Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan fogadja el az ember...

Hogyan fogadja el az ember magát, ha a szülei mindig azt éreztetik vele, hogy a testvérje mindenben jobban teljesít?

Figyelt kérdés
Pl. sportban, apu azt mondja a testvérem mennyivel kiemelkedőbben teljesít, én a lába nyomába sem érek (ugyanezeket a szavakat használta). Az alakomra állandóan megjegyzést kapok, hogy vegyem már észre mekkora vagyok, volt már rá példa, hogy apám úgy mutatott be bennünket az egyik ismerősének, hogy én vagyok a kövér lánya, a testvérem pedig a sovány. (Kb. 10 kilóval vagyok nehezebb a nővéremnél.) Anyám állandóan ellenőrzi az étkezéseimet, nézegeti a hasamat, és ha szerinte nagyobb, azonnal szóvá teszi. Itt meg is jegyezném, hogy heti 3-4x sportolok, figyelek arra mit eszem, nagyon ritkán eszem szemét kaját, gyakorlatilag csak hús, tojás, zöldség, gyümölcs kerül a tányéromra, néha rizs, burgonya is vagy valamilyen mag. A tanulásban is állandóan össze vagyunk hasonlítva, természetesen itt is a nővérem az etalon, pedig szinte ugyanolyan tanulók vagyunk. Aztán mikor én kérek valamit, anyám kapásból rá mondja, hogy nincs pénz, pedig szinte csak filléres dolgokat kérek, nagy ritkán egy új pólót, farmert, vagy smikcuccot, de három-négyhavonta ha ez előfordul. Persze, ha nővérem kér valamit, arra mindig van pénz. Nem bulizgatok, nem cigizek, nem iszom, ott segítek, ahol tudok, mégsem vagyok jó nekik. Úgy érzem, nem tekjesítem anyámék előre megtervezett elképzeléseit, ezért utálnak. Már olyan sokszor elmondtak mindennek, voltam én már a legnagyobb csalódásuk, a társadalom szégyene, életképtelen, akit senki soha nem fog szeretni. Szerintetek normális az ilyen szülői hozzáállás? Vagy tényleg velem van a baj? És nekem ilyen körülmények között kellene jól éreznem magam, önbizalmat, szeretet kapnom. Mégis milyen család az ilyen?
2015. jún. 1. 18:56
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
87%
Van iskolapszichológus? Olyan rokon, aki segíthetne?
2015. jún. 1. 19:09
 2/11 anonim válasza:
90%

Szia!

Szerintem nem veled van a gond. A szüleid gondolom mivel tesóm hamarabb született jobban szeretik. Ez még persze nem ok arra téged ne szeressenek. Az jó ha figyelsz az egészségedre és sportolsz. De az, hogy anyud ennyire piszkáljon szerintem nem normális dolog. Ugyanolyan értékes vagy mint tesód. Ha jó gyerek vagy akkor nem tudom mi a bajuk veled. Így ahogy gondolkodnak nem kéne, hisz te is a gyerekük vagy. Egyformán kéne szeretniük de ha még nem megy nekik legalább ne mutassák ki. Azzal csak téged bántanak meg és így a lelked fog mindig sérülni, meg így féltékeny leszel lehetsz tesódra is. Szerintim érdemes erről velük beszélni

2015. jún. 1. 19:14
 3/11 anonim ***** válasza:
92%

szia, nagyon sajnállak, hogy ez van, szerintem egyáltalán nem normális...

mi négyen vagyunk testvérek, és a szüleim mindig próbáltak vigyázni, hogy nehogy valamelyikünket is megkülönböztessék...

szerintem egyáltalán nem normális. Az, pedig, hogy kicsit több a súlyod, mint a nővérednek, tuti lehet alkati kérdés is.

A feleségem családja is ilyen volt, megvolt náluk, hogy a nővére a szép, a feleségem az "okos" (és ezt úgy értették, hogy ő nem szép). Meg is lett az eredménye, a testével kapcsolatban nagyon rossz az önbizalma, és alkatilag teljesen más, mint a nővére, akinek szerencsésebb a genetikája.

Vigasztalódj, majd biztosan találsz magadnak párt, aki téged sokkal szebbnek és jobbnak lát, mint a nővéredet. Én így vagyok, nem "cserélném le" őt a nővérére.

38F

2015. jún. 1. 19:21
 4/11 A kérdező kommentje:

Elmondtam már nekik többször is az érzéseimet, falra hányt borsó volt.

Pszichológussal is beszéltem többször, semmi nem változott.

A rokonokat sem érdeklem igazából, nekik is megvan a saját bajuk, meg nem is szeretném terhelni őket.

2015. jún. 1. 19:21
 5/11 anonim ***** válasza:
92%
Nem Te vagy a hibás, ha minden úgy van, ahogy leírtad. Amint tudsz, költözz el otthonról és ne hagyj magadnak dirigálni és ne az ő álmaikat éld, hanem a sajátjaid! Sok sikert, kitartást kívánok! :)
2015. jún. 1. 20:12
 6/11 anonim ***** válasza:
92%
A hiba nem a Te készülékedben van.
2015. jún. 1. 20:16
 7/11 anonim ***** válasza:
Rühellem az ilyen egoista szülőket. Velem is így bánnak néha csak a tanulmányommal kapcsolatban. Ilyenkor inkább törekedj arra hogy te ne vedd fel ezekwt a szokásokat a nővéred lehet olyan lesz de te inkább küzd j és ne hagyd hogy lerombolják a leleki világod
2015. jún. 1. 20:21
 8/11 anonim ***** válasza:
95%
el kell fogadnod, hogy ez van, a szüleid mindig őt fogják jobban szeretni akár fejen is állhatsz, sőt ha te szülöd az első unokát az ő gyereke akkor is tökéletesebb lesz(tapasztalat) ilyenkor csak azt teheted hogy felnőttként keresni fogod azt az embert aki önmagadért szeret, családot hozol létre és a gyerekeidtől kapod majd meg azt az önzetlen szeretet amit megérdemelsz
2015. jún. 1. 21:00
 9/11 anonim ***** válasza:
mond meg nekik hogy nem testzik ahogyan téged kritizálnak, nem vagy rá kiváncsi és nem igaz amit mondanak. Biztos van olyan terúlet amiben te vagy a jobb. 1 szülő ne kritizálja a gyerekét, nézzen elöbb a tükörbe.
2015. jún. 4. 14:43
 10/11 anonim ***** válasza:
Szerintem nem testalkat és tanulmányi eredmény alapján kéne megítélniük téged hanem hogy mennyire vagy jó ember.A nővéredről ezen a téren nem tudok nyilatkozni de szerintem te jó ember vagy.
2015. jún. 4. 14:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!