Szerintetek a szülőknek, ha terveznek egy nagyobb gyermek mellé kistestvért, meg kell kérdezni a gyereket, hogy mit szól hozzá?
Legalább a véleményét. Nyilván nem a gyerek válasza alapján kell dönteni, de ennyire ne lenne hangja egy gyereknek egy családban, egy olyan döntésben, ami rá is hatással van?
Az ilyen horderejű dolgokat nem kellene megbeszélni? (Bár most már abban sem vagyok biztos, hogy a párok beszélgetnek egymással nem hogy a gyerekkel.) Oké, hogy gyerek, fiatal, nincs beleszólása, de véleménye lehet, amit ha meghallgatnak, akkor már is jobban érzi magát a gyerek. Mintha közlik vele, hogy "testvéred lesz".
Nyilván nagyobb 13+ fölötti gyerekre gondolok inkább. (Bár igaz, itt akkor már mindenki dolgozott + eltartotta magát, szóval a többség szerint, ha nem tetszik neki a helyzet, menjen el otthonról).
Kikéred a véleményét, de csak akkor számít, ha egyezik a tieddel? Ez rosszabb, mint meg se kérdezni. Ha eleve több gyereket akarsz, neveld úgy a gyereket, hogy várja a testvért.
A párom lánya 11 évig egyke volt, majd az anyja szült egy kislányt, a nagyot meg elhanyagolja. Teljesen érthető, hogy annak ellenére, mennyire szereti a kicsit, azt mondta eszünkbe se jusson gyereket vállalni, mert elég neki, hogy az anyja csak a húgával foglalkozik, nálunk szeretne egyke maradni. Persze a párommal tervben van a baba, de a nevelt lányom nem örül neki.
Én megkérdezném, hogy mit szól hozzá.
Szerintem semmi gond azzal, ha megkérdezik a véleményét, és utána nem úgy döntenek. Ez olyan, mint a szavazás. Azért, mert nem az én emberem nyert, még számított a szavazatom. Engem érdekelnének a gondolatai, de a döntés nem az övé lenne.
A szülők maguknak szülnek gyereket. Ők döntenek. Viszont szép dolog, ha érdekli őket a gyerek véleménye.
Viszont ne az idősebb gyerekre sózzák rá akkor, és ne várják el tőle, hogy vigyázzon rá, stb, és ne hagyják, hogy a kicsi korlátozza, zavarja a nagyot. (nyilván egy újszülöttel még nem tudod megbeszélni, hogy csendben sírjon, de hány olyat látni, hogy a kamasz gyereket kb terrorizálja az ovis kistesó, mert ő a kicsi, mindig őt védik a szülők, szabadon rámolhatja a nagy cuccait, stb, minden meg van neki engedve.
Gyerekként nem zavart volna, ha van kistesóm, de az igen, ha ezzel az én kamaszkorom teszik tönkre.
Szerintem sem feltétlenül megkérdezni, hanem inkább kipuhatolni az akaratát, és ha a szülők ellenállást tapasztalnak, akkor még időben elkezdeni őt felkészíteni az új családtag érkezésére, meggyőzni az előnyeiről stb. és nem egyből kész tények elé állítani, mert az sztem sokként érheti. A felnőttek hiába érzik úgy, hogy ez az ő kettőjük ügye, egy gyerek családban gondolkodik, és nem tudja elképzelni, hogy a párkapcsolat bizonyos helyzetekben a család és ő fölötte állhat.
Szóval igen, sztem ez nagy horderejű ügy, és még ha a felnőttek el is határozták, hogy mindenképpen szeretnének még egy gyereket, akkor is tekintettel kellene lenniük a meglévő(k)re, és előre felkészíteni ő(ke)t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!