Van remény, hogy ember lesz az öcsémből? Ti mit tennétek a következő helyzetben?
Van egy kései meglepetésöcsém, idén lesz 9 éves. (Én vagyok 20). Anyám
agyonmajmolja, apám néha túl szigorú vele néha nem, nekem meg kezd az agyamra menni
az egész.
Anyám olyan alap dolgokra nem képes rávenni öcsémet mint a játékok elpakolása
esténként, nyavajgás nélkül megenni a kaját édesség előtt (minden egyes nyomorult
alkalommal nyíg..), tanulni rendesen (nyilván segítséggel), időben fekvés, de sokáig
a mindennapi fürdés is ismeretlen fogalom volt, mert ő nem szeret fürödni. Most már
legalább arra figyel, hogy minden nap fürödjön. Sőt ki is megy és egyedül fürdik...
bár szerintem biztos, hogy ezt is csak én és a nővérem nyomására intézi.
Ja és 9 éves a gyerek, de a mai napig ő végzi el a WC-papír operációt... gondolom
megtanítani azért lenne luxus, mert az határozott felszólításokkal jár, vagy én nem
tudom... Fogmosást a mai napig nem tudom csinálja-e minden nap.
A gép előtt ül egész nap sokszor, debil videókat nézeget, de olyanokat amik tele
vannak káromkodással. Nem vagyok se számítógépfóbiás, se olyan aki szerint
kiscserkészt kéne nevelni a gyerekből, de az "olyan tiszta leszel mint az anyám
se**nyílása", "megerőszakollak, hehe" meg "suprise, madafaka" szintű videóknál egy
"ezt nem szabad" mellett ki kéne kapcsolni azt a nyomorult gépet/elvenni a tabletet,
stb. Ezt egyszer mondtam anyámnak, akkor egyszer elvette tőle a tabletet (kölyök ki
is bőgte a lelkét...) de azóta semmi, csak hagyja. Jobban káromkodik mint anyám meg
nővérem együttvéve, de akkor se állítja le. Én sem állíthatom le, mert a szintén
géniusz apám simán káromkodik előtte (és én nem fogom továbbadni a "felnőtteknek
szabad de neked nem" című műsort). Annyit tudtam megtenni, hogy a PC-s YouTube-on
bekapcsoltam a biztonságos módot.
Mikor alszom akkor csak bejön a nappaliba (máshol élek csak hazajárok néha
egyetemről és ott alszom) elkezd matatni a játékokkal. Mondom neki, hogy menjen ki
mert még alszom, csak rám néz és folytatja. Megkérdezem hall-e, erre "igen, de keres
valamit". Kiküldöm, kint ugat anyámnak (ő azért megmondja neki, hogy nem, nem vagyok
hülye).
És ami messze a legjobban irritál: nem képes megmondani a szerencsétlen kölyöknek,
hogy otthon beszéljen magyarul (Angliában élünk). Sőt, ő kéri meg anyámat, hogy
beszéljen angolul, amit ő meg is tesz, már vagy 4 éve. Kétszer nyaraltunk otthon
mióta kijöttünk: először otthon még azért magyarul beszélt, másodszor már otthon is
angolul beszéltek. Egy ideig átállt a magyarra mert viccesnek tartotta a
káromkodást, de aztán visszaállt, sőt, nyomja az angol káromkodást úgyhogy még
"poénból" sincs hiány.
Van egy 4 éves magyar gyerek itt, akinek meg lett mondva, hogy otthon csak magyarul
hajlandók beszélni. Ő folyékonyan tud magyarul, míg öcsém két mondatot nem bír
rendesen kinyögni a géniusz anyja miatt. Telepítek neki programot, látja a
nyelvválsztót, már kéri az angolt... (persze nem állítom át neki). A dolgot tetézi,
hogy anyám angolimádó... egyszerűen tragikus.
Anyámmal ha ezeket megpróbálom megbeszélni akkor egész kifogásrendszer áll a
rendelkezésére, két szerencsétlen körülmény miatt. Az egyik, hogy mivel apám gyakran
egy barom, "ezért" ő enged neki pár dologban, hogy "tudja hol elengedni magát". Ez
csak duma, mert akkor is ilyen amikor apám pl. nincs otthon. Egyébként (anyám
kezdeményezésére) most fognak különmenni apámmal, szóval most rendesen le lesz
tesztelve ennek az indoknak a valóságtartalma.
A másik, hogy a gyerek állítólag egy kicsit autista; megállapítottak nála suliban
egy enyhe autizmus spetrum rendellenességet. Nem lehet észrevenni amúgy, csak
állítólag bizonyos dolgokban lassabban haladhat, meg valamivel nagyobbak lehetnek az
igényei stb. A tanár az első infók között megmondta, hogy emiatt nem kell vele
elnézőbben bánni, és egyébként emberek milliói nőnek fel így anélkül, hogy
egyáltalán tudnának róla (a jó nevelésnek köszönhetően ugyanolyan
beilleszkedőképesek mint bárki más). Ennek ellenére anyám rendszeresen kifogásként
használja ezt a nevelés teljes hiányára. Amikor szembesítem a tanár infójával akkor
csak hadovál össze-vissza.
Mivel emiatt az enyhe difi miatt nagyobbak lehetnek a gyerek igényei, ezért kap
cirka 130 ezer Ft-nak megfelelő összeget havonta(!) (Welcome to England :D) azért,
hogy vegyen neki egy-két játékot, meg elmenjenek egy-két jó helyre. Persze mit kezd
anyám ezzel az összeggel? Majmolja; tömegével veszi a játékokat (amit csak kiejt a
száján gyakran, mostanában már a nagyon drágákat ritkábban) meg elcseszi magának
minden szügségtelen dologra. Nagynéha el is mentek valahova az elején... a pénz nem
is elég, még overdraft-ba is bele megy. Most hogy külön mennek a szüleim elég
szűkösen fognak élni, legalább ez a játékdömping megszűnik.
Nagyon szeretném tartani a kapcsolatot az öcsémmel mindig, meg segíteni neki az
életben, stb. de ha egy kis összeférhetetlen degenerált lesz aki a saját nyelvén sem
beszél, akkor se vele nem fogok szóba állni, se az édesanyjával. Szerintetek mit
lehet tenni ilyenkor?
Elnézést a regényért.
Gyakorlatilag nem élsz otthon, a jövőben várhatóan még kevesebbet lesztek együtt, ezért gyökeres változást te egymagad nem tudsz elérni. Egy dolgot tehetsz, hogy te mindig következetesen a saját elveid szerint viselkedsz vele: csak magyarul társalogsz, nem engedsz a hisztinek semmiben.
Az anyagi lehetőségek beszűkülésével vélhetően megoldódik a problémák egy része, ha lát más mintát a gyerek (pl. tőled), gyakran megesik, hogy amint érettebbé válik, jó irányba fog változni.
Nálunk a tesóm fia volt irgalmatlanul elkényeztetve, amikor nyaranta vagy tavaszi szünetben nálam töltött pár napot, az első nap estéjére belesimult a normál kerékvágásba (7 évesen még nem akart egyedül fürödni pl., megmutattam, mi hol van a fürdőben, aztán otthagytam, simán letusolt önállóan), jól is érzi magát, szeret nálunk lenni. A gyerek is érzi, hogy nem kóser a rendszer, a következetes, szeretetteljes határozottság sokkal nagyobb biztonságérzetet nyújt neki, mint amikor minden rá van hagyva és a környezete úgy ugrál, ahogy ő fütyül.
tipikus angol neveletlen gyerek az öcséd!ne csodálkozz!
anyád dolga szerintem, hisz te otthon sem vagy!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!