Egyértelműen a szülő a hibás ha a tizenéves gyereke terhes lesz?
Nem, nem feltétlenül a szülő hibás.
Csak egyes szülők azt hiszik, hogy a nevelésük tökéletes, a gyerekük tökéletes, és ha más családban probléma van, akkor rögtön példálóznak, hogy bezzeg náluk hogy működik. Közben ezeknek a szülőknek a fele, akinek tényleg kulturált a gyereke, a másik fele pedig nem tud a gyerek "csínytevéseiről"
Fura mód én sem voltam szülőtől felvilágosítva, mégsem lettem tizenévesen terhes. Máshol pedig elmondják a gyereknek, hogy védekezzen és mégis összehozzák a babát. Itt a gyerek felelősségérzete a döntő tényező. Hogy betartja-e a nemi élet szabályait, vagy letojja azokat az apróságokat, hogy gumi nélkül nem teszem be egy picit sem.
A szülök csak kismértékben felölösek, amennyiben elmulasztottáka folyamatos felvilágosítást. Ez alatt azt értem, hogy gyakorlatilag születéstöl kezdve normális, a valóságnak megfelelö választ kell adni a gyereknek, természetesen a korának megfelelö fogalmazásban.
Sok szülö ugyanis ott téved el, hogy egyrész akciószerüen akarja a gyereket felvilágosítani - márpedig egy tizenévesnek kínos a helyzet, ha elötte ez tilos téma volt a családban, másrészt túl késön. Ma a legtöbb tzenéves már 12-13 évesen "jár" valakivel, a szülö meg 15-16 éves kor elött nem gondol arra, hogy már aktuális a téma.
Viszont a másik oldal meg az, hogy a kislányok borzasztó szerelmesek, a "lila köd" állapotban vannak és az érzelmeik leállítják az eszüket, föként ha a szrelmük tárgya is vagy hasonlóan elkdösült állapotban lévö fiatal, akinek nincs kellö önkontrollja, vagy legalább is annyiata hormonvezérelt, hogy meggyözi a lányt, hogy egy (elsö) alkalomtól nem lesz terhes, nem kell óvszer, majd vigyáz, csak egy picit teszi be óvszer nélkül, az elsö - megszakításos - menet után alaposan megtörölközik és úgy jön a következ, stb.
A fiúk általában nem igazán fogják fel, hogy ezek mindegyike nem komoly védekezés, de mivel nem ök lesznek terhesek, ezt a háttérbe tolják gondolatban, a lányok meg egyrészt nem akarják elveszíteni a szerelmüket, másrészt félnek attól, hogy kicsúfolják öket, ha túl óvatosak.
Így elég hamar megtörténik a baj és amikor meg útban van egy baba, akkor mindenki pánikba esik.
Sok dolog van, amit egy szülő irányíthat; egy kamasz viselkedése általában sajnos nem ez a kategória.
Szerintem hibás a szülő is, annyiban, hogy nincs meg a bizalom közte és a gyereke között.
De nincs tökéletes recept, a szülő is ember :-(
Nem, nem egyértelműen a szülő a hibás. Minden eset más és más.
Ma már hamarabb érnek a lányok, a teherbe esésre a szervezetük is korábban, fiatalabban áll készen.
Felelős szülők a gyerek-lányt felvilágosítja, és ellátja esemény utáni tablettával.
Amikor ez még nem volt, a szülő elvitte az orvoshoz a lányát, és megelőzésképpen már felíratta neki a tablettát. Persze ez nem biztos, hogy jó és egészséges, de egy nem kívánt terhesség megszakítása sem az!
Abban nagyon tévedsz, hogy a müveletlenség jele:
Sok ismerösöm van, köztük egyetemet végzett felnöttek is, akiknél a szerelem kikapcsolja az eszüket.
Nem tudom ugyan, mit értesz a "te idöd" alatt, de nemkívánt terhesség mindig is létezett, még akkor is, amikor ez tényleg a társadalom peremére sodorta a nöt meg a gyereket is.
De tipikus az, amit egy egyetemista lány mesélt: a relatív új (pár hete ismert) barátja meglátogatta a kollégiumban, amikor éppen nem volt ott a szobatársa - hazautazott -, eleinte csak beszélgettek, utána elkezdtek csókolózni meg pettingelni, és a végén lefeküdtek, pedig egyikük sem akarta elöre, csak ahogya lány mesélte "elragadra öket a hév" és megtörtént. "Természetesen" nem védekeztek, mert nem így gondolták, egyik sem akart a pettingen túllélni - de mégis megtörtént.
Ez nem egyedi eset, és nem a müveletlenség, primitvség az oka, hanem az önkontroll elvesztése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!