Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Egy alkoholistán tényleg nem...

Egy alkoholistán tényleg nem lehet segíteni?

Figyelt kérdés

Nos, apám már jó pár éve alkoholista. Eleinte még csak hétvégéken ivott, aztán már hétköznap is, most meg már szinte mindennap. Apám egyébként 41 éves, én pedig 16,a szüleim egyelőre még nem váltak el, együtt élünk. Édesanyámmal nem értjük mi lehet az ok, főleg hogy apám bátyja és a nagyapám is alkoholista volt, és mindkettőjüket látta szenvedve meghalni. Természetesen mind a ketten májbetegek voltak. Nem értem, ez nem inkább az elrettentő példa? De úgy néz ki nem érdekli. És a családja sem. Természetesen tagadja, hogy alkoholista lenne, de már megint kocsmázik, igaz vasárnap és hétfőn nem ivott, mert szenvedett a másnaposságtól, bár ez “többnaposság" inkább.

Apám ha részeg akkor általában agresszív és depresszióba esik. Mindig a bátyját siratja, aki 11 éve halt meg. Apám 2 hete meg is ütötte anyámat, azért mert nem akart vele enni... Nos ez elég fura ok. Nem voltam otthon így nem tudtam közbeavatkozni, de már többször szét kellett választani őket, igaz akkor anyám miatt, de teljesen megértem ha megüti apámat, aki válaszként azzal vádolja anyámat, hogy csalja őt. Pedig anyám ha nincs itthon akkor vagy dolgozik vagy boltba ment.

Anyámmal 3 hónapja elköltöztünk pár napra, mert már nem bírtuk de apám balhét csinált anyám munkahelyén mindennap. Bizonygatta, hogy meg fog változni, de ezt a mesét már nagyon régóta elmondja kb. minden héten. Lényeg a lényeg, visszajöttünk, de ugyanez a helyzet, talán még rosszabb is.

Egyrészt sajnálom őt, mert ha elmegyünk senki sem fog maradni neki, noha az édesanyja él még, de jó pár éve agyvérzést kapott, se járni, se beszélni nem tud, bár az utóbbiban tudott fejlődni egy kicsit. Másrészt úgy gondolom anyámnak nem kellene tönkretennie az életét, és mennünk kéne. Anyámnak egyébként nincs pszichés problémája, bár egyre többet mondja, hogy meg fog őrülni, és nem tudom jelent - e valamit, de a fürdőszoba lámpát mindig elfelejti lekapcsolni az utóbbi pár hónapban.

2015. szept. 8. 19:19
 1/7 anonim ***** válasza:
81%
Csak akkor lehet rajta segíteni, ha együttműködő és tudatában van alkoholizmusának. Bőr alá be lehet ültetni gyógyszert, aminek az a hatása, hogy alkohol fogyasztásakor iszonyú rosszullét jelentkezik és ez visszatartó erőként jelentkezik.
2015. szept. 8. 19:28
 2/7 anonim ***** válasza:
96%
Ha akarja és segítséget kér, akkor van esélye. Erőltetni nem tudod.
2015. szept. 8. 19:39
 3/7 anonim ***** válasza:
90%

Hallottam olyanról, hogy alkoholista összeszedte magát, de az én környezetemben ilyen nem történt, legfeljebb 6-8 hétre (sajnos a családban és a baráti körben nem ritka vendég az alkoholizmus).

Azt tudjátok csinálni, hogy otthagyjátok. Ha ez elég sokk összeszedi magát, ha nem, akkor a ti életeteket nem teszi tönkre.

Tudom, kemény amit írtam, de az alkoholizmus nem csak a piást, hanem a családját is tönkreteszi.

2015. szept. 8. 20:10
 4/7 anonim ***** válasza:
12%

De lehet.

Meghívod egy fél kevertre azzal sokat segítesz neki.

2015. szept. 8. 20:20
 5/7 anonim ***** válasza:
38%
Mint egykori alkoholista - ma már mértékkel iszom, teljesen elhagyni az alkoholt egészségtelen masszív alkoholizmus után, meg hülyeség is. - mondom, hogy csak magán tud segíteni az apukád. Biztos megvan rá az oka, hogy miért iszik pl.: éjjel-nappal keményen dolgozik azért, hogy eltartson titeket, ez az egyetlen öröme stb.
2015. szept. 8. 20:24
 6/7 anonim ***** válasza:
81%

Ha valaki-Én megértelek! Én vállalkozó voltam jól ment! Egyszer elkapott a alkohol és sajna rabja lettem. Családom nem szenvedett semmiben, -anyagiakban, de lelkileg megviselte! Én ~7-8 hónap alatt nagyon padlóra tettem magam, és amikor egyik reggel véres volt a székletem , szó szerint megijedtem!!! Ha hiszitek, ha nem , magammal elbeszélgettem: mit akarok?? 40 -es éveim elején itt hagyjam a családom??? (két fiunk) És volt erőm!! Letettem az alkoholról, és ~20 éve egyáltalán nem volt alkohol a számban. (mj: 25 éve nem cigizek, és 25 éve nem iszom kávét sem -napi 8-10 adag volt). Bocsi, kicsit hosszúra sikeredet ,de talán a megértésem miatt le kellett írni!

Ha az apu nem látja be, sajna nincsen erre más ... Sok szerencsét-és drukk, hogy sikerüljön neki is!

2015. szept. 8. 20:33
 7/7 anonim ***** válasza:
Hát a legtöbb esetben sajnos nem lehet segíteni. Nála főleg az az akadály, hogy nem látja be, hogy alkoholista, így azt sem látja be, hogy másképp kéne. Én csak biztatnálak téged és az édesanyádat, hogy kötözzetek külön, ez is számíthat, hogy a jó irányba indítja el. De nagyon nehéz ebből kilábalni, és nagy önfegyelem kell a változtatáshoz. Megértem hogy sajnálod, de magának csinálja a nyomorúságát. Az egyetlen választásod az, hogy hagyod-e hogy a család többi részét is lehúzza a mélybe, vagy kiszálltok ebből. Komolyan próbáld magadban helyretenni azt, hogy ez az ő ügye, és nincs olyan hatalom a kezedben, amivel ki tudod ebből őt menteni. Könnyen visszaélnek ezzel a szenvedélybetegek, hogy a "segíts rajtam" jelszóval csak azt akarják elérni, hogy hidd hogy képes változni ha te ott vagy, de a végén kiderül, hogy csak arra kellettél, hogy kényelmesebbé tedd az életét, és esze ágában sincs valóban változtatni. Ne haragudj rá, ez nem szép, de ezt már valójában nem ő műveli, hanem a szenvedélye, ami a személyiségét tartósan megváltoztatta. Szóval védd magatokat, amennyire lehet, mert benne nem lesz erkölcsi gát abban, hogy téged vagy mást kihasználjon, vagy tönkretegyen.
2015. szept. 9. 11:41

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!