Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szerintetek a szülőknek, ha...

Szerintetek a szülőknek, ha terveznek egy nagyobb gyermek mellé kistestvért, meg kell kérdezni a gyereket, hogy mit szól hozzá?

Figyelt kérdés

Legalább a véleményét. Nyilván nem a gyerek válasza alapján kell dönteni, de ennyire ne lenne hangja egy gyereknek egy családban, egy olyan döntésben, ami rá is hatással van?

Az ilyen horderejű dolgokat nem kellene megbeszélni? (Bár most már abban sem vagyok biztos, hogy a párok beszélgetnek egymással nem hogy a gyerekkel.) Oké, hogy gyerek, fiatal, nincs beleszólása, de véleménye lehet, amit ha meghallgatnak, akkor már is jobban érzi magát a gyerek. Mintha közlik vele, hogy "testvéred lesz".

Nyilván nagyobb 13+ fölötti gyerekre gondolok inkább. (Bár igaz, itt akkor már mindenki dolgozott + eltartotta magát, szóval a többség szerint, ha nem tetszik neki a helyzet, menjen el otthonról).

#gyerek #beszélgetés #család #hová tart a világ
2015. aug. 20. 23:40
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
32%
#12, orokbe fogadta mas. A no meg rosszul lesz, ha babat lat. a lanyaval viszont tokeletesen kiegeszitik mar egymaat gonoszsagban. Talan jobb is, hogy nem ide kerult..bar az is lehet,hogy akkor picitmasok lennenek talan. De maga az elobbi kommentben meselt okok, kovetkezmenyek a gazak a kerdes szempontjabol.
2015. aug. 21. 07:00
 22/31 anonim ***** válasza:
55%
Kérdező, ez egy nagyon hülye kérdés. Nehogy már a szülők úgy éljék az életüket, ahogy a gyerekük diktálja.Majd ha a gyerek felnő és saját élete lesz, azt majd úgy éli, ahogy ő akarja.Addig meg csend.Elég szomorú, hogy egyes családokban a gyereket a felnőttek állandoan körbeugrálják.Pont ezekből lesznek aztán az olyan emberek, akik később sem tudják elfogadni, ha vmi nem úgy alakul az életben, ahogy azt ők elképzelik.ÉS akkor jönnek a pofáraesések.
2015. aug. 21. 07:26
 23/31 anonim ***** válasza:
84%
Hát szerintem régen rossz az, amikor egy gyerek véleménye akkor derül ki a kistestvér kérdéséről, amikor már útban van, vagy a szülők elkezdenének próbálkozni. Egy normális családban a kommunikáció a fontos kérdésekben folyamatos, a szülő a napi beszélgetésekből is tudja a gyereke véleményét hasonló kérdésekben. Pl. a gyerek meséli, hogy az osztálytársánál tesó születik. Ebből elindulhat egy beszélgetés, milyen volt, amikor ő született, milyen egy kisbaba, milyen lenne egy kistestvér stb. Persze ehhez odafigyelés, idő kell a szülő részéről, de mennyivel jobb kiindulás lenne, mint szembekérdezni egy gyereket 12 hetes magzattal a hasadban, hogy mi lenne, ha...
2015. aug. 21. 07:27
 24/31 anonim ***** válasza:
89%

Kikéred a véleményét, de csak akkor számít, ha egyezik a tieddel? Ez rosszabb, mint meg se kérdezni. Ha eleve több gyereket akarsz, neveld úgy a gyereket, hogy várja a testvért.

A párom lánya 11 évig egyke volt, majd az anyja szült egy kislányt, a nagyot meg elhanyagolja. Teljesen érthető, hogy annak ellenére, mennyire szereti a kicsit, azt mondta eszünkbe se jusson gyereket vállalni, mert elég neki, hogy az anyja csak a húgával foglalkozik, nálunk szeretne egyke maradni. Persze a párommal tervben van a baba, de a nevelt lányom nem örül neki.

2015. aug. 21. 08:59
 25/31 anonim ***** válasza:
84%

Én megkérdezném, hogy mit szól hozzá.

Szerintem semmi gond azzal, ha megkérdezik a véleményét, és utána nem úgy döntenek. Ez olyan, mint a szavazás. Azért, mert nem az én emberem nyert, még számított a szavazatom. Engem érdekelnének a gondolatai, de a döntés nem az övé lenne.

2015. aug. 21. 12:03
 26/31 anonim ***** válasza:
81%

A szülők maguknak szülnek gyereket. Ők döntenek. Viszont szép dolog, ha érdekli őket a gyerek véleménye.

Viszont ne az idősebb gyerekre sózzák rá akkor, és ne várják el tőle, hogy vigyázzon rá, stb, és ne hagyják, hogy a kicsi korlátozza, zavarja a nagyot. (nyilván egy újszülöttel még nem tudod megbeszélni, hogy csendben sírjon, de hány olyat látni, hogy a kamasz gyereket kb terrorizálja az ovis kistesó, mert ő a kicsi, mindig őt védik a szülők, szabadon rámolhatja a nagy cuccait, stb, minden meg van neki engedve.

Gyerekként nem zavart volna, ha van kistesóm, de az igen, ha ezzel az én kamaszkorom teszik tönkre.

2015. aug. 21. 13:27
 27/31 anonim ***** válasza:
79%
Az sem mindegy, hogy hány éves az elsőszülött gyerek. Mert ha mondjuk 16-17, mikor bejelentik, akkor az pont a legrosszabb korszak. Ilyenkor alapozza a jövőjét, készül az érettségire, továbbtanulásra, és baromira fogja idegesíteni a gyereksírás, nyivákolás, hiszti. Persze hogy feszült lesz, ha még éjszaka sem hagyják aludni, mert anyuciéknak babázhatnékjuk támadt. Az már csak hab a tortán, mikor a szülők elfoglaltak, vagy épp ki akarnak kapcsolódni, és a tesó nyakába varrják a kisebbet, és akkor itt a nagy családi összetartás, a nagyobb meg nem mehet el randizni, vagy a barátaival. Na az ilyen szülőktől hányingert kapok.
2015. aug. 21. 16:57
 28/31 anonim ***** válasza:
40%
Nem.
2015. dec. 7. 17:36
 29/31 anonim ***** válasza:
59%

Szerintem sem feltétlenül megkérdezni, hanem inkább kipuhatolni az akaratát, és ha a szülők ellenállást tapasztalnak, akkor még időben elkezdeni őt felkészíteni az új családtag érkezésére, meggyőzni az előnyeiről stb. és nem egyből kész tények elé állítani, mert az sztem sokként érheti. A felnőttek hiába érzik úgy, hogy ez az ő kettőjük ügye, egy gyerek családban gondolkodik, és nem tudja elképzelni, hogy a párkapcsolat bizonyos helyzetekben a család és ő fölötte állhat.

Szóval igen, sztem ez nagy horderejű ügy, és még ha a felnőttek el is határozták, hogy mindenképpen szeretnének még egy gyereket, akkor is tekintettel kellene lenniük a meglévő(k)re, és előre felkészíteni ő(ke)t.

2015. dec. 7. 19:01
 30/31 anonim ***** válasza:
72%
szerintem nem kell megkerdezni, csak normalisan kozolni, de alaposan vessek a fejukbe hogy a szuletendo gyerek kizarolag az o felelosseguk. ha a nagyobb testver idonkent vigyaz ra vagy torodik vele azt vegyek joindulatulag es kedvesen de azt is vegyek szo nelkul tudomasul ha 5 percet se hajlando vigyazni ra vagy eppen nem is erdekli a gyerek.
2016. márc. 25. 09:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!