Szerintetek kinövi a lányom ezeket a hülyeségeket? 16/L
Állandóan ilyen extrém sportos videókat néz a youtubeon!Házak meg hidak tetejéről ugrálnak le ejtőernyővel meg hegyet másznak.Vagy volt olyanja is hogy szinte függőleges hegyoldalakon !biciklivel! száguldanak lefelé.De emellett vízisí,mélytengeri búvárkodás na meg téli sportok snowboard is érdekli.Mindig azt hajtja hogy ha vége a giminek elmegy egy világ körüli útra és mindent kipróbál.Amikor mondtam neki hogy ez nem így megy még megsértődött.Tudjátok mikor engedték meg ilyeneket a gyerekemnek.Ezek nem normális emberek az életükkel játszanak nap mint nap!
De nem,ő a fejébe vette hogy extrém sportoló lesz.Mivel magyarázhatnám el neki hogy nem lehet az?
A 30 felé közelítek, a férjemmel a búvárkodás a legnagyobb hobbink, télen síelni és snowboardozni járunk. Gyakran járunk hegyet mászni is.
Az ejtőernyőzés nálam kiesik a tériszony miatt, a biciklizéssel meg nem igazán értem mi a gond...
Nem tudom, ezeken mi az "extrém" vagy a veszélyes, a búvárkodást pl. ha nincs meg az oktatói licenszed csak vezetővel végezheted, teljesen biztonságos...
Első válaszoló vagyok. Nem tudom miért lettem lepontozva, hiszen igen is fontos tényező, hogy jelenleg sportol-e valamit a lány. Ha nem sportol semmit, akkor hiába szép a hegymászás, de nem az a kategória amit az ember egyszer kipróbál. Vagy a biciklis példa. Az, hogy valaki elkerékpározik a sarki kisboltba és az hogy valaki ahogy írtad, függőleges hegyoldalon száguld lefelé, az nem ugyan az a szint.
Írtad, hogy "elmegy egy világ körüli útra és mindent kipróbál" vagyis nem ennek szentelné az egész életét.
Érdekes a fiatalok felfogása. Igazuk van, még én is emlékszem rá, hogy ugyanígy gondolkodtam gyerekként, mint ők.
De sajnos felnőttem. :-( És bizony apuka is lettem, ezzel megváltozott a szemszög is. Ahogy az övék is megfog.
A gyerekeket tényleg nem szabad "megóvni" mindentől, mert kellenek a saját tapasztalatok.
Tény, hogy ami nem öl meg az megerősít. Ez igaz. De! Honnan tudjam én (szülőként) azt előre, hogy mi az, ami megöli? Mert ugye, akkor csak attól fogom eltiltani.
Vagy mit mondjak neki akkor, amikor megkérdezi a tolókocsijában, miközben etetem, hogy miért nem tiltottál el az extrém sporttól? Mert akkor most családja lehetne, nem tolókocsija.
De példának akár azt is mondhatnám, hogy miért nem tiltottad meg, hogy kocsival menjünk a discóba???
A szülőnek lenni maga az extrém sport. A törvények tiltják a nevelést. A gyerekeknek jogaik vannak, de kötelességeik nincsenek. A szülőt felelősségre vonják a gyerekek rossz tetteiért, de nem mondhatja neki, hogy ne csinálja.
A gyerek összetöri magát, mert a szüleinek semmi köze nincs ahhoz, hogy mit csinál, nem is tilthatja meg. Persze a szülő lesz a felelős, ha belehal vagy belerokkan a gyerek a saját felelőtlenségébe.
És ezt most hiába írtam le a fiataloknak. Nekem is hiába mondták a felnőttek, és én is azt hittem, hogy okosabb, ügyesebb, vagyok náluk... :-)
Olvasgatok már egy ideje itt, 20 éves vagy még fiatalabb lánykák/fiúcskák szerint a gyerek
- önálló, saját, szabad akarattal rendelkező egyén
- ha korlátozzák, drogos és piás lesz, valamint cigizni fog a szülő miatt
- jogában áll akár már 14 évesen együtt aludni a barátjával/nőjével
- ha becsúszik a gyerek, az a szülő felelőssége, mert rosszul nevelte
- jogosult a szülő általi eltartásra és támogatásra, addig, ameddig igényli
- jogában áll a szüneteket teljes egészében pihenéssel tölteni, nem várható el tőle sem diákmunka, sem ház körüli segítség
- joga van a maximális anyagi jóléthez
- felnövekedvén csak és kizárólag a saját életét kell építenie, semmivel nem tartozik a szüleinek, ők oldják meg a saját problémáikat önállóan.
Amennyiben ezek (és még néhány, amiket már nincs kedvem bepötyögni:-)) nem teljesülnek, úgy a szülő felelőtlen, ostoba, nyomorult senki.
Kár, hogy ezen ragyogó ifjú elmék nem tudnak különbséget tenni sport és extrém sport között, valamint elfeledkeznek arról, hogy jogok csak kötelezettségekkel együtt léteznek. Amíg a szülő felelős a gyerekért, addig jogában áll döntéseket is hozni a gyerek érdekeit szem előtt tartva. 18 évesen, saját felelősségére törje ki a nyakát bárki nyugodtan, ha addig nem sikerül kinőnie a kamaszkori álmodozást. Adrenalint értelmesebb dolgokkal is lehet termelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!