Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Elfogadhatom ezt a szüleimtől?

Elfogadhatom ezt a szüleimtől?

Figyelt kérdés

25 éves egyetemista vagyok. Mesterképzésen tanulok és ha minden jól megy, akkor az őszi lesz az utolsó félévem, amikor 6már csak a diplomamunkámat kell írnom.

Találtam egy munkát, ami tökéletes tanulási lehetőség lenne, viszont tekintettel az iskolára és hallgatói státuszomra (vizsgáznom kell járni, szakdolgozatot írnom, 1-1 órára bemennem ősszel), havi nettó 100 ezer forintot + bkv bérletet ajánlottak.

Ha a próbaidőm letelik, akkor lehet szó emelésről (20-30 ezerrel), de úgy hallottam szereti ezt megkerülni a cég.

Úgy döntöttem, hogy a szakmai előremenetelem miatt elfogadom a lehetőséget, sok tanulni valóm van, nem dolgoztam még a szakmámban és ez a cég kiváló lenne ilyen célból. Nyugdíjba pedig nem muszáj innen mennem...

Jövő januárig lakhatok még kollégiumban, ami havi 20 ezer forint. Ezen felül a szüleim heti 10 ezer forinttal támogattak meg, ami bőven elég volt mindenre. Én úgy gondolom, hogy ebből a pénzből már megtudnék állni a lábamon, de a szüleim leültek ma velem beszélgetni, hogy ők továbbra is támogatnának, amíg tanulok. Ha nem is ugyanekkora összeggel, de a felével biztos, ami elég a kolira és az ellátásom egy részére, a pénzemet pedig gyűjtögessem, tegyem félre.

Én úgyérzem erre már semmi szükség, nyugodtan elengedhetik a kezemet.

Mégis mit tegyek? Fogadjam el? Ti hogyan viszonyulnátok ehhez?

2015. máj. 23. 14:36
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
92%
Én azt mondom, amíg a munkahely/iskola/stb. helyben van, és nincs senkid a szüleiden kívül, akik mellesleg szívesen támogatnak, akkor nem éri meg így elkülönülni tőlük. Miért lenne neked bárhol jobb egyedül, mint velük? Legalább addig is élvezed a társaságukat, nem fogsz beleőrülni az egyedüllétbe.
2015. máj. 23. 14:54
 2/11 anonim válasza:
85%

Én most érettségizek, és ha minden jól megy jövőre főiskolán fogok tanulni. Nyáron dolgoznom kell,mivel ha sokba fog kerülni a bejárás,koli stb. azt nem fogják fizetni a szüleim. Szép az,ha a szülők támogatnak a céljaid elérésében, de egyszer úgyis a saját lábadra kell állnod.Egy ilyen munkalehetőséget kár lenne elszalasztani,mivel nem tudhatod hogy mikor találsz másikat. 25 évesen szerintem próbálj meg egyedül bóldogulni és ne a szüleidre támaszkodj.

Ráadásul mindenhova olyanokat vesznek fel dolgozni,akinek van gyakorlata. Ezt is tartsd szem előtt.

2015. máj. 23. 14:54
 3/11 anonim ***** válasza:
85%
el
2015. máj. 23. 14:55
 4/11 anonim ***** válasza:
82%

Az a nagy önállóság, mi? Ha a szüleid úgy vélik, képesek , és akarnak is támogatni, miért ne fogadnád el?

De mondhatod nekik azt is, megpróbálsz a magad erejéből megélni, a neked szánt pénzt pedig tegyék egy számlára. Bármi gond közbejöttekor lesz mihez nyúlnod.

2015. máj. 23. 14:57
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

A munkát elfogadnám, a szülőktől a támogatást akkor, ha ez biztosan nem okoz nekik megterhelést, és (ha még nincs) elkezdenék lakáskasszába vagy más befektetésbe + befektetési számlára félretenni. Mindig jól jön a tartalék.

Ha nem fogadod el tőlük, valószínű, hogy bántaná őket, és úgyis félrerakosgatnák neked a pénzt, én ezt tenném a helyükben:-)

2015. máj. 23. 15:06
 6/11 A kérdező kommentje:

Őszintén szólva nem tudom mennyire okoz nekik gondot. Nagyjából ismerem persze a kiadásaikat és bevételeiket, de egészen pontosan nem. A mesterképzésem sokba került nekik, azért havi 60 ezer forint egy szem "gyerekre" nem kevés. Sajnos annyira be voltam táblázva, hogy dolgozni nem tudtam mellette, a kevéske ösztöndíjamra pedig szintén azt mondták inkább gyűjtögessem, vagy költsem az extráimra, ami nem jön ki abból, amit ők adnak.

Tél vége felé volt anyunak egy elszólása arra vonatkozóan, hogy keresnem kellene erre a nyárra is valami munkát, volt is belőle egy kis ellentétünk, mert én mostmár szakmait szerettem volna, nem hipermarketes kasszást, vagy egyebet. Nehéz olyan szakmai helyet találni, ahol tanulhatok, betanítanak, pályakezdőket várnak, elnézik, hogy néha az egyetemen is dolgom van, illetve teljes betekintés engednek a szakmai életben és még fizetnek is. Ki kell használnom, hogy egy ilyenre bukkantam. Ők ebben leginkább azt látják, hogy diákmelóval is többet keresnék mint így, nem fogadnák el a helyemben... Ezt a támogató szándékot is azért érzem többnyire, mert "szegény gyerek Budapesten mit kezd ilyen kevés pénzzel".

Egyedül albérletben nyilván semmit, de azért egyelőre nem látom tragikusan a helyzetet.

2015. máj. 23. 15:25
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ha úgy látod, hogy ez a munkahely összeegyeztethető a tanulással, akkor csináld. Kezdőnek szar a fizetése, ez már csak így van. Ha meg lesz a képzettséged, és szakmai tapasztalattal rendelkezel, már könnyebb lesz. Ha nem úgy alakulnak a béremelési dolgok, mint ahogy szeretnéd, keresel majd új helyet. Én a szüleimtől csak vészhelyzetben fogadnék el pénzt. Akkor válsz igazán felnőtté, ha magad keresed meg a kenyérre valót.
2015. máj. 23. 15:30
 8/11 anonim ***** válasza:
Én is a tanulásra koncentrálnék most, majd visszafizeted, ha lesz egy szuper állásod, amihez kell ez a diploma.
2015. máj. 23. 16:07
 9/11 anonim ***** válasza:
Fogadd el és ne szórd el. Igazság szerint nélküle is meg tudsz élni - legalábbis én diákmelóval 100-110 ezret keresek és albérletben is kijövök belőle, ha nehezen is. De mindig jó, ha van mihez nyúlnod szükség esetén. Ha pedig netán a szüleidnek kellene segítség, fogsz tudni nekik segíteni.
2015. máj. 23. 17:39
 10/11 anonim ***** válasza:
Persze, hogy elfogadhatod a támogatást, főleg, ha szívesen adják. A családok támogatják egymás. Idős korukban lehet, hogy ők fognak rád szorulni majd, és akkor ők is el fogják fogadni, amit adsz.
2015. máj. 23. 19:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!