Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Apaként egyedül nevelem a 17...

Csimbo kérdése:

Apaként egyedül nevelem a 17 éves gimnazista lányomat. A felügyeletem alól teljesen kivonta magát, nem hallgat rám nem tudok mit kezdeni vele. A leírásban részleteztem a helyzetet. Mit tudok még tenni?

Figyelt kérdés

Apaként egyedül nevelem a 17 éves,gimnazista lányomat. kb. nyolc hónapja megismerkedett egy 19-20 éves fiatalemberrel,akiről kiderült,hogy drog problémákkal küszködik(erről csak később szereztem tudomást). Minden oldalról hazugságokkal vettek körül:hazudott a lányom(nem mondta meg nekem a megismerkedésük körülményeit,nem beszélt a fiú egészségi állapotáról,azt mondta hogy a fiú érettségire készül...stb). Hazudott a fiú(az iskoláról,az egészségi állapotáról.Hazudtak a fiú szülei(a fiuk iskolájáról,az egészségi állapotáról). Miután tudomást szereztem a fiúval kapcsolatos dolgokról(az iskolát 10. osztályban abbahagyta,droggal kapcsolatos kezeléseken esett át,öngyilkossági kísérletek,rendőrségi ügyek...stb)

Miután tudomásomra jutottak az említett dolgok,a lányom kérésére(azt mondta,hogy a srácnak már semmi baja,meggyógyult és nagyon nagyon szerelmesek egymásba, ezért ne szakítsam el őket egymástól)ekkor még nem akadályoztam a kapcsolatukat.

A fiú kb. három hétre a lányommal történt megbeszélés után újból kórházba került(egy falunapi rendezvényen rosszul lett,mentővel kellett beszállítani a kórházba,ahol újabb kezeléseket kapott).

Ez az eset után a lányommal ,a fiúval,a fiú szüleivel közöltem,hogy a továbbiakban nem szeretném ,ha a fiatalok bármilyen kapcsolatot tartsanak egymással.Ekkor robbant minden:a lányom(azt mondta,hogy nem érdekli hogy mit gondolok,hogy mit szeretnék,hogy mit teszek Ő akkor is tartani fogja a fiúval a kapcsolatot.A fiú közölte,hogy nem érdekli a véleményem,szereti a lányom...stb.A fiú anyja közölte,hogy nem érdekli a véleményem,nem érdekli hogy mit szeretnék,Ő mindent elkövet,hogy a lányom a fia mellett maradjon.

Most ott tartunk,hogy a lányom teljesen kivonta magát a felügyeletem alól.Semmiben nem hallgat rám,tiszteletlenül beszél és viselkedik velem,teljesen önállóan jön-megy ,gyakorlatilag nem tudom hogy mi történik vele és mit csinál.Amilyen segítség csak elképzelhető(testvérek,rokonok,barátok,iskola,családsegítőintézet...)mindet megpróbáltam igénybe venni,hogy megértessem a lányommal hogy nem jó úton jár.Minden hiábavalónak bizonyult,semmi eredményt nem tudtunk elérni. Félek egy estleges tragédiától,félek hogy a lányom abbahagyja a gimnáziumot és a fiúhoz költözik.

Nem tudom,hogy még mit tudok tenni...

Azok segítségét és véleményét szeretném kérni,akik esetleg ismernek ilyen helyzetet vagy már átéltek hasonlót.Természetesen minden véleményt szívesen fogadok.

2015. szept. 18. 19:05
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
94%

Sajnos nem sokat tudsz tenni.

Elmondtad a lányodnak az álláspontodat, a véleményedet, ezt ő is tudja, nem kell többet előhozakodni vele. Ha nem szeretnéd a lányodat elveszíteni, akkor próbálj vele egy kicsit barátibb hangnemre váltani. A szigor nem fog segíteni, maximum azt éred el vele, hogy elköltözik a fiúhoz. Bár neked van igazad, és szülőként meg is értem aggodalmadat, mégis azt látom célravezetőnek, hogy megpróbálsz újra jó viszonyt kialakítani a lányoddal.

Azaz, elviseled, hogy szereti ezt a fiút, elfogadod, hogy vele jár. Beszélgetsz vele a drogfüggőségről, felajánlod segítségedet, ha szükség lenne rá. Kéred szépen a lányodat, hogy ő ne használjon drogokat, ami nem csak az ő érdeke, hanem a szerelméé is (ezzel érvelhetsz! nézze a fiú érdekét, segítsen neki, hogy lejöjjön a drogról). Kéred a lányodat, hogy tanuljon szépen tovább, végezze el az iskolát. Kéred, hogy meséljen el mindent, mondja el, mikor hova megy, mikor jön. Nem utasítod, kéred. Próbáld ő partnerként, felnőttként kezelni. Tudom, nagyon nehéz, hiszen te már látod, amit ő hulla szerelmes kamaszként még nem, de én csak ezt az utat látom jelenleg járhatónak.

Cserébe nem piszkálod, nem akarod eltiltani, elmondod neki, hogy megérted és belátod, hogy ő nagyon szereti ezt a fiút, akivel neked sem lenne semmi bajod, csak aggódsz a "betegsége" miatt, de reméled, hogy meggyógyul és minden helyrejön. Mondd el a lányodnak azt is, hogy őt nagyon szereted és aggódsz ugyan érte, de elfogadod a döntését, csak szeretnéd, ha helyre állna köztetek a jó viszony és a kommunikáció.

Reméljük, így nem vadul el végleg tőled, és előbb-utóbb megjön az esze.

2015. szept. 18. 20:14
 12/28 anonim ***** válasza:
44%

Szép és jó, amit írtál.

Srácot felnyomni a rendőrségen,beviszik, esetleg nem csukják le hosszabb időre, ami valószínű, felteszem nem Pablo Escobarról van szó,a lány elidegenedik az apjától,betölti hamarosan a 18-at,aztán elköltözik otthonról.Utána az apjának annyi rálátása sem lesz a lány életére,mmint eddig.

Ami a jelenlegi helyzetben a legrosszabb, hogy nem tudja hol van,mit csinál.

2015. szept. 18. 20:21
 13/28 anonim ***** válasza:
97%

Köss kompromisszumot a lányoddal. Mondd meg neki, hogy nem örülsz a srácnak, de jó pofát vágsz hozzá, ha azt látod, hogy nem siklik ki miatta (tartsa a jegyeit, védekezzen, menjen egyetemre (ha azt szeretnétek), stb., a srác aludjon nálatok, és nem fordítva (így tudod, merre császkálnak), stb.). Ennyit el lehet várni, és cserébe nem tartod távol tőle, nem veszti el a támogatásod. Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek, abban az esetben le is út, fel is út, 18 éves kora után nincs anyagi támogatás, stb.

Így a lányodon a döntés joga, és rajtad is látja a szándékot. Szerintem. De egyébként részvétem, nagyon sz.ar helyzet.

2015. szept. 18. 20:23
 14/28 anonim ***** válasza:
71%
kábítószer birtoklás miatt lakossági bejelentést tennék a helyi rendőrkapitányságon a fiatalúrral szemben
2015. szept. 18. 20:35
 15/28 anonim ***** válasza:
76%

"progresszív utazó nevű felhasználó válasza:

Szép és jó, amit írtál.

Srácot felnyomni a rendőrségen,beviszik, esetleg nem csukják le hosszabb időre, ami valószínű, felteszem nem Pablo Escobarról van szó,a lány elidegenedik az apjától,betölti hamarosan a 18-at,aztán elköltözik otthonról.Utána az apjának annyi rálátása sem lesz a lány életére,mmint eddig.

Ami a jelenlegi helyzetben a legrosszabb, hogy nem tudja hol van,mit csinál.'

Nem értek egyet veled. Egy drogfüggőnél kb. mindig van valami cucc, így hiába csak 1-2 napra veszik őt elő, a második, vagy harmadik feljelentés-kihallgatás után annyira elege lesz a csaj "problémás" apjából, hogy inkább kirúgja a naaaaagy szerelmét a fenébe, csak hogy ő nyugodtan, kedvére lógathassa az orrát a drogjába, anélkül, hogy a rendőrségtől tartania kellene.

2015. szept. 18. 20:41
 16/28 anonim ***** válasza:
84%

És megmondja a csajnak, hogy "Köszönd apádnak!". Bomba ötlet, ezek után biztosan virulni fog az apa-lánya kapcsolat...:)

2015. szept. 18. 20:43
 17/28 anonim ***** válasza:
76%

Őszintén szólva, a szüleim a férjem előélete miatt szintúgy tiltottak tőle.

Csinált egy hatalmas hülyeséget 17évesen: pár haverjával s.gg részegen betörtek egy víkendházba bulizni.

Felfüggesztettel megúszta, és a családja egy az egyben kiszakitotta abból a közegből.

Ezek után ismertem meg.

Apám lenyomozta. Persze elindult a bál.

Minden szintű lelki terror indult. Egy év múlva összeköltöztünk.

Szerencsére a férjem kapott egy esélyt a bizonyításra. Azóta két kislány példás apukája.

2015. szept. 18. 20:43
 18/28 anonim ***** válasza:
91%

Egyetlen nagyon fontos kérdés még nem derült ki.

Kérdező!

Milyen drogot használ a srác?

Egyáltalán nem mindegy,hogy heroinista, vagy "csak" party drogokat használ,Exet és Speedet.

2015. szept. 18. 20:51
 19/28 anonim ***** válasza:
81%

20:43

Nagyon szép rózsaszín a történeted, csak két baj van vele:

1, a férjed egyszeri hibája nem hasonlítható a rendszeres drogozással és olyan szintű leépüléssel hogy a falunapon összeesik...

2, a történet vége a legtöbb esetben nem rózsaszín, te inkább a kivétel vagy.

2015. szept. 18. 21:00
 20/28 A kérdező kommentje:

Valóban az egyik legnagyobb baj,hogy kemény drogokról van szó aminek a nyoma szemlátomást látható is a fiún...Amit a szakemberektől hallottam sajnos nem túl biztató:az ilyen típusú drogok gyakran maradandó egészségi állapot változásokat eredményeznek fizikai és szellemi vonatkozásban is.Az ilyen betegnél gyakran kiszámíthatatlan viselkedési formák fordulhatnak elő.

A lányom barátnőjével megszakadt a kapcsolata,mert a kritikai észrevételeire a lányom nagyon agresszívan és sértően reagált .Ugyanígy jártak akik bármilyen kritikai észrevételt tettek:a családsegítő ügyintézője,közvetlen családtagok közül többen,az osztályfőnöke...Tehát bárkitől olyan jelzést kap,amely nem az Ő álláspontját támogatja,abban a pillanatban elfordul tőle és megszakítja vele a kapcsolatot.

Nem igazán maradt más mellette mint a fiú anyja,akit számomra érthető és átlátható(de nem elfogadható)okok vezérelnek.

2015. szept. 18. 21:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!