Mit tegyek, hogy ne nekem kelljen a családot folyton eltartani?
21 éves lány vagyok, betegen születtem, amiért a rokonságban egész eddig és még most is csak azt hallom, hogy így soha semmire nem fogom vinni, csak a szüleim nyakán maradok örökre, és hogy a majdnem 30 éves nővérem meg milyen sikeres lesz, mert ő egészséges és van esze, stb.
Közben én vagyok az, aki bejutott egyetemre (államira) elég magas pontszámmal, közben dolgozom, amennyire van időm, mert az a havi 20 ezer forint ösztöndíj arra elég, hogy fizessem a kollégiumot és ételt vegyek. A nővérem 18 éves kora óta nem csinál semmit, lényegében csak ül otthon és filmeket bámul. Most elkezdett valami haszontalan fél éves tanfolyamot többszázezres tandíjjal, ami mellé még odajön, hogy havonta kétszer fel kell utaznia az ország egyik feléből a másikba egy laza 3 órás oktatásért. De dolgozni nem hajlandó elmenni, mert bár kapott volna munkát eladóként, árurakodóként meg szállodai recepciósként, de ő ilyenfajta munkát nem hajlandó megtenni, pláne Magyarországon, mert az milyen már...
Én éttermi kiszolgálóként dolgozom abban a hotelban, ahol a kollégiumom van, ugyan fizetést nem sokat kapok, de szükségem lenne rá, hogy egyedül meg tudjak élni.
A szüleim közül csak apám dolgozik, havi kb. 150 ezret kap, és ebből sose kérek semmit, anyám mégis képes 10 nap alatt az egészet elszórni (igaz, harmada számlára megy), mert hogy ilyen akció van, meg amolyan, bár nem kell, de most olcsóbb, és akkor már vesz belőle egy rakattal. Plusz a nővérem anyám nevére rendel havonta 10-15 ezer forintnyi sminket meg kismillió kozmetikumot, mert neki arra feltétlen szüksége van, az nem érdekli, hogy pénz nincs rá. Így anyám 10 nap alatt kidobja azt a maradék 100 ezret, utána meg nekem sír, hogy még ki kéne fizetnie a nővérem tandíját és utazását is, ami havonta kb. 70 ezer, meg hogy a következő 20 napban is meg kell valamiből élni. Én meg keresek 70-80 ezret havonta a kis éttermi munkával, amit emiatt mind nekik kell adnom, de akkor még azt is keveslik, és most már azt is szeretnék, ha azt a semmi ösztöndíjamat is nekik adnám, mert szükségük van rá.
Nekem nem adnak pénzt, mert arra nincs, én keressem meg magam, de azt meg sírva elkérik, arra nem gondolva, hogy én akkor mégis miből éljek meg. Pedig én mindig előre pontosan felírom, mire lesz feltétlen szükségem és csak arra költök, a többit meg félrerakom, de most már abból sincs meg semmi. Az elmúlt pár hónapban több mint félmilliót adtam nekik, azt mondták, visszafizetik, de nagyon kíváncsi leszek, hogyan és miből.
Nekem az volt a tervem évek óta, és ezt ők is tudták, hogy az egyetem elvégzése után Pestre költözöm végleg egy kis lakásba és ott fogok dolgozni, ezért vállaltam munkát a tanulás mellett, de így úgy néz ki, kénytelen leszek hazamenni, mivel most nekem kell fizetnem a nővérem tanulását is. Viszont ott a környéken, ahol lakom, semmi munkalehetőség nincs, pedig még a Mekibe is elmennék vigyorogni, ha az lenne.
Mégis mit csináljak? Én tanulok, dolgozom, hogy egyedül meg tudjak élni később is, erre minden pénzem rájuk kell költenem. Mondjam azt, hogy nem adok többet, így sincs már nekem se semmi, osszák be ők, amit kapnak, a nővérem meg oldja meg a tandíját saját maga, hisz ennyi idősen lehetne már annyi esze, hogy legalább egy kisebb munkát vállaljon el, hogy ne a húgának kelljen még őt is finanszíroznia? Mert állandóan le vagyok sajnálja az ő részükről is, de ha pénz kell, akkor rögtön adjak már kölcsön, majd valamikor visszakapom.
Vagy bunkóság lenne ez, és normális, hogy nekem kell állnom a kiadásaik nagy részét? Mert unom már, hogy mennyit gürcölök, mert rám nem költenek, erre minden bevételemet a 30 éves, dolgozni nem hajlandó nővérem hülyeségeire kell adnom.
Szia!
Ne add nekik a pénzedet!
Egyébként hogy tudsz egyetem mellett 70-80 E Ft-ot megkeresni? Hány órád van egy héten és hány órát dolgozol?
alj a sarkadra!
amig rajtad eloskodnek tenyleg nem fogod somra vinni.
Ne adj nekik mostantól egy büdös forintot se. Nővéred menjen el dolgozni, csináljanak amit akarnak.
Te pedig költsd magadra a fizetésed, rakd össze magadat, bár nem tudom mennyire vagy szép jelenleg, kis konditerem, fodrász, szexi ruhák, szolárium, felszedsz egy gazdag csávót, aztán ÉLJ! Az otthoniakat pedig szard le a büdös pcsába!
Ilyen embereknek nem is szabadna gyereket vállalniuk igazság szerint!
Nézd amíg hagyod simán fejőstehénnek fognak nézni. Az írásod szerint önállóan is meg tudsz élni akkor mi a gond? Ugyan mi történhet ha nem adod oda a pénzt? Kidobnak mikor te tartod el őket? Még jobban is jársz. Én a helyedben egy fillért sem adnék nekik többet. Ha ezért megsértődnek az meg az ő bajuk. Jó lenne ha megértenéd, hogy az ilyen embereken nem lehet segíteni, bármennyit is adsz soha nem lesz nekik elég és soha nem fognak érte tisztelni vagy szeretni. Se anyud se a nővéred nem fog felelősséget vállalni magáért amíg rá nem kényszerül, sőt lehet akkor sem. Amíg hagyod el fogják várni hogy eltartsd őket, akár halálukig is? Ezt akarod? Nem hinném.
A másik, hogy szerintem sürgősen menj el egy normális pszichológushoz, aki segít leválni erről az egészről érzelmileg. Ha téged ennyire lehet zsarolni és kihasználni veled is van némi probléma, de az kezelhetőbb dolog.
Nem tudom milyen betegséged van,nem írtad...
Nekem is van egy nem az a túl komoly de mégis az ( cukorbeteg vagyok) így nem vállalhatok bármilyen munkát..
Mind1. Az más ha SEGÍTESZ 1-2x 10-20E ft-al mert most ebben a honapban nem jutott,vagy váratlan kiadás lett,és kikell fizetni. Azt megérteném. írtad hogy nem otthon laksz,21 éves vagy,a nővéred pedig 30... Büdös neki a munka.. Ha annyira büdös neki a munka akkor ne menjen iskolába. 1 fityinget nem adnék neki,takarodjon dolgozni,van lehetősége. Ott a Meki meg a Burgerking. Nem lenne hülyeség elvileg 1 szakma ( gondolom az...) de 70E ft nagyon drága... Mit tanul ennyiért? Miért nem hajlandó dolgozni? kérdezted? vagy csak mert nem akar?.... Ne adj neki,a szüleidnek sem,ahogy kivettem az irasodbol nem otthon laksz.. Akkor?? mit akarnak? Mond meg nekik hogy nem kell rendelgetni ilyen olyan szir-sz-art,es akkor marad penz. A tesod menjen dolgozni,30 evesen nem dolgozik? Az más lenne ha NEM LENNE munka,de o akarni sem akar..... Ne adj nekik 1 petakot sem. Ha hivnak es penzt kernek mond hogy nincs... Ennyi kb.
Nem írtad, hogy milyen betegséged van, de van egy csomó olyan betegség, ami után az adót jóvá lehet igényelni, feltéve ha tudod orvossal igazolni, illetve fizeted az adókat is.
A pénzt meg ne add oda. Gazdálkodják ki, vagy menjenek dolgozni. Még megérteném, ha otthon laknál, akkor arra fognák, hogy adj haza valamennyit. De ahogy neked nem megterhelő dolgoznod, akkor a nővérednek sem lenne az, erőltesse meg magát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!