Ebben az esetben ki a hibás? A szülő, vagy a gyermek?
A gyereknek nem kellett rendszeresen házimunkát csinálnia, max néha, ha pl. elutaztak a szülők vagy kivételesen megkérték rá. A gyerek megszokta, hogy neki nem kell ezzel foglalkoznia. Egyik nap, amikor a gyerek már nagy, a szülő kiakad, hogy a gyerek nem csinálta meg a házimunkát, és rákiabál, leszidja, amiért nem csinálta meg. A gyerek azt mondja, eddig se kellett, a szülő azt mondja, ez alap lenne. A gyerek nem szokta meg, hogy meg kell csinálnia, kell még neki egy kis idő, amíg megszokja, de a szülő nem hagy neki időt és kiabál vele.
Ki a hibás? A gyerek, mert magától nem csinál házimunkát és elfelejti, vagy a szülő, aki eddig nem nevelte rá?
Alapvetően az a jó ha szülő és gyerek közt olyan konszenzusok megállapodás van, ami mindkettőjüknek előnyös.
Lehet például ez:
Ha jól tanulsz, ezt megcsinálod a ház körül azt amire kérünk, akkor normális zsebpénz kapsz, mehetsz majd egyetemre, ha meg nem, akkor tőlünk is kevesebbet kapsz, 18 éves korod után elhúzhatsz innen.
Attól függ, milyen házimunkát.
Én nem voltam sosem konkrét dolgokra befogva, és a szobámban aztán olyan kupit tarthattam, ami nekem jólesett, de a köztes helyeken (konyha, étkező, nappali), mindig elpakoltam magam után, felsepertem/felmostam ha szükséges volt, nem kellett szólni, egyszerűen csak a saját rumlim nem akartam anyukámra hagyni.
Mondjuk nálunk a mosogatás alapból úgy volt hogy mindenki maga után rögtön elmossa a sajátját, így nem gyülemlett fel.
Ha a gyerek maga után nem pakol el, széthagy mindent, koszol, akkor hiába nem volt ránevelve konkrétan, a jóizlését azért kéne sértse, hogy utána takarítanak, mikor semmibe sem kerülne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!