Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan fogadja el az ember...

Hogyan fogadja el az ember magát, ha a szülei mindig azt éreztetik vele, hogy a testvérje mindenben jobban teljesít?

Figyelt kérdés
Pl. sportban, apu azt mondja a testvérem mennyivel kiemelkedőbben teljesít, én a lába nyomába sem érek (ugyanezeket a szavakat használta). Az alakomra állandóan megjegyzést kapok, hogy vegyem már észre mekkora vagyok, volt már rá példa, hogy apám úgy mutatott be bennünket az egyik ismerősének, hogy én vagyok a kövér lánya, a testvérem pedig a sovány. (Kb. 10 kilóval vagyok nehezebb a nővéremnél.) Anyám állandóan ellenőrzi az étkezéseimet, nézegeti a hasamat, és ha szerinte nagyobb, azonnal szóvá teszi. Itt meg is jegyezném, hogy heti 3-4x sportolok, figyelek arra mit eszem, nagyon ritkán eszem szemét kaját, gyakorlatilag csak hús, tojás, zöldség, gyümölcs kerül a tányéromra, néha rizs, burgonya is vagy valamilyen mag. A tanulásban is állandóan össze vagyunk hasonlítva, természetesen itt is a nővérem az etalon, pedig szinte ugyanolyan tanulók vagyunk. Aztán mikor én kérek valamit, anyám kapásból rá mondja, hogy nincs pénz, pedig szinte csak filléres dolgokat kérek, nagy ritkán egy új pólót, farmert, vagy smikcuccot, de három-négyhavonta ha ez előfordul. Persze, ha nővérem kér valamit, arra mindig van pénz. Nem bulizgatok, nem cigizek, nem iszom, ott segítek, ahol tudok, mégsem vagyok jó nekik. Úgy érzem, nem tekjesítem anyámék előre megtervezett elképzeléseit, ezért utálnak. Már olyan sokszor elmondtak mindennek, voltam én már a legnagyobb csalódásuk, a társadalom szégyene, életképtelen, akit senki soha nem fog szeretni. Szerintetek normális az ilyen szülői hozzáállás? Vagy tényleg velem van a baj? És nekem ilyen körülmények között kellene jól éreznem magam, önbizalmat, szeretet kapnom. Mégis milyen család az ilyen?
2015. jún. 1. 18:56
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Ha ez igy van, akkor komoly, eleten at tarto hatranyba tudnak teged keriteni...

Mondok egy peldat, habar egyaltalan nem olyan komoly, mint a tied. Az elso munkahelyemen volt egy idosebb kollegano, a fonok felesege. En 19 voltam, o 34. Folyton, minden nap azt hallgattam tole, hogy amig fiatal vagyok es csinos, csinosabban kellene oltozkodnom. Sminkelnem kellene, tobbet innom, gyakrabban eljarnom otthonrol. Miert nincsen kifestve a kormom, miert nincsen szep frizuram, sapadt a borom, magas sarku cipo kellene...

Vettem vegul 3 ruzst, nehany koromlakkot, magas sarku szandalt, es megprobaltam magam beleilleszteni ebbe a szerepbe. Nem is tudom, miert. Boldog kapcsolatban voltam (vagyok), es meg csak azt sem akartam, hogy elfogadjon, vagy jobban kedveljen.

Viszont az ilyen viselkedes mentalisan rombolo hatasu. Nem is tudtam sokaig, miert vagyok annyira boldogtalan, aztan rajottem, hogy emiatt (is), az eletem teljesen mas vaganyon halad, mint szerettem volna.

Zard ki oket a fejedbol. Meg is mondhatod nekik, hogy ha igy beszelnek veled, es igy allnak hozzad, akkor vegyek ugy, hogy nem is hallottad. Torodj a sajat eleteddel, dolgozz a belso ertekeiden, es ne hasonlitsd magad a noveredhez. Az eletben elert sikereid csak attol fuggnek, hogy mennyire ertekes emberre valsz.

2015. jún. 4. 16:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!