Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Felnőtt a kislányom, mit...

Felnőtt a kislányom, mit csináljak?

Figyelt kérdés
Lehet, hogy nevetségesen fog hatni, de az én kislányom, akit folyton édesgettem, óvtam mindentől és megpróbáltam minden esetben megvédelmezni - felnőtt. Betöltötte a 18-at. Egy ideje már eléggé furcsán viselkedik, néha hazugságon kapom, vagy túl sokat lóg együtt az osztálytársaival. Egyre több programja van, szinte sosincs itthon, pedig én megszoktam, hogy ő itthon van, és kész. Azt nem akarom csinálni, hogy egyszerűen nem engedem el sehová, és itthon tartom, mert régebb sajnos ezt csináltam, és csúnya vége lett mindkettőnk számára. Lehet, hogy csak bele kellene törődnöm, hogy kész, felnőtt, de sajnos nagyon-nagyon nehezen megy. Volt már valaki hasonló helyzetben? Mit tettetek?

2015. máj. 8. 11:42
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:
köszönöm, kedves utolsó válaszoló! :) igen, azt belátom, hogy el kell engednem, de olyan nehéz. esetleg hogyan tehetném jóvá, hogy eddig olyan szigorú voltam vele? üljünk le, és beszéljük meg? jó anya akarok lenni, aki azt teszi, ami a legjobb a gyereke számára.
2015. máj. 8. 12:08
 12/26 anonim ***** válasza:
100%
Kommunikáljatok, értelmesen, nyitottan. Ha tényleg neki akarsz jót és nem magadnak egy "játékbabát", akkor kénytelen leszel elfogadni, hogy felnőtt és hagynod kell élni a saját életét.
2015. máj. 8. 12:20
 13/26 anonim ***** válasza:
Tekintsd magad most már félig anyának, félig a barátnőjének. Foglalkozz magaddal elsősorban, ne vele. Ha eddig nagyon gyerekként kezelted, és emiatt magadról nem beszéltél soha neki, például a rossz dolgaidról akkor változtass ezen. De ne ess át most meg a ló túloldalára, egy 18 éves is elég gyerek még.
2015. máj. 8. 12:25
 14/26 anonim ***** válasza:
Egyébként kicsit gondolhatsz arra is, hogy ha elengeded, több időd marad magadra. Talán emlékszel még milyen volt előtte, miket kellett félre tenned, amikor ő megszületett, nos ezeket a régi tevékenységeket, hobbikat, elfeledett barátnőket le lehet porolni, újra magaddal foglalkozni kicsit. Persze a szemed sarkából figyelheted, hogy a lányod élete hogy alakul. Ha most feszült a kapcsolat köztetek, akkor szerintem neki jobb, ha egyszerűen békén hagyod, hagysz neki kis teret. Tényleg a legjobb lenne szerintem, ha tudsz magaddal többet foglalkozni. Bár olyan is van sajnos, hogy valaki azért rémül meg a gyermeke felnövésétől mert semmi mása nincs az életben, de a rossz értelemben. Ilyen esetben viszont erőltetni kell, hogy legyen más is, más értelme is, más emberek is, más tevékenységek, más örömforrások is. Ha feszült a viszonyotok és most nagyvonalúan el tudod engedni, akkor ettől megnyugszik és valszeg pár év múlva visszatér hozzád, mint egy barátnőhöz. Ez nem azt jelenti, hogy hazaköltözik, de egy nyugodt viszony tud kialakulni köztetek. Engedd el, de ha keres legyél neki ott. S ha lehet, akkor ne hívd fel három óránként, hogy mit csinál :-)
2015. máj. 8. 12:28
 15/26 anonim ***** válasza:

Nezd meg a Wolf children nevu, japan animacios filmet, persze ha csak szereted a kicsit abszurd, muveszi stilusu muveket.

Az elengedes nehez, de meg kell tenni, o attol meg mindig a te lanyod marad. Ha visszatartod csak tovabb fog romlani a kapcsolatotok.

Keress hobbit, probalj masra is koncetralni. A gyerek elott is volt eleted nem? Ez a szakasz veget ert az eletedben ,sajnos nem sajnos.

2015. máj. 8. 12:33
 16/26 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én a "másik oldal" vagyok, 18 éves lány. Szerintem a legjobb, amit tehetsz, ha elengeded. Nekem anyukám azt csinálta, amit te régen, csak még durvábban. Még most sem hagyta abba. Az érzéseimmel nem törődik, mindig azt kell gondolnom, amit neki, gyakorlatilag tárgyként kezel. Már elmúltam 18, de még mindig mindent el akar dönteni helyettem (és itt ne nagy dolgokra gondolj, hanem mindennapi apróságokra), úgy csinál, mintha az ő tulajdona lennék, és még a levegővételhez is engedélyt kellene kérnem tőle. Tudod, mit ért el ezzel? Azt, hogy annyira meggyűlöltem, hogy amint megtehetem, egy 100 km-rel távolabbi városba fogok költözni.

Ezt most azért írtam le, hogy te ne kövesd el azta hibát, mint ő :( Nekem rengetegszer van, hogy úgy beszélgetnék valakivel, aki tanácsot adna, aki az anyaszerepet töltené be, de persze hozzá eszembe sem jutna fordulni, azok után, hogy a felvilágosításomat is apámra bízta (igen, a menstruációról is), és sosem volt egy csajos beszélgetésünk vagy programunk. Talán a te lányod is fogja úgy érezni, hogy szüksége van valakire. Próbálj meg olyan anya lenni, akihez fordulhat ilyenkor.

Ezt most amúgy tényleg nem bántásból írtam le, gondolom, milyen nehéz lehet elszakadni, de hosszú távon sokkal többet nyersz, ha nem akarod magadhoz láncolni.

Remélem, minden jól fog alakulni!

2015. máj. 8. 12:43
 17/26 anonim ***** válasza:
100%

Nincs abban semmi nevetséges, hogy a gyerekek felnőnek. Ez az élet rendje.

Viszont nem egyből nőnek fel...fokozatosan...ha te 18 éves koráig nem engedted sehova, és ő most kihasználja, hogy nagykorú és már tudja, hogy nem korlátozhatod, és azért változott meg, bizony valamit nagyon nem jól csináltál...

Lehet, hogy bele kellene törődnöd, hogy felnőtt? Uramatyám! Ha beletörődsz, ha nem, attól még a gyerekek felnőnek...és ha tetszik ha nem, egy idő után már nem anyu-apu lesz a legfontosabb az életükben....

2015. máj. 8. 12:47
 18/26 anonim ***** válasza:
Vegyél egy kismacskát/kutyát, a lányodat pedig engedd a maga lábán állni.
2015. máj. 8. 13:11
 19/26 acelsziv ***** válasza:
100%

Üljetek le és szimplán ismerd be, hogy nem jól tetted, amikor szigorú szülőt játszottál és túlzottan korlátozni akartad. Mondd el neki, hogy nem akarsz vele rossz viszonyt és beszéljétek meg a továbbiakat.

Te meg sürgősen találj magadnak egy másik nagy célt.

2015. máj. 8. 13:20
 20/26 anonim ***** válasza:
Ha van a környezetedben olyan (rokon, barát) valaki, aki hasonló helyzetben van/volt, lehet, érdemes vele is beszélgetni. Ő hogy csinálta...
2015. máj. 8. 13:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!