Egyértelműen a szülő a hibás ha a tizenéves gyereke terhes lesz?
Figyelt kérdés
Sok válaszban ezt olvasom. Nem tudom az én időmben valahogy okosabbak voltak a fiatalok tudták hogy a gyereket nem a gólya hozza. Gimis korosztályrol beszélek. Itt meg sokszor olvasom hogy a szülőket hibáztatják ha terhesek meg a szülőnek anyagilag segíteni kell. Komolyan ennyire muveletlenek a mai fiatalok hogy nem tudják hogy lesznek terhesek vagy mivel kell védekezni? A kérdésem nem provokatív csak meg vagyok lepodve hogy sok ember ennyire nincs az élet alapjaival képben.2015. jan. 24. 10:26
11/13 anonim válasza:
A szülő? Miért? A szülő kefélt ész nélkül?
12/13 anonim válasza:
A szülő szerintem annyiban hibás, h nem tudatosította eléggé a védekezés fontosságát v mert nem tudta elnyerni a saját gyereke bizalmát, h ilyen esetben forduljon hozzá. Védekezni esemény után is lehet. Ha már elragadott a hév...
13/13 anonim válasza:
Ezen én is gondolkoztam nemrég. Igazából szerintem sok múlik a nevelésen, a szülők és a gyerek közti kapcsolaton, magán a gyereken és a gyerek környezetén is. Az én szüleim soha nem tartottak nekem felvilágosítást, az iskolában volt biológia óra meg egyszer-kétszer bejöttek a védőnők, de ezt inkább mindenki csak elröhögte. A családban tulajdonképpen egyfajta tabu témának számít a szex, szerelem és az ezzel kapcsolatos dolgok. Szerintem ez egyáltalán nem jó, sok dolog van/volt amit mondjuk jó lenne megbeszélni a szüleimmel, de nincsen meg köztünk az a fajta kapcsolat, ami ehhez szükséges. Viszont tisztába vagyok a dolgokkal, ha valamire kíváncsi voltam vagy nem értettem valamit, akkor az interneten utánanéztem és tudtam, hogy nem a velem egy idős barátoktól kell informálódni vagy nem tinik által írt blogokon, hanem biztos forrásokat kerestem. Sok iskolában, családban nem világosítják fel a gyereket, de szerintem nem is úgy kell ezt csinálni, hogy akkor odahívja anya, apa a gyereket a "Nagy beszélgetésre", hanem kell hozzá egy bizalmas, őszinte kapcsolat a szülő és a gyerek között, hogy a gyerek merjen kérdezni, merjen ezekről a dolgokról beszélni és ezek a témák legyenek mindennaposak, ne kezeljék őket tabuként. Én nem tartom jónak, hogy sokan már 14 éves korukban nemi életet élnek mert nem elég érettek hozzá. Fontosnak tartom, hogy a gyerek tisztában legyen ezekkel a dolgokkal, hogy mi hogyan működik stb., de ez nem elég. Szerintem fontos, hogy érzelmileg legyen stabil, ne legyen könnyen befolyásolható vagy naív, legyen felelősségteljes, megbízható és reálisan fel tudja mérni az adott helyzetet és ezekhez a dolgokhoz valamennyire fel kell nőni. Egy 13 éves lányt és egy 16-17 éves lányt is tekinthetünk gyereknek, de talán a 16-17 éves már komolyabban, érettebben gondolkodik és szerintem ennyi idős korban már valakinél elfogadható (nyilván nem minden gyerekre igaz) a szexuális élet. Szerintem a "tudatlanság", a megfelelő információk hiánya ritkábban okoz problémát és sokszor inkább a naivitás és ezek a tényezők okozzák a bajt. Én nem feltétlenül a szülőket tartom hibásnak. Ismerek olyan lányt, aki rossz társaságba keveredett minden velejáró dologgal (cigi, alkohol, drog, szex, verekedések), a tanárok, szülők is próbálták észhez téríteni, a szülők eltiltották tőlük, beszéltek a fejével többször is és igazából mindent megpróbáltak, de semmi sikerrel. Sok esetben szerintem a környezet, a "barátok" eléggé befolyásolják az embert és sokszor olyan irányba viszik, amibe nem kellene. Sőt, egy ismerősöm biológia tanára szinte minden órán kifejti a véleményét a szexualitással kapcsolatban, szerinte 16 éves kor felett ciki szűznek lenni...ha egy felnőtt nő, tanár ilyet mond a diákoknak(nyilván ez most csak egy példa, egy eset) akkor a gyerekek között milyen értékrend lehet? Egy olyan gyereket, akinek nincs elég önbizalma, könnyű rávenni valamire és én tulajdonképpen jó párszor hallottam olyasmit, hogy valakit a szüzessége miatt bántottak, kiközösítettek stb.. Viszont olyan példát is tudok mondani ahol a lány egy teljesen normális, értelmes, okos gyerek, a családja szereti, törődik vele, vannak barátai, nincsen "rossz" társaságban, nem fogták túl rövid pórázon (barátok voltunk) és ennek ellenére nála sokkal idősebb, idegen pasikkal csókolózik és egyéb dolgokat művel, most erre mi a magyarázat?...Tehát szerintem sok múlik a szülőn, a nevelésen is, de szerintem nem lehet biztosra menni ilyen szempontból....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!