Csak szerintem van azért ennyi joga a szülőnek a gyermekével kapcsolatban még 18 fölött is?
1. Szerintem amíg otthon él, azért a szülőnek joga van tudni, még ennyi idős korban is, hogy hol van a gyerek, meg mikor jön, nem szívózásból, aggódásból!
2. Ezt kérdezném! Szerintetek joguk van bele szólni, hogy hány évessel jöhet össze maximum a gyerek ? pl ha 8 évvel idősebb még oké, de ne 20-40 évvel legyen idősebb, ráadásúl csak szexre, azért csak nem azért lett felnevelve. ??
Ahhoz van jogod, hogy úgy neveld a gyerekedet 18 évig, hogy olyan felnőttként olyan életszemlélettel ereszd útjára, amit te helyesnek tartasz. Ha már felnőtt, akkor már csak kérhetsz és reménykedhetsz.
Konkrétan:
1. Szerintem alap kellene, hogy legyen, hogy a velem egy háztartásban élőket tájékoztassam, hogy hol vagyok, mit csinálok. (Egyébként a velem nem egy háztartásban élő apámmal is szinte naponta beszélgetek, és elmondom, milyen napom volt / lesz. Legfeljebb nem értünk egyet. Én vállalom az esetleges nemtetszését, ő meg tudja, hogy tiltani nem tilthat. Nem érzem tehernek.)
2. Nincs jogod beleszólni a jelenlegi párválasztásába. Más kérdés, engem úgy neveltek a szüleim, hogy engem 10 év körkülönbség is feszélyezne, több okból is meg tudnám indokolni, hogy miért.
Ha ezek ennyire zavarnak téged, neked is úgy kellett volna nevelned a lányod, mint engem a szüleim.
Szerintem mindkettő nevelés kérdése.
Ha a gyerek azt látja a családban, hogy az a természetes, hogy mindenki szól, hogy hova megy, mikor jön, eszébe se fog jutni, hogy ő ne így tegyen.
A második kérdés hasonló. Amíg felnő a gyerek, addig a szülő felelőssége úgy nevelni, hogy átadja az általa jónak ítélt értékrendet. Amikor felnőtt a gyerek, akkor már saját érékrendje van, saját döntéseket hoz.
Gondolom, az a probléma, hogy a gyerek lelép az öreg pasassal és nem mondja meg, hova megy. Nyilván azért, mert nem nézitek jó szemmel.
Ez érthető. De jelen helyzetben mindegy.
Az én anyám elkövette azt a hibát, hogy nulla érzelmi-szexuális nevelést adott. Aztán ringyónak nevezett, mert szórakozásból szexeltem azzal, akivel akartam (ma sem tulajdonítok túl nagy jelentőséget a dolognak). Végül húszéves koromban közölte, hogy eltilt az akkori pasimtól.
Tudod, mit csináltam? Egy szó nélkül leléptem és odaköltöztem a pasihoz. Hosszú évekig nem is beszéltem anyámmal.
Azóta a nagy szerelem elmúlt, és rájöttem, hogy neki volt igaza. De ez a kiesett éveket nem hozza vissza.
Ésszel tiltsd a lányod. Végül is semmi baja nem lesz abból, ha egy idősebb pasassal szexel. Majd megunja. De a tiltásokkal te magad kergeted a lányt a karjaiba.
1. Szerintem van joguk, az én szüleim is megkérdezik, de nem azért hogy cseszegessenek hanem hogyha azt mondtam hogy 8-ra érek haza és még 11-kor se vagyok otthon és nem is hívtam őket lehet baj van.
2. Eltiltani nem tűnik jogosnak de mikor a 19 éves lánynál "dúl a love" az 50 éves szakadt pasijával aki vele csalja a feleségét én azért húznék egy határt mert a gyerekbe morálokat is kell nevelni.
Nem értem ezeket a kérdéseket, ahol úgy közelítik meg a szülő/gyerek kapcsolatot, hogy kinek mihez van joga.
Az 1. és 2. sincs "joga", de egy normális szülő úgy neveli a gyereket, hogy a tini lázadás után, ami ugye életkori sajátosság, normális, felnőtt kapcsolatot építsen ki vele.
Viszont nem is "kötelessége" a felnőtt gyereket eltartani és lakhatást biztosítani a szülőnek. És egy kó és tudatos szülő a tini kor problémáit is tudja kezelni.
De könyörgöm! Egy család vagytok, nem tudtok beszélni, csak a jogokkal és kötelességekkel vagdalkozni? Barátok, haverok jönnek, mennek, a család az, ami mindig mögötted van. Ideális esetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!