. Ilyenkor jöhet a depresszió, önpusztítás, aminek a következménye egy spirál. Nem lesz később munkahelye, mert kivágják onnan is, bolti lopások, betörések, agresszió. A helyedben nem a lányoddal ülnék le, hanem a fiúval. Nem úgy mint a lányom apja, hanem mint egy felnőtt, aki tudja jól, hogy hová vezet ez az egész drog ügy és igyekeznék csírájában elfojtani a kiváltó okokat.
Amit a helyedben tennék, az az, hogy leülnék egy üveg borral egy nyugodt helyen a sráccal, kérnék az életéből egy-két órát, amit azzal indokolnék, hogy szeretném ha boldogok lennének együtt, de ehhez jobban meg kell ismernem őt. Felesleges firtatnod a drogokat. Kérdezz rá, mi az, amit javítana az életében? Szakma megszerzése? Munkahely? Baráti kör? Nyugodt családi légkör? Hogy olyan társadalmi normákat érjen el, amivel a korábbi negatív tényezőket kiiktatva, egzisztenciát teremthet, amivel jó életet biztosíthat magának, a lányodnak és később a családjának? Világíts rá, hogy egy apának a lánya a legdrágább kincse, főleg ha egyedül kell nevelnie. Mond el neki, hogy szeretnél megtenni mindent azért, hogy a lányod biztonságban tudhasd mellette, ezért támogatod abban, hogy javítson az életén, és ha úgy érzi, nem tud megbirkózni a napi problémákkal, akkor előbb veled üljön le, és beszéljetek a dologról, menjetek el pecázni vagy igyatok meg egy sört a sarki krimóban. Figyelj rá, ne támadj, érezze hogy bízhat benned. Hagyd a kioktatást, a kiabálást, mert csak rosszabb lesz. Ha hozzád fordul, akkor segíts neki. Ne adj pénzt, inkább intézd el azokat a dolgokat, amikre kéri, hivatkozz arra hogy így olcsóbban hozzá juthattok. - és elkerülöd hogy drogokra szórja el.
A lányod mellett is hasonlóan kell kiállnod. Ne azt mond meg neki, mit csináljon, hanem azt, hogy támogatod a kapcsolatukat, szeretnéd jobban megismerni a barátját, mert biztonságban akarod tudni őt, és érezze azt is, hogy támogatod. Ezek a legnehezebb dolgok az életben, de ha a kisasszony anyaminta nélkül nő fel, akkor bizony az ő lelki világa is labilis, bármennyire rózsaszín a lányszobája.
Ha belegondolsz a lányod helyzetébe, akkor az is világos lesz, miért van a fiúval. Gondolom megsajnálta, és segíteni akart neki, amiből ez a helyzet állt elő. Azt szoktuk megsajnálni, akinek a problémáját át tudjuk érezni, bele tudjuk élni magunkat. Ez magyarázná azt is, hogy miért veszik össze mindenkivel, aki a kapcsolatuk ellen van.
amúgy az sem véletlen, hogy a lányod az ilyenekhez kötődik.
mindenkinek vannak ballépései amit csak évekkel ésőbb lát meg az ember.
ha majd családanya akar lenni, akkor komolyabb társat fog magának keresni. vagy a srác mellett egyedül lesz a gyerekkel.és akkor fog rájönni. de mindenképp be fog érni a feje lágya.
kivárás.
Ha a lány magatartása nem változott (nem kerül iskolát és ő nem drogozik), akkor semmit. Majd rájön magától (tapasztalat :/ )
Azt tudom tanácsolni, amit néhány válaszoló: ne tiltsa mindentől, éreztesse vele, hogy számíthat Önre, bármi is történik. Az én apám nem volt ilyen, és szerencsére találtam mást, aki segített - mert inkább meghaltam volna, mint hogy apukám megtudja, mi történt velem. Ezt csak azért írtam le, hogy tudja, hogyan gondolkodik a másik fél. Majd elmúlik a nagy szerelem és rájön a lány, hogy milyen kis görcsbe volt szerelmes: akkor álljon mellette és ne hibáztassa, pláne ne ostorozza azzal, hogy Ön bezzeg megmondta.
19/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!