Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy mondjam meg az anyámnak,...

Hogy mondjam meg az anyámnak, hogy nem adok kölcsön a nővéreméknek? Újabb konfliktus lesz ebből? Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Ketten vagyunk testvérek, úgy nőttem fel, hogy a nővérem volt a "sztár" otthon, a csodagyerek, én meg a lusta, semmire kellő lány, aki csak bulizik, pedig a "bűnöm" csak annyi volt, hogy én nem kitűnő tanuló voltam és nem versenyeket nyertem, hanem a céljaimra koncentráltam. Tudtam, hogy külföldön szeretnék tanulni, ezért nyelvvizsgákat tettem 14-18 éves korom között, azt tanultam, ami érdekelt és nem azon stresszeltem, hogy vajon kémiából ötös leszek-e...

De aztán eléggé megváltoztak a dolgok, egyetem helyett sorba jöttek náluk a gyerekek, hitelt hitelre halmoztak és a fényes jövőkép eléggé megkopott, konkrétan most veszítik el a házukat.

Én belőlem pedig nem bolti eladó lett a szüleim jóslataival ellentétben, hanem külföldön élek, nincsenek anyagi gondjaim és boldog vagyok. A családommal kicsit javult az utóbbi időben a kapcsolat, bár még mindig nem őket hívnám, ha bármi gondom lenne... Eleinte féltem, hogy azért akarnak velem újra jóban lenni, mert én vagyok a "gazdag rokon" a szemükben és azt hiszem, hogy ez a sejtésem beigazolódott. Tegnap hívott fel az anyám és elmesélte, hogy mi lett a nővéremékkel és hogy ők nem tudnak nekik hosszú távon segíteni, de tudják, hogy nekem nem lenne gond a maradék hitelük kifizetése és több ingatlanom is van a fővárosban, amiket nem használok, talán átmenetileg beköltözhetnének valamelyikbe. Csak hogy pontosítsak, azokat folyamatosan kiveszik bérbe, így nem üresen állnak és azoknak elég magas a bérleti díjuk és a rezsijük is, nem lakótelepi lakások, nekem azokból elég nagy összeg folyik be és nem szeretném, ha lelaknák, teljesen ingyen.

Meg a nővérem ki nem állhat, Karácsonykor is akkora patáliát csapott, hogy én mit keresek ott, hogy az már nekem volt kellemetlen... Ezért úgy érzem, hogy nem az én feladatom megoldani az ő anyagi gondjaikat, főleg a múltunkat tekintve.

2015. máj. 8. 10:48
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
98%
attól, hogy a nővéred még nem vagy köteles támogatni főleg ha utál téged és még csak nem is ő kérte, hogy segíts neki
2015. máj. 8. 11:36
 12/19 anonim ***** válasza:
26%

Ha valóban ilyen jó körülmények között élsz, akkor én a helyedben megmondanám, hogy:

- a kibérelt ingatlanokban jelenleg is laknak, ott nem tudsz és nem is akarsz szerződést bontani, onnan van bevételed

- de azzal tudod segíteni a testvéredet és a családját, hogy 1 havi bérleti díj és 2 havi kaució összegét átutalod nekik egy közepes lakásra valót és tudnak lépni, az igényeiknek megfelelő lakást keresni gyorsan. (ez számodra kb. max 250.000 Ft lesz- amennyiben igaz, hogy több fővárosi ingatlanod is bérbe van adva, akkor nagyjából az ezekből származó havi bevételednek mág a fele sem, gondolom ez nem lehetetlenít el)

Az utalásnál közleménybe esetleg írhatod, hogy KÖLCSÖN, megbeszélhetitek, hogy pl. 2 év alatt adja vissza havi 10 eFt-tal, de ha neked ilyen jól megy a szekér, akkor adhatod ajándékba is.

Én ezt a bérleti díj+2 havi kaució legalább kamatmentes kölcsönre 2 év alatt opciót akkor is megtenném a testvéremért, a szüleimért és a valahány kicsi gyerekért, ha lennének bennem tüskék és sérelmek a múlt miatt.

Tudod nem csak az számít az életben, hogy mi jogos és mi nem- egy szint felett értelmileg, érzelmileg és anyagilag is elegánsabb, érettebb jellemre vall, ha tudsz KÖLCSÖNNEL legalább segíteni akkor is, ha nem feltétlenül értesz egyet a bajba jutott rokon életmódjával.

Így egyébként kár sem ér téged, akkor sem, ha baromira anyagiasan közelítenéd is meg. Akár szerződést is írhattok, vagy ami számodra elég biztosíték.

(gondolom a 250 eFt két éves minimális kamatai neked sem kenyérre kellenek, kb. jó indulattal is 15 eFt-ról beszélünk).

2015. máj. 8. 11:40
 13/19 anonim ***** válasza:
10%

Én a fentiek fényében, és ha abszolút nem okozna gondot (tehát ha tényleg tele lennék lével) már csakazértis nekikadnám az egyik lakást. Tessék, a "gonosz" a "szar" testvér menti meg a "sztár" nővérkét a pereputtyal együtt. Az lenne a legnagyobb visszavágás (legalábbis szerintem) a múlt sérelmeiért, hogy na, ki volt a semmirekellő? Ki lesz egész életére adós a másik irányába?

De ez én vagyok, már 30 éves koromra eljutottam addig, hogy felülkeredjenek az ilyen dolgokon.

Egyébként pedig csak így szimplán mondd el anyukádnak, ahogyan itt leírtad. Szerintem köpni, nyelni nem tudna.

2015. máj. 8. 11:54
 14/19 acelsziv ***** válasza:
97%

Kérdező: Mindent összevetve - emberség, segítség stb - nem is olyan rossz amit 12 -es felvázolt.

Én annyit hozzáfűznék, hogy anyukátok mondta - elég pofátlanul - hogy segíthetnél, mert "neked nem lenne gond"

Mondjuk innen már egy lépés az, hogy akkor valamelyik szebbik ingatlanodat akár rájuk is irthatnád mert "neked nem gond".

De a lényeg: A nővéred megkeresett azzal, hogy segítség kell neki? Mert ha nem akkor neked sem kell ezen rugóznod. Bizonyára a vélt vagy valós sérelmei fontosabbak neki, minthogy a gyerekei feje fölé fedelet biztosítson. ÉS igazad van, egyébként nem vagy köteles kirángatni őt a saját ganajából.

2015. máj. 8. 12:06
 15/19 anonim ***** válasza:
96%

A lakásokba fektetted az összes spórolt pénzed így sajnos készpénzt nem tudsz adni és évekre ki vannak adva, nem fogod felbontani a szerződést amin százezreket veszítenél.

A gyerekeket meghívnám egy hétre nyaralni magamhoz, akkor vennék nekik amikre szükségük van (ruha, cipő stb...) de konkrétan nem adnék pénzt senkinek.

2015. máj. 8. 12:40
 16/19 anonim ***** válasza:
46%
Én nem foglalkoznék vele, te is megoldottad, ő is oldja meg.
2015. máj. 8. 12:48
 17/19 anonim ***** válasza:
28%
A #12-esnek igaza van. Ennél többet nem tennék érte.
2015. máj. 8. 13:19
 18/19 anonim ***** válasza:
79%

6-osnál a pont. Mindig van ilyen kérdés.

Néha felcserélhetné, mert kajak ugyanaz.

2015. máj. 8. 14:06
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

Ne segíts neki és kész.

Te is megdolgoztál a pénzért, nem csak örökölted. Mi a garancia ha te kifizeted a hitelüket majd megadják?

Egyébként is olyan embernek miért segítenél akivel rosszban vagy?

Én a helyedben elfelejteném ezt a családot. Szapuláson kívül nem sokat kaptál onnan ezek alapján, most meg hogy van pénzed hirtelen okos és jó gyerek lettél.

2015. máj. 8. 14:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!