Apaként egyedül nevelem a 17 éves gimnazista lányomat. A felügyeletem alól teljesen kivonta magát, nem hallgat rám nem tudok mit kezdeni vele. A leírásban részleteztem a helyzetet. Mit tudok még tenni?
Apaként egyedül nevelem a 17 éves,gimnazista lányomat. kb. nyolc hónapja megismerkedett egy 19-20 éves fiatalemberrel,akiről kiderült,hogy drog problémákkal küszködik(erről csak később szereztem tudomást). Minden oldalról hazugságokkal vettek körül:hazudott a lányom(nem mondta meg nekem a megismerkedésük körülményeit,nem beszélt a fiú egészségi állapotáról,azt mondta hogy a fiú érettségire készül...stb). Hazudott a fiú(az iskoláról,az egészségi állapotáról.Hazudtak a fiú szülei(a fiuk iskolájáról,az egészségi állapotáról). Miután tudomást szereztem a fiúval kapcsolatos dolgokról(az iskolát 10. osztályban abbahagyta,droggal kapcsolatos kezeléseken esett át,öngyilkossági kísérletek,rendőrségi ügyek...stb)
Miután tudomásomra jutottak az említett dolgok,a lányom kérésére(azt mondta,hogy a srácnak már semmi baja,meggyógyult és nagyon nagyon szerelmesek egymásba, ezért ne szakítsam el őket egymástól)ekkor még nem akadályoztam a kapcsolatukat.
A fiú kb. három hétre a lányommal történt megbeszélés után újból kórházba került(egy falunapi rendezvényen rosszul lett,mentővel kellett beszállítani a kórházba,ahol újabb kezeléseket kapott).
Ez az eset után a lányommal ,a fiúval,a fiú szüleivel közöltem,hogy a továbbiakban nem szeretném ,ha a fiatalok bármilyen kapcsolatot tartsanak egymással.Ekkor robbant minden:a lányom(azt mondta,hogy nem érdekli hogy mit gondolok,hogy mit szeretnék,hogy mit teszek Ő akkor is tartani fogja a fiúval a kapcsolatot.A fiú közölte,hogy nem érdekli a véleményem,szereti a lányom...stb.A fiú anyja közölte,hogy nem érdekli a véleményem,nem érdekli hogy mit szeretnék,Ő mindent elkövet,hogy a lányom a fia mellett maradjon.
Most ott tartunk,hogy a lányom teljesen kivonta magát a felügyeletem alól.Semmiben nem hallgat rám,tiszteletlenül beszél és viselkedik velem,teljesen önállóan jön-megy ,gyakorlatilag nem tudom hogy mi történik vele és mit csinál.Amilyen segítség csak elképzelhető(testvérek,rokonok,barátok,iskola,családsegítőintézet...)mindet megpróbáltam igénybe venni,hogy megértessem a lányommal hogy nem jó úton jár.Minden hiábavalónak bizonyult,semmi eredményt nem tudtunk elérni. Félek egy estleges tragédiától,félek hogy a lányom abbahagyja a gimnáziumot és a fiúhoz költözik.
Nem tudom,hogy még mit tudok tenni...
Azok segítségét és véleményét szeretném kérni,akik esetleg ismernek ilyen helyzetet vagy már átéltek hasonlót.Természetesen minden véleményt szívesen fogadok.
Sajnos nem sokat tudsz tenni.
Elmondtad a lányodnak az álláspontodat, a véleményedet, ezt ő is tudja, nem kell többet előhozakodni vele. Ha nem szeretnéd a lányodat elveszíteni, akkor próbálj vele egy kicsit barátibb hangnemre váltani. A szigor nem fog segíteni, maximum azt éred el vele, hogy elköltözik a fiúhoz. Bár neked van igazad, és szülőként meg is értem aggodalmadat, mégis azt látom célravezetőnek, hogy megpróbálsz újra jó viszonyt kialakítani a lányoddal.
Azaz, elviseled, hogy szereti ezt a fiút, elfogadod, hogy vele jár. Beszélgetsz vele a drogfüggőségről, felajánlod segítségedet, ha szükség lenne rá. Kéred szépen a lányodat, hogy ő ne használjon drogokat, ami nem csak az ő érdeke, hanem a szerelméé is (ezzel érvelhetsz! nézze a fiú érdekét, segítsen neki, hogy lejöjjön a drogról). Kéred a lányodat, hogy tanuljon szépen tovább, végezze el az iskolát. Kéred, hogy meséljen el mindent, mondja el, mikor hova megy, mikor jön. Nem utasítod, kéred. Próbáld ő partnerként, felnőttként kezelni. Tudom, nagyon nehéz, hiszen te már látod, amit ő hulla szerelmes kamaszként még nem, de én csak ezt az utat látom jelenleg járhatónak.
Cserébe nem piszkálod, nem akarod eltiltani, elmondod neki, hogy megérted és belátod, hogy ő nagyon szereti ezt a fiút, akivel neked sem lenne semmi bajod, csak aggódsz a "betegsége" miatt, de reméled, hogy meggyógyul és minden helyrejön. Mondd el a lányodnak azt is, hogy őt nagyon szereted és aggódsz ugyan érte, de elfogadod a döntését, csak szeretnéd, ha helyre állna köztetek a jó viszony és a kommunikáció.
Reméljük, így nem vadul el végleg tőled, és előbb-utóbb megjön az esze.
Szép és jó, amit írtál.
Srácot felnyomni a rendőrségen,beviszik, esetleg nem csukják le hosszabb időre, ami valószínű, felteszem nem Pablo Escobarról van szó,a lány elidegenedik az apjától,betölti hamarosan a 18-at,aztán elköltözik otthonról.Utána az apjának annyi rálátása sem lesz a lány életére,mmint eddig.
Ami a jelenlegi helyzetben a legrosszabb, hogy nem tudja hol van,mit csinál.
Köss kompromisszumot a lányoddal. Mondd meg neki, hogy nem örülsz a srácnak, de jó pofát vágsz hozzá, ha azt látod, hogy nem siklik ki miatta (tartsa a jegyeit, védekezzen, menjen egyetemre (ha azt szeretnétek), stb., a srác aludjon nálatok, és nem fordítva (így tudod, merre császkálnak), stb.). Ennyit el lehet várni, és cserébe nem tartod távol tőle, nem veszti el a támogatásod. Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek, abban az esetben le is út, fel is út, 18 éves kora után nincs anyagi támogatás, stb.
Így a lányodon a döntés joga, és rajtad is látja a szándékot. Szerintem. De egyébként részvétem, nagyon sz.ar helyzet.
"progresszív utazó nevű felhasználó válasza:
Szép és jó, amit írtál.
Srácot felnyomni a rendőrségen,beviszik, esetleg nem csukják le hosszabb időre, ami valószínű, felteszem nem Pablo Escobarról van szó,a lány elidegenedik az apjától,betölti hamarosan a 18-at,aztán elköltözik otthonról.Utána az apjának annyi rálátása sem lesz a lány életére,mmint eddig.
Ami a jelenlegi helyzetben a legrosszabb, hogy nem tudja hol van,mit csinál.'
Nem értek egyet veled. Egy drogfüggőnél kb. mindig van valami cucc, így hiába csak 1-2 napra veszik őt elő, a második, vagy harmadik feljelentés-kihallgatás után annyira elege lesz a csaj "problémás" apjából, hogy inkább kirúgja a naaaaagy szerelmét a fenébe, csak hogy ő nyugodtan, kedvére lógathassa az orrát a drogjába, anélkül, hogy a rendőrségtől tartania kellene.
És megmondja a csajnak, hogy "Köszönd apádnak!". Bomba ötlet, ezek után biztosan virulni fog az apa-lánya kapcsolat...:)
Őszintén szólva, a szüleim a férjem előélete miatt szintúgy tiltottak tőle.
Csinált egy hatalmas hülyeséget 17évesen: pár haverjával s.gg részegen betörtek egy víkendházba bulizni.
Felfüggesztettel megúszta, és a családja egy az egyben kiszakitotta abból a közegből.
Ezek után ismertem meg.
Apám lenyomozta. Persze elindult a bál.
Minden szintű lelki terror indult. Egy év múlva összeköltöztünk.
Szerencsére a férjem kapott egy esélyt a bizonyításra. Azóta két kislány példás apukája.
Egyetlen nagyon fontos kérdés még nem derült ki.
Kérdező!
Milyen drogot használ a srác?
Egyáltalán nem mindegy,hogy heroinista, vagy "csak" party drogokat használ,Exet és Speedet.
20:43
Nagyon szép rózsaszín a történeted, csak két baj van vele:
1, a férjed egyszeri hibája nem hasonlítható a rendszeres drogozással és olyan szintű leépüléssel hogy a falunapon összeesik...
2, a történet vége a legtöbb esetben nem rózsaszín, te inkább a kivétel vagy.
Valóban az egyik legnagyobb baj,hogy kemény drogokról van szó aminek a nyoma szemlátomást látható is a fiún...Amit a szakemberektől hallottam sajnos nem túl biztató:az ilyen típusú drogok gyakran maradandó egészségi állapot változásokat eredményeznek fizikai és szellemi vonatkozásban is.Az ilyen betegnél gyakran kiszámíthatatlan viselkedési formák fordulhatnak elő.
A lányom barátnőjével megszakadt a kapcsolata,mert a kritikai észrevételeire a lányom nagyon agresszívan és sértően reagált .Ugyanígy jártak akik bármilyen kritikai észrevételt tettek:a családsegítő ügyintézője,közvetlen családtagok közül többen,az osztályfőnöke...Tehát bárkitől olyan jelzést kap,amely nem az Ő álláspontját támogatja,abban a pillanatban elfordul tőle és megszakítja vele a kapcsolatot.
Nem igazán maradt más mellette mint a fiú anyja,akit számomra érthető és átlátható(de nem elfogadható)okok vezérelnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!