Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Kérnétek pénzt a még tanuló...

Kérnétek pénzt a még tanuló gyerekeitek ösztöndíjából, mert nem kaptok már rá támogatást/segélyt?

Figyelt kérdés

A helyzet az, hogy a tesóm és én is idén végeztünk a középiskolával. A nyarat nyári munkával töltöttük (így semmi pénzt nem kértünk a szüleinktől), most viszont beiratkoztunk tanfolyamokra. Én már korábban el akartam költözni itthonról a barátomhoz külföldre, de a tanfolyam egy olyan lehetőséget biztosít, amivel kint esélyesebben találok munkát, így maradtam.

A nyár itthon arról szól, hogy anyám folyamatosan panaszkodott, hogy nem kap már ránk sem családit, se semmi segélyt, úgyhogy ha rendes munkánk lesz, mindenképp le kell adnunk egy részét neki.. De ez ugye még nem következett be.

Az iskolától kaptunk tizen pár ezer forintot havonta, és abból finanszíroztuk magunknak vitaminjainkat, ruhákat, az ennivalónk nagy részét, innivalót, telefonszámlát. (a tesóm többet kapott, én meg ha nem jöttem ki a hónapban, akkor a barátom segített). Sokszor volt, hogy ketten dobtuk össze a pénzt, hogy ebédet tudjunk főzni itthon, mert semmi nem volt. (nem azért mert nincs miből, csak anya inkább vett magának valahol, aztán itthonra már minek.. A nevelőapám is külföldön dolgozik, anyám már vagy 10 éve munka nélküli, és nem is nagyon mutat hajlandóságot a munkára. A nevelőapám természetesen egyáltalán nem hisz el nekünk semmit, csak anya panasza jut el a füléig, így amikor megtudta, hogy a tanfolyam miatt havonta fogunk kapni 50 ezret, kijelentette, hogy kötelességünk leadni abból a pénzből itthonra háztartási hozzájárulásként...

Mit gondoltok?

L19

2015. szept. 15. 13:23
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
12%

Szerintem jogos, hogy ti is hozzájáruljatok a családi kasszához, hogyha otthon laktok még és gondok vannak anyagilag.

Én rögtön középsuli után mentem dolgozni és mellette folytattam a tanulást, mert kellett a pénz, nekem egyértelmű volt, hogy adok haza, kérni sem kellett.

Mondjuk nálunk senki sem herdálta el a pénz, egyszerűen nem volt, mert anyukám egyedül nevelt minket.

2015. szept. 15. 13:40
 2/18 anonim ***** válasza:
20%
Adjatok le nyugodtan belole 20-25 ezret. Ha alberletben laknatok meg ennyi se maradna:)
2015. szept. 15. 13:57
 3/18 anonim ***** válasza:
53%
Nem anya az ilyen. Jobban jarnatok ha nem is elnetek ott vele....
2015. szept. 15. 14:11
 4/18 anonim ***** válasza:
78%

Nem értem az ilyen szülőket. Nem csak addig kéne szülőként viselkedni, amég a gyerek betölti a 18-at.

Nem tartom igazságosnak, hogy le akarják adatni az ösztöndíjakat, pláne ha ruháitokat és ennivalóitokat is abból veszitek. Amikor én egyetemre jártam, és diákmunkáztam mellette, fel sem merült, hogy adjak otthonra pénzt. Sőt, amikor kaját vettem magamnak, még kicsit "le is szidtak", hogy miért nem otthonról viszek vagy kértem rá pénzt, mert amit megkeresek inkább tegyem félre, mert spórolt pénz nélkül nem lehet önálló életet kezdeni, és ha már egyszer ők nem tudtak nekem pénzt félre tenni, akkor legalább a keresetemet ne herdáljam el ilyenekre. Pedig sosem álltunk jól anyagilag, alsó középosztálybeliek vagyunk. Így azért elég sok pénzt el tudtam rakni a 4 év alatt, többek között ennek köszönhetem, hogy most saját lakásom van és anyagilag független vagyok másoktól. Azóta meg ha megyek anyuékhoz, be szoktam vásárolni nekik, és sokszor meg lepem őket valami aprósággal, így próbálom kicsit utólag meghálálni a dolgokat. Sokkal jobb világban élnénk, ha minden szülő így viszonyulna a gyerekeihez! Remélem, meg tudjátok beszélni valahogy ezt a problémát!

2015. szept. 15. 14:14
 5/18 anonim ***** válasza:
16%
Tessék csak beleadni. Számold össze mennyibe kerül amit a tesóddal megesztek, feléltek. Azt mind ők keresik meg. De mondjuk jó lenne ha már nincs támogatás, édesanyátok is venné a fáradtságot, és elmenne dolgozni. Még ha rgy részmunkaidős állás is, nagy segítség és nem is kell megszakadnia. Üljetek le,beszéljétek meg!
2015. szept. 15. 14:20
 6/18 anonim ***** válasza:
84%

50 ezer forint nem nagy pénz, ha ebből kell megvenniük mindent a lányoknak. (ruha, kaja, tisztálkodási szerek, telefonszámla). Lényegében eltartják magukat, és ha jól értem, időnként ők veszik a kaját is otthonra.

Anyuka meg 10 éve nem talál munkát, de elvárná, hogy a lányai a kevesebb, mint minimálbéres ösztöndíjukból még pénzt adjanak neki? No comment.

Aki gyereket vállal, az szerintem arra is vállalkozik, hogy elindítja az életben, amennyire tudja, nem pedig minél hamarabb megpróbálja lehúzni.

Én nem kérnék pénzt, inkább megpróbálnék munka után nézni. 10 év alatt azért már csak összejött volna valami.

2015. szept. 15. 14:20
 7/18 anonim ***** válasza:
66%
Nem lehet egyszerű... Ha valóban nem muszáj, én nem kérnék pénzt, pláne, hogy abból tartjátok fenn magatokat. De a leírtak alapján inkább adnék haza valamennyit. Ha elvégzitek a tanfolyamot, ami gondolom nem olyan hosszú, akkor meg eldöntitek, hogy hogyan tovább. Addig meg kitartás.
2015. szept. 15. 14:26
 8/18 anonim ***** válasza:
92%

Ha rendesen dolgoznék, és így sem tudnék mindent biztosítani, akkor lehet, hogy kérnék. De így, hogy otthon döglök egész nap, nem főzök... hát pofám nem lenne hozzá.

Lehet, hogy jobb lenne, ha ketten mennétek albérletbe vagy akár egy szobát bérelnétek.

2015. szept. 15. 14:41
 9/18 anonim ***** válasza:
5%
Anyád beleszokott a munkanélküli létbe, a 10 év alatt volt ideje rá, érthető, ha nem akarja feladni a kényelmét, egyetérteni viszont nem tudok vele. Mi, hogy telefonSZÁMLA? Nincs is több kérdésem.. Aki nadrágszíj-meghúzós életszakaszban van, az tolja feltöltőkártyával. De komolyan, mit kell annyit pofázni mindig? Kötelező vagy mi?
2015. szept. 15. 15:05
 10/18 anonim ***** válasza:
15%

Na erre mondják, hogy amilyen a mosdó, olyan a törölköző.

Anyukád belőletek akar élni, ti pedig belőle!

Aztán, ha nincs pénz egymásnak ugranak.

Ha nem akarsz elköltözni és otthon akarsz élni, akkor adj bele a közösbe!

Azért mert anyukádat eltartja az élettársa, még nem jelenti azt, hogy titeket is kötelessége eltartani!

2015. szept. 15. 15:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!