Mennyi az a MINIMUM ZSEBPÉNZ, ami egy 17-18 éves fiúnak szükséges lehet havonta?
A zsebpénz NEM kötelező, hanem adható EXTRA, így minimumról se beszélhetünk.
Minden szülő a saját anyagi lehetőségei és nevelési elvei alapján dönt arról, hogy mennyit ad vagy nem ad.
Ezek szerint minden olyan kiadása alapból fedezve van, ami miatt ténylegesen egy "minimum" összegre bárkinek szüksége lehet. (A telefont nem írtad, de gondolom, hogy a "stb"-ben benne van az is.)
Ezen felül már csak a szórakozás marad, ami persze szintén fontos, de itt már nem beszélhetünk semmiféle elvárt minimumról. Amennyi van ilyen célra, annyit kell adni. Ez a család döntése.
Szerintem 5-10 ezer között, inkább az 5ezer körül.
De én nem egészen így rendezném: a tisztálkodószerek, iskolai kiadások, meg az egyéb ilyen apróbb költésegeket is a zsebpénzböl kellene fedeznie (természetesen ennyivel többet adni neki, mint amit az elején írtam), viszont ezekre utána nem adni neki pluszban.
Ennek az az értelme - meg egyáltalán a zsebpénznek, hogy a "gyerek" tanulja meg beosztani a pénzt, nem pedig azt szokja meg, hogy ha valamire "kell", akkor kér, a szülö meg ad. Így ugyanis nem ismeri meg a pénz értékét, az az érzés rögzül benne, hogy a pénz "van" és csak úgy "jön", neki nem kell foglalkozni ezzel a kérdéssel.
Emellett most nyáron - amennyiben egyébként még iskolás -, ragaszkodnék ahhoz, hogy legalább egy hónapot dolgozzon valahol és szerezzen saját pénzt. Ezt viszont tényleg arra költhesse, amire akarja, akkor is, ha abszolút hülyeség a szülök szerint.
én 18 éves vagyok és nem kapok zsebpénzt, soha nem is kaptam
de minden szükséges dolgot megkapok (bérlet, kaja stb)
szülinapra meg most ballagásra kapok pénzt és ebből meg tudom venni amire ezen felül szükségem van vagy szeretném
most nyáron meg diákmunkát vállaltam (igaz, még csak először), mert egyetemen biztosan lesz elég sok plusz költségem és igyekszem minél inkább önállósodni
szóval nem kell mindenképp a zsebpénz, főleg ha a család amúgy is szűkösen él
de ha ti akartok neki adni és belefér, 5-10 ezer körül szoktak mások adni egy átlagos családban
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!