Mit tegyek? Ne tanuljak tovább, ha apám nem tud/akar fizetni utánam?
23 éves vagyok, most szereztem diplomát alapképzésen. Beadtam a jelentkezésem mesterszakra is, valószínűleg valahová fel is fognak venni. A jövőben tervezem még egy mesterszak elvégzését is.
A szüleim elváltak, a váláskor abban egyeztek meg, hogy amég nappali tagozaton tanulok, addig apu fizeti utánam havonta a gyerektartást. Ő már érettségi után is azon a véleményen volt, hogy menjek el dolgozni inkább. Most pedig kijelentette, hogy ő nem tud és nem is fog utánam még évekig fizetgetni, amíg megcsinálok x diplomát. Ha viszont nem fog adni, akkor nagy gondban leszünk, így is minimálbérből élünk anyuval, meg abból a havi 15-20 ezer ft-ból, amit én megkeresek diákmunkával. Ha apu nem fog adni, anyu egyedül biztos nem tud eltartani.
Mit tennétek a helyemben? Inkább tényleg menjek el dolgozni, aztán ha összespóroltam valamennyit, inkább később tanuljak tovább?
Nekem középiskola után kellett dolgozni kezdenem, anyagi okok miatt. Mellette, levelezőn tanultam tovább.
Nem kell neked sem későbbre tolni a tanulást. Simán lehet munka mellett is. Főleg így, hogy még nincs családod.
Nekem sok többgyermekes csoporttársam is volt, akik munka, család mellett végezték a sulit.
Nincs valami jobban fizető meló, amit a bsc-vel csinálhatnál egyetem mellett? A mesterszak egyébként nem minősül plusz külön diplomának sztem, úgyhogy elvileg kell, hogy fizessen tovább.
Konzultáljatok esetleg ügyvéddel, hogy mekkora esély van arra, hogy a bíróság helyt ad apád keresetének (neki kell kérvényeznie a tartási kötelezettség megszüntetését), aztán beszélj vele az eredmény ismeretében. Nyugodtan állj ki magadért, azt a másfél évet még ki lehet bírni, nem hülyeségre költöd a pénzét. Mondd el, hogy érvelni fogsz a tartásdíjért a bíróságon.
Nézd, felnőtt ember vagy, most már nem másnak a kárára kell továbbképezned magadat, ha apukád nem akar tovább fizetni.
Én megértem őt is, bár hipokrita vagyok, mert engem támogattak... De nem vártam volna el, ha nem teszik. Sajnos ez ilyen. 23 évesen már tényleg nem kötelessége továbbra is eltartania téged.
Próbálj meg beszélni vele, mondd el, hogy miért és mit szeretnél... de aztán fogadd el a döntését.
Ha nem támogat, akkor el kell menned dolgozni, és összegyűjteni annyi pénzt, amiből majd levelezőn vagy estin elvégzed, amit akarsz. Én ugyanezt teszem a további szakképesítéseimmel, és nem vagyok egyedül: ez az élet rendje.
Amúgy meg nem "amég", hanem "amíg". Egy továbbtanulni vágyó embernek ezt azért illene tudnia...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!